- Et nytt kapittel i forholdet mellom USA og Cuba

Starter samtaler for å normalisere diplomatiske forbindelser etter mer enn 50 år.

NY START  I forrige presidentperiode tok USAs president Barack Obama til orde for en ny start i forholdet mellom USA og Cuba. Her hilser de to statslederne på hverandre under minnestunden for Nelson Mandela i desember i fjor. Nå ligger det trolig an til å konkretisere løftene. Diplomatiske og andre kilder varsler at det skal startes samtaler med tanke på normalisering av forbindelsene mellom de to landene. Foto: Kai Plaffenbach/ Reuters
NY START I forrige presidentperiode tok USAs president Barack Obama til orde for en ny start i forholdet mellom USA og Cuba. Her hilser de to statslederne på hverandre under minnestunden for Nelson Mandela i desember i fjor. Nå ligger det trolig an til å konkretisere løftene. Diplomatiske og andre kilder varsler at det skal startes samtaler med tanke på normalisering av forbindelsene mellom de to landene. Foto: Kai Plaffenbach/ Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er store forventninger til budskapet som de to statslederne USAs president Barack Obama og Cubas president Raúl Castro vil komme med klokka 1800 norsk tid i ettermiddag.

- Gjør det riktige Cuba-eksperten Julia Sweig sier til avisa The New York Times at denne dagen «markerer starten på begynnelsen på et nytt kapittel i forholdet mellom USA og Cuba. Endelig har vi en amerikansk president som er rede til å gjøre det riktige for nasjonale interesser, for USAs rolle i Latin-Amerika og for det cubanske folk», sier hun.

Tidligere utenriksminister Hillary Clinton har uttalt at den amerikanske Cuba-politikken ikke lenger er formålstjenling. Holdningene mot Cuba har også endret seg markant i eksil-miljøet i Miami. Flere framtrendende politikere i Florida har tatt til orde for en normalisering av forbindelsen.

Tidligere i dag ble det kjent at Cuba har løslatt amerikaneren Alan Gross, som har sittet fengslet i fem år. Han er løslatt av humanitære grunner, heter det i cubanske medier.

Løslater «heltene»? Spørsmålet er da om de tre gjenværende cubanerne av «loc cinco héroes», «de fem heltene», som er dømt for spionasje og sitter i amerikanske fengsler, blir frigitt. To av dem er tidligere løslatt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer