- Et nødvendig oppgjør med ondskapen

Sier Jens Stoltenberg om tiltalen mot Anders Behring Breivik.

- OPPGJØR MED ONDSKAPEN: - Det blir en tøff og krevende tid. Tiltalen speiler brutaliteten i terrorangrepene. Men rettssaken er vårt oppgjør med ondskapen - og den må gjennomføres, sier Jens Stoltenberg. Foto: Thomas Haugersveen
- OPPGJØR MED ONDSKAPEN: - Det blir en tøff og krevende tid. Tiltalen speiler brutaliteten i terrorangrepene. Men rettssaken er vårt oppgjør med ondskapen - og den må gjennomføres, sier Jens Stoltenberg. Foto: Thomas HaugersveenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tiltalen mot Anders Behring Breivik gir bare en forsmak på hva som er i vente når rettssaken starter. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier mange har en tøff tid i vente.

- Det blir en tøff og krevende tid. Tiltalen speiler brutaliteten i terrorangrepene. Men rettssaken er vårt oppgjør med ondskapen - og den må gjennomføres, sier Stoltenberg til NTB.

Statsministeren vil ikke kommentere innholdet i tiltalen eller påtalemyndighetens vurdering av hvilke ofre som blir navngitt.

- Det kan skape uklarhet. Politikere bør ikke mene noe om hvem som skal straffes eller hva den enkelte bør tiltales for, sier Stoltenberg.

Oppfølging Helsedirektoratet har skrevet et brev til landets fylkesmenn, der det kommer fram at pårørende og etterlatte etter 22. juli har fått for dårlig oppfølging.

I flere kommuner viser det seg at oppfølgingen av søsken og foreldre, men også etterlatte har vært mangelfull. Det har også vært manglende ivaretakelse «ved endrede helsemessige og psykososiale behov», framgår det av brevet som Aftenposten har fått tilgang til.

Assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog peker blant annet på at kontaktpersonene i flere kommuner ikke lenger er aktive og at relasjonene flere steder ikke har fungert av ulike årsaker.

- Det er godt og positivt at helsedirektøren lytter til oss og tydeliggjør sin instruks overfor fylkesmenn og kommuner, sier Tove Selbekk som er nestleder i Nasjonal støttegruppe etter 22. juli.

- Alles ansvar Stoltenberg sier utspillet fra Helsedirektoratet er viktig, men han understreker at hver enkelt kan bidra med sitt.

- Grunnleggende sett handler dette om et ansvar vi alle må ta for å vise medmenneskelighet og omsorg, sier statsministeren, som mener det er grunn til å berømme AUF og Arbeiderpartiet for den oppfølgingen som berørte AUF-ere og partimedlemmer har fått.

- Jeg opplever at AUF spesielt, men også Arbeiderpartiet, viser omsorg og varme overfor dem som er rammet. Paradoksalt nok er det en fordel at så mange av de berørte deler tilknytningen til AUF og Ap. Jeg treffer stadig AUF-ere som var på Utøya og som holder sammen.

- Noen faller utenfor Statsministeren mener det er grunn til å være ekstra oppmerksomme på dem som av ulike grunner ikke lenger deltar i det fellesskapet som AUF utgjør.

- De er kanskje de mest sårbare og utsatte. For dem blir det profesjonelle hjelpeapparatet desto viktigere, sier Stoltenberg.

Han har ett råd til AUF-ungdom som ønsker å følge rettssaken så tett som mulig.

- Pass på å gå på skolen og gjør lekser. For noen fyller dette livet så totalt at de har problemer med å konsentrere seg om andre ting, for eksempel skolearbeid. Det vil bare å øke sorgen og skadeomfanget hvis denne tragedien fører til at mange faller ut av skolen, sier han.

(NTB)

VARIG MINNE: Blomster ligger til minne for 22. juli-tragedien ved Utøya. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VARIG MINNE: Blomster ligger til minne for 22. juli-tragedien ved Utøya. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer