Frp protesterer mot bompenger, men foreslår egenbetaling for skolemat

- Et nivå av hykleri

Fremskrittspartiet mener det er blitt for dyrt for folk flest å kjøre bil, men foreslår selv å la foreldre betale inntil 500 kroner i måneden for skolemat til barna.

HYKLERI: SV-leder Audun Lysbakken mener Sylvi Listhaug og Frps forslag om egenbetaling for skolemat avslører et «nivå av hykleri». Her er de to fanget i en tidligere duell i vandrehallen på Stortinget. Foto: Christian Roth Christensen
HYKLERI: SV-leder Audun Lysbakken mener Sylvi Listhaug og Frps forslag om egenbetaling for skolemat avslører et «nivå av hykleri». Her er de to fanget i en tidligere duell i vandrehallen på Stortinget. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er et nivå av hykleri her, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

- På den ene siden prøver Frp desperat å fraskrive seg ansvaret for økte bomutgifter og late som de vil gjøre det gratis å kjøre gjennom bomringene. På den andre siden er historien om Frp i regjering en historie om økte egandeler, sier Lysbakken og fortsetter:

- Det er blitt økte barnehagepriser, økte egenandeler for kronikere og nå mener Frp altså at det ikke er noe problem for familiene å betale mellom 300 og 500 kroner per barn hver måned for skolemat.

Nei til gratis mat

Stortingets utdanningskomité avga denne uka innstilling til et SV-forslag om gratis skolemat. Der går det fram at regjeringspartiene og dermed stortingsflertallet sier nei til forslaget om at alle skoleelever skal få et gratis, enkelt og sunt måltid hver dag.

Høyre, Frp, Venstre og KrF vil i stedet at det skal være opp til hver enkelt skole og hver enkelt kommune å ta stilling til slike forslag.

- Det bør være rom for ordninger både med og uten egenandel, men det er viktig at barn fra lavinntektsfamilier skjermes dersom det er egenandeler, skriver de fire regjeringspartiene i innstillingen.

- De fleste har råd

Frp-nestleder Sylvi Listhaug konkretiserer dette med egenbetaling i et intervju med VG og viser til at dette er praksis ved mange av landets barnehager. På spørsmål om hvor mye dette vil kunne koste, svarer hun:

- Det kommer litt an på tilbudet, men de fleste klarer nok et sted mellom 300 og 500 kroner måneden.

Listhaug sier hun tror mange vil sette pris på et slikt tilbud og viser til tidsklemma som mange småbarnsforeldre befinner seg i. Men kan ikke en årlig sum på mellom 5 000 og 6 000 kroner bli for mye?

- Jeg tror de fleste har råd. Det er jo også en kostnad ved å lage matpakker hver morgen. De som ikke har råd, bør som for betaling på SFO/AKS kunne søke og få andre satser. Ordningene må ivareta barn i lavinntektsfamilier, sier Listhaug til avisa.

Avviser sammenligning

- Det er tydelig at Frp har større problemer med visse former for egenandeler enn andre, sier SV-leder Audun Lysbakken og viser til bompenger, som i stor grad brukes til å finansiere samferdselsformål.

Fremskrittspartiets Roy Steffensen som leder Stortingets utdannigskomité, avviser sammenligningen.

- Forskjellen er jo at familiene allerede bruker en del kroner hver dag på å smøre matpakker til barna. Det slipper man jo dersom det blir servert skolemat, sier Steffensen.

ARBEIDERPARTIET: Partileder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, om gratis skolemat. Video: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

- Hadde det ikke vært bedre å tilby dette gratis til alle?

- Vi må selvsagt ta hensyn til familier med dårlig råd. Det finnes for eksempel skoler som løser dette med betalingskort, og da er det ikke mulig å se om pengene på kortet kommer fra foreldrene eller kommunen, sier han.

- Velkommen etter

Det var i valgkampen i 2005 at SV lanserte kravet om et gratis skolemåltid til alle. Under lanseringen serverte daværende partileder Kristin Halvorsen kylling med pasta og grønnsaker og laks med potetmos og salat til elever fra Smestad og Grünerløkka skoler.

Men forslaget ble skutt ned av de andre partiene og aldri gjennomført av den rødgrønne regjeringen som SV selv var en del av i åtte år. Men nå har det skjedd ting. Ap går nå i likhet med SV inn for en gradvis innføring av et gratis skolemåltid -rett nok ikke kylling eller laks.

- Vi ser for oss et enkelt og sunt brødmåltid med frukt. Det er ikke alle skoler som har mulighet til å lage varm mat, men det bør være åpning for lokale tilpasninger. Det som står på menyen skal ikke være e lovregulert, sier Lysbakken, som mener gratis skolemat ligger an til å bli en real valgkampsak for de rødgrønne ved valget i 2021.

- Vi må bare ønske de andre partiene velkommen etter. Forslagene våre om dette er blitt utskjelt og latterliggjort i 15 år, fortsetter han.

- Opp til hver enkelt

I stortingsbehandlingen av SV-forslaget om gratis skolemat, vises det til en forskningsrapport fra Norges forskningsråd i 2011, som viser at 86 prosent av norske elever har med matpakke hjemmefra.

At 14 prosent ikke har med matpakke, karakteriseres som bekymringsfullt. Likevel vil ikke regjeringspartiene prioritere gratis skolemat til alle. Et slikt grep anslås å koste om lag 2,3 milliarder kroner i året.

- Vi ønsker ikke å innføre et nasjonalt krav om gratis skolemat. Dette må være opp til hver enkelt skole og hver enkelt kommune. De aller fleste foreldre oppgir at dette med å smøre matpakke er noe de klarer å gjøre selv. Samtidig er det mange som ønsker å betale inn en månedlig sum for at barna skal få servert mat, som et ekstra servicetilbud, sier Frps Roy Steffensen.

PS: Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett foreslo gratis skolemat med en egenandel på 6 kroner dagen, til en årlig kostnad av 1,6 milliarder kroner. På landsmøtet i vår ble forslaget om egenandel fjernet, men i motsetning til SV som vil ha statlig fullfinansiering, tar Ap til orde for å styrke kommuneøkonomien for å få dette til.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer