Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Et NEI er et NEI

- Det største problemet er kameratvoldtektene blant de helt unge. Blir det flertall for at samleie uten samtykke er straffbart, kan vi komme dem til livs, sier Grete Kvalheim. Hun har tatt initiativ til samtalegrupper for voldtektsofre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De fleste som kontakter meg er unge mennesker fra 13 til 25 år. De har ofte vært på fest og følt seg truet til å være med på samleie. De har verken blåmerker eller sår, de følte bare at de måtte.

- De ble paralysert. Eller de blir presset. Han sier «du visste det var dette jeg ville», og hun lar han bare gjøre det, sier hun.

- Men jeg vil kreve av mannen at han burde ha forstått hun ikke ville, og at han viser aktsomhet, sier Grete Kvalheim. Hun er selv voldtektsoffer og satt i Seksuallovbruddutvalget, hvor hun tilhørte mindretallet.

- Du vil gjøre grov uaktsom voldtekt straffbart. Men er det et poeng å gjøre samleie uten samtykke straffbart?

- Jeg tror absolutt det kan være en vei å gå. På den måten kunne en ha fått bukt med kameratvoldtektene, som er den hyppigste formen for voldtekt.

- Det vil være en oppfordring til aktsomhet fra mannens side. For dette handler om holdninger.

- Anmelder kvinner voldtekter?

- De som kontakter meg, går sjelden til anmeldelse. De er unge, de har vært på fest, de har drukket. De skammer seg over det og at de ikke klarte å sette seg til motverge.

- Det siste de ønsker er oppstuss om saken. Men det har gått inn på dem, kanskje går de i samme klasse som voldtektsmannen. De slutter skolen, noen forsøker å ta sitt eget liv. Det er en ond sirkel som er vanskelig å komme ut av før de har fått snakket med noen. Da løsner det for mange.

<B>Dagbladets faksimile 12. November</B>
Hele Norges coronakart