Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Et nytt flertall

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter neste års stortingsvalg kan det være flertall på Stortinget for å skille stat og kirke. Vårt Land har studert forslagene til stortingsvalgprogram for alle partiene, og et klart flertall av dem anbefaler et skille. De som henger etter, er Senterpartiet, som klart og utvetydig vil holde på den ordningen vi har nå, med et betydelig innslag av statlig makt i styringen av kirken, og Arbeiderpartiet, som ifølge avisa vil videreføre den programformuleringen partiet har i inneværende periode, som er en fortsatt oppslutning om statlig kirkestyre.

Det nye politiske terrenget som dermed begynner å avtegne seg, er interessant fordi det i løpet av neste år vil foreligge en innstilling fra en offentlig kommisjon som utreder forholdet mellom kirke og stat. Den ledes av Kåre Gjønnes, fylkesmann i Sør-Trøndelag og tidligere stortingsrepresentant for KrF. Det er ingen gitt å si med sikkerhet hva denne kommisjonen vil ende opp med. Men da en tilsvarende kirkelig komité la fram sin innstilling for et par år siden, konkluderte flertallet med at tida er inne for avvikling av den ordningen vi har i dag.

Vi har ingen illusjoner om at Gjønnes-utvalget vil presentere en innstilling som vil legge til rette for en debatt preget av prinsipielle betraktninger om hvilke verdier som bør prege det postmoderne og livssynsmessig mangfoldige samfunnet vi nå ser konturene av også hos oss. Det var denne debatten Verdikommisjonen aldri ga oss, til tross for gode intensjoner hos mange av deltakerne. Men partiene selv fører ingen slik debatt, og det er ingen grunn til å tro at kommisjonen vil komme utenom den jungelen av pragmatisk brødnid og føleri som disse spørsmålene preges av hos oss. Derimot blir det sikkert mye diskusjon om kirkeskatt og finansiering av den såkalte folkekirken.

Vi har nå knapt ti år på oss fram mot grunnlovsjubileet i 2014. Bakkevig-kommisjonen tenkte seg ei avviklingstid på ti år. Vi kan ikke se at det er nødvendig med en så langsom prosess. Men 2014 er en bra anledning til å avskaffe de to middelalderske institusjonene monarkiet og statskirken. Det hadde vært en modernisering av vår stats orden som det hadde vært litt schwung over i et jubileumsår.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media