Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdensrommet

Et nytt mysterium fra verdensrommet er løst: Den første interstellare «innvandreren»

Forskerne mener asteroiden kommer fra et annet solsystem.

JUPITER: En asteroide har lenge vært et mysterium, da den ikke beveger seg i samme retning som det aller meste i vårt solsystem. Nå mener forskere at asteroiden, som skal være i bane rundt Jupiter, kommer fra et annet solsystem. Foto: NASA, ESA, and A. Simon via AP
JUPITER: En asteroide har lenge vært et mysterium, da den ikke beveger seg i samme retning som det aller meste i vårt solsystem. Nå mener forskere at asteroiden, som skal være i bane rundt Jupiter, kommer fra et annet solsystem. Foto: NASA, ESA, and A. Simon via AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det aller meste i vårt solsystem beveger seg i samme retning rundt sola. Asteroiden «2015 BZ509» derimot, som for tiden skal være i bane rundt Jupiter, beveger seg i motsatt retning.

Asteroiden ble oppdaget i 2014 ifølge Science Mag, og har vært en hard nøtt å knekke for forskerne. En ny studie, publisert i «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters», har funnet svaret på hvorfor akkurat denne asteroiden ikke beveger seg i samme bane som resten av solsystemet.

- Et mysterium
- Hvordan asteroiden kom til å bevege seg på denne måten, samtidig som den deler Jupiters bane, har fram til nå vært et mysterium, forteller dr. Fathi Namouni, hovedforfatter av den nye studien.

Den har vært kjent som et merkelig objekt, og forskerne har endelig funnet ut hvorfor: Asteroiden begynte ikke sin eksistens her, i vårt «nabolag».

Hvis «2015 BZ509» var skapt i vårt solsystem, burde den ha hatt den samme originale retningen som alle de andre planetene og asteroidene. For å finne asteroidens opprinnelse, kjørte forskerne simuleringer helt tilbake til begynnelsen av solsystemet, altså for 4, 5 milliarder år siden, skriver Independent.

Namouni og studiens medforfatter Helena Morais utførte en serie med én millioner simuleringer av asteroidens bane. Dette viste at asteroiden alltid har beveget seg på denne underlige måten, og dermed må den komme fra et annet solsystem.

Asteroiden er dermed den første vi vet om som har kommet seg inn i vårt solsystem fra et annet sted i universet, og blir omtalt av flere utenlandske medier som den første interstellare «immigranten» eller «innvandreren».

Ble «fanget»
Forskerne mener at den ankom mens solsystemet vårt fortsatt dannet seg, og at asteroiden ble fanget i gravitasjonssporet fra sola mens den reiste i motsatt retning av de andre plantene, skriver BBC.

Forskerne ved Universite Cote d'Azur i Frankrike konkluderte med at simulasjonene viser at «2015 BZ509» ikke var skapt i vårt solsystem, men kom fra utsida av det.

- Ærlig talt hadde vi ingen anelse om hva vi skulle finne. Det siste vi forventet var at BZ faktisk har vært i sin nåværende posisjon mesteparten av tiden, sier Namouni ifølge BBC.

Det kan bli litt mer vanskelig å finne ut av nøyaktig hvor «2015 BZ509» kom fra. Videre forskning skal finne ut av hvor asteroiden kom fra. I det minste har mysteriet om asteroidens underlige retning endelig blitt løst.

Asteroiden Oumuamua
«2015 BZ509» er ikke den eneste uvanlige asteroiden som har fått oppmerksomhet i det siste. Asteroiden Oumuamua ble først oppdaget 19. oktober, og dens bane og hastighet viste at den ikke går i bane rundt sola, men er en gjest som svever mellom stjernene.

Oumuamua, som er et hawaiisk navn og betyr speider, var den første asteroiden av dette slaget som er oppdaget i vårt «nabolag» i verdensrommet. Den har en merkelig, avlang form, ikke ulik en sigar.

Oumuamua fløy bare gjennom solsystemet vårt, mens «2015 BZ509» ser ut til å være her for å bli.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media