Et nei er ikke nok

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen har det ikke travelt med behandlingen av Sampos tilbud om å kjøpe Storebrand. Han vil vente til etter valget med å ta standpunkt. Men i intervjuer med Aftenposten og Dagens Næringsliv i går etterlater han liten tvil om at regjeringen kommer til å nekte det finske forsikringsselskapet konsesjon.
  • Under alle omstendigheter gjør han det klart at norsk lov vil bli lagt til grunn under konsesjonsbehandlingen. Og der er kravet at kjøperen må eie minst 90 prosent av aksjene. Det er som kjent ikke tilfellet i denne saken så lenge DnB ikke akter å selge. Tidligere har Kredittilsynet signalisert at det vil anbefale regjeringen å nekte konsesjon. Det er i samsvar med synet hos et klart flertall i Stortinget. Dette til sammen sannsynliggjør at det finske selskapet ikke får Storebrand.
  • Men dermed er jo ikke alt sagt om norsk finansnærings framtid. Det politiske forsvaret av Storebrand på norske hender bærer i altfor stor grad preg av å være panikkhandlinger. Vår finansindustri er allerede i stor grad solgt ut av landet. Både som storeier i den siste gjenværende store banken, DnB, og som politisk organ, har regjeringen en soleklar forpliktelse til å bidra til at Norge ikke bare selger ut institusjoner av strategisk betydning for norsk næringsliv, men at vi i alle fall har et par miljøer i norsk eie som selv kan delta som aktører på det nordiske markedet.
  • Vi lever i en liberalisert økonomi, og med fri flyt av kapital er det alltid mulig at det kommer noen som vil kjøpe opp norske bedrifter, også finansselskaper. Et naturlig svar er at også vi kjøper ute. Norge er som alltid i en særstilling ved at vi ikke har så mange bedrifter eller privatpersoner som rår over kapital som kan brukes strategisk. Derimot er staten umåtelig rik. Det er penger som bør brukes til å skape verdier her i landet. Derfor bør stat og privatkapital gå sammen, slik Arbeiderpartiet har snakket om så lenge, for å hindre at vi igjen opplever at kapitalister utenfra snapper verdiene foran nesa på oss.