- Et NM i spyttslikking

Carl I. Hagen har tatt stålgrep på sitt gjenstridige Oslo-parti. Han fikk i går alle de fullmakter han trenger. Landsstyredebatten bød på en rekke følelsesladete innlegg og blir overfor Dagbladet omtalt med uttrykk som «rene bønnemøtet», og «et nasjonalt mesterskap i spyttslikking».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med overveldende flertall vedtok landsstyret å pålegge Oslo-partiet å forvise dets egen formann, Dag Danielsen, fra andreplassen på stortingslista, og plassere nestleder Siv Jensen der i stedet.

Dag Danielsen sier til Dagbladet at han vil bruke noen dager på vurdere hva han skal gjøre. Han vil rådføre seg med fylkesstyret i kveld, og skal også ha samtaler med andre tillitsvalgte i lokallagene. Han benekter at han er skuffet over vedtaket:

- Åtte fylkeslag sto bak forslaget, og det har ligget i kortene at denne uttalelsen ville komme, sier Danielsen.

Frp's gruppeleder i bystyret, Einar Lonstad, poengterte i går kveld at det er delegatene på nominasjonsmøtet i Oslo Frp som skal bestemme rekkefølgen på lista til neste års stortingsvalg. - Ingen ting er avgjort trass i landsstyrevedtaket, sier Lonstad.

«Et prinsipp»

Siv Jensen vil ikke kommentere at et landsstyrevedtak skal presse henne inn på andreplassen på Oslo-lista.

- Dette gjelder ikke min person, men et prinsipp, sier hun.

Men prinsippene har knapt vært de mest iøynefallende, slik denne saken har utviklet seg:

For mindre enn en måned siden ringte nærværende Dagblad-reporter til samtlige fylkesformenn i Frp og spurte om deres syn på at partiledelsen vil bestemme hvem fylkespartiene skal nominere til stortinget. 12 av 19 fylkesformenn svarte at dette er det fylkene, og ikke partiledelsen, som bestemmer.

Men motstanden ute i landet mot overstyring av fylkespartienes nominasjoner har tydeligvis fordampet etter hvert som møtet med partilederen nærmet seg. I landsstyredebatten i går overgikk et stort antall fylkesformenn hverandre i å erklære enighet med og lojalitet overfor partiledelsen, les Carl I. Hagen. Observatører med noe mindre behov for bekjennelse og formannsdyrkelse sier at seansen ville ha gjort en Kim Il Sung misunnelig.

Helt om

En av dem som før var mot innblanding fra partiledelsen, men som nå stemte for, er fylkesformannen i Akershus, oberstløytnant Finn Terje Tønnesen. Hele styret i Akershus Frp var før landsstyremøtet enige om å stemme imot sentraldirigering av nominasjonsprosessen. Tønnesen gir denne begrunnelsen for at han likevel gjorde helt om og stemte for pålegget om at formannstrioen skal på de øverste plassene i sine fylker:

- Det ble ikke gjort noen vedtektsendring, og vedtaket betyr ingen innblanding i de fylkespartiene som ikke har nestlederne i sine rekker.

Kompromiss

Fylkesformannen i Østfold, Stig T. Nordberg, lanserte et alternativ til det forslag som ble vedtatt.

- Mitt forslag var tenkt som et moderat kompromiss i form av en henstilling som alle kunne støtte, i stedet for et pålegg, sier Nordberg. Hans forslag fikk støtte av fire: Fylkesformannen i Hordaland, Sigrun Sangolt Natås, og stortingsrepresentantene Dag Danielsen, Øystein Hedstrøm og Jan Simonsen. Disse fire, Fridtjof Frank Gundersen og Stig T. Nordberg stemte mot uttalelsen som ble vedtatt.

Carl I. Hagen uttrykte etter møtet stor tilfredshet med landsstyrets arbeid og varslet samtidig at neste års valgkamp blir «langt mer sentralstyrt, koordinert og kontrollert enn forrige valgkamp».