Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Et nytt landskap

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Hvis vi deler inn norsk politikk etter den tradisjonelle aksen fra høyre til venstre, har høyresida aldri stått sterkere i etterkrigstida enn akkurat nå. Dagens meningsmåling fra MMI viser at Høyre og Fremskrittspartiet til sammen har vel 46 prosent av velgerne bak seg. Høyrepartiene mangler bare tre mandater på å ta reint flertall på Stortinget. Sentrumspartiene forvitrer, og kan stå i fare for å utspille sin rolle som balanserende faktor mellom blokkene. Med Arbeiderpartiets katastrofale oppslutning hjelper det lite at SV holder stand. Den såkalte venstresida er dramatisk svekket.
  • Vi er i ferd med å få et helt nytt politisk landskap. Troløse velgere vandrer i flokk mellom partiene. Men partiene er også i sterk forandring. De prioriterer saker etter andre regler enn før og presenterer seg for velgerne i nye og overraskende kledninger. Og den politiske dagsordenen er fylt av andre saker enn de som preget etterkrigstidas industrisamfunn. Motsetningene og alliansene følger heller ikke gamle spor. Derfor gir det liten mening å dele partiene inn i gamle mønstre.
  • Arbeiderpartiets elendighet har åpnet for denne utviklingen. Partiet har ikke maktet å svare på utfordringene i dagens samfunn. Lederkamp og indre uro er en følge av denne maktesløsheten, og gjør situasjonen enda verre for partiet. I dag er oppslutningen under 20 prosent, og partiet har satt i gang en politisk redningsaksjon. Men vi ser allerede at meningene er delte om retningen framover. Bakgrunnstallene fra meningsmålingene gir heller ingen klare signaler om hvor redningen finnes. Tidligere tilhengere går til Høyre, Frp og SV i omtrent like store deler. Noen har satt seg på gjerdet.
  • Arbeiderpartiets oppgave er å finne svar på utfordringen fra Høyre og Frp. Da gir det lite mening å ty til analyser fra fortida og søke tilflukt i gamle skyttergraver. Det er på høyresida de tapte velgerne befinner seg. Arbeiderpartiets evner til fornyelse settes nå på harde prøver. Nostalgi er en dårlig ballast når svarene på disse utfordringene skal søkes.
Hele Norges coronakart