Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et nytt kapittel i forholdet mellom USA og Cuba

Starter samtaler for å normalisere diplomatiske forbindelser etter mer enn 50 år.

 NY START  I forrige presidentperiode tok USAs president Barack Obama til orde for en ny start i forholdet mellom USA og Cuba. Her hilser de to statslederne på hverandre under minnestunden for Nelson Mandela i desember i fjor. Nå ligger det trolig an til å konkretisere løftene. Diplomatiske og andre kilder varsler at det skal startes samtaler med tanke på normalisering av forbindelsene mellom de to landene. Foto: Kai Plaffenbach/ Reuters
NY START I forrige presidentperiode tok USAs president Barack Obama til orde for en ny start i forholdet mellom USA og Cuba. Her hilser de to statslederne på hverandre under minnestunden for Nelson Mandela i desember i fjor. Nå ligger det trolig an til å konkretisere løftene. Diplomatiske og andre kilder varsler at det skal startes samtaler med tanke på normalisering av forbindelsene mellom de to landene. Foto: Kai Plaffenbach/ Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er store forventninger til budskapet som de to statslederne USAs president Barack Obama og Cubas president Raúl Castro vil komme med klokka 1800 norsk tid i ettermiddag.

- Gjør det riktige Cuba-eksperten Julia Sweig sier til avisa The New York Times at denne dagen «markerer starten på begynnelsen på et nytt kapittel i forholdet mellom USA og Cuba. Endelig har vi en amerikansk president som er rede til å gjøre det riktige for nasjonale interesser, for USAs rolle i Latin-Amerika og for det cubanske folk», sier hun.

Tidligere utenriksminister Hillary Clinton har uttalt at den amerikanske Cuba-politikken ikke lenger er formålstjenling. Holdningene mot Cuba har også endret seg markant i eksil-miljøet i Miami. Flere framtrendende politikere i Florida har tatt til orde for en normalisering av forbindelsen.

Tidligere i dag ble det kjent at Cuba har løslatt amerikaneren Alan Gross, som har sittet fengslet i fem år. Han er løslatt av humanitære grunner, heter det i cubanske medier.

Løslater «heltene»? Spørsmålet er da om de tre gjenværende cubanerne av «loc cinco héroes», «de fem heltene», som er dømt for spionasje og sitter i amerikanske fengsler, blir frigitt. To av dem er tidligere løslatt.

Diplomatiske kilder varsler til flere medier at det nå tas skritt for å normalisere forholdet mellom USA og Cuba, som har vært i konflikt, økonomisk, politisk og militært siden revolusjonen i 1959.

- Presidenten har forstått at at tiden er inne for å få et nytt fokus, både på grunn av endringene på Cuba og fordi vår Cuba fokus er til hinder for vår regionale politikk, sier en amerikansk talsmann til den cubanske nettavisa Cubahora.

Oppheves blokaden? Siden 1961 og fram til dags dato har USA opprettholdt en økonomisk blokade mot den karibiske øya.

Ifølge AP skal USA og Cuba starte samtaler med sikte på å normalisere de diplomatiske forbindelsene som en del av den største endringen i relasjonene mellom USA og den karibiske øya på flere tiår.

USA har de senere årene kun hatt et interessekontor i Havanna for konsulære oppgaver.