Et nytt gasseventyr

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Vladimir Putin ringte Jens Stoltenberg med det glade budskap om StatoilHydros prestisjetunge og lukrative Sjtokman-kontrakt, begynte et nytt kapittel i det norske gasseventyret. Samtidig var telefonen fra den mektige russiske statslederen i Kreml en påminnelse om at dette også handler om storpolitikk. Stoltenberg var selv rask til å hevde at tildelingen var en styrke for naboskapet og ville bidra til en bærekraftig ressursforvaltning i Barentshavet, mens konsernsjef Helge Lund var like nøye på å framheve at kontrakten ville skape langsiktige verdier for selskapets aksjonærer.

StatoilHydro får en eierandel på 24 prosent i utviklingsprosjektet, som Financial Times har verdsatt til 115 milliarder kroner i alt. Gassfeltet er dobbelt så stort som Troll og inneholder nok gass til å forsyne hele USA i seks år, for å si noe om dimensjonene. Superlativene fra næringslivet og energimiljøet satt derfor løst i går. Kontrakten ble beskrevet som en milepæl med store ringvirkninger for hele Norge, og som den viktigste utenlandskontrakten inngått av et norsk selskap noensinne.

Etter en turbulent start for den nye energigiganten, kunne ikke prestisjekontrakten vært mer velkommen. Den er en håndfast tillitserklæring til StatoilHydros kompetanse og særlige ekspertise på offshorevirksomhet i utsatte havområder. Mens aksjemarkedet reagerte med å sende aksjekursen i været, var eneste malurt i begeret bekymringen for samarbeidet med russerne. Flere utenlandske oljeselskaper har fått erfare at det ikke er lett. På den annen side er StatoilHydro allerede tungt inn i land styrt av mindre pålitelige regimer. Politiske utfordringer er en del av risikoen for StatoilHydro internasjonalt.

Jens Stoltenberg jublet i går like høyt som Helge Lund. Den nasjonale begeistring illustrerer at StatoilHydro er i ferd med å bli som GM var i USA – det som er bra for StatoilHydro er bra for Norge. Den store testen er hva Stoltenberg gjør når det som er bra for Norge ikke er bra for StatoilHydro. Men i går var det lov å gratulere.