Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et nytt statlig overgrep

Norske tatere mener regjeringen nå «raner» tilbake 75 millioner kroner gitt i oppreisning for statlige overgrep.

ET NYTT OVERGREP: Styreleder Holger Gustavsen i Stiftelsen romanifolket/taterenes kulturfond (RT-fondet) sier til Dagbladet at han opplever at regjeringen nå tar tilbake 75 millioner som ble gitt i kompensasjon for statlige overgrep. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ET NYTT OVERGREP: Styreleder Holger Gustavsen i Stiftelsen romanifolket/taterenes kulturfond (RT-fondet) sier til Dagbladet at han opplever at regjeringen nå tar tilbake 75 millioner som ble gitt i kompensasjon for statlige overgrep. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er sjokkert over at det har skjedd. Jeg mangler ord, sier styreleder Holger Gustavsen i Stiftelsen romanifolket/taterenes kulturfond (RT-fondet) til Dagbladet.   

Både på Stoltenberg II-regjeringens statsbudsjett for 2014 og på den blåblå regjeringens tilleggsproposjon, der Høyre/Frp-regjeringen foreslår endringer på den avgåtte regjeringens budsjettforslag, er fondet på 75 millioner kroner fjernet.

Dette har satt sterke følelser i sving hos norske romanifolk/tatere, sier Gustavsen, som også er leder i Taternes landsforening, til Dagbladet.     

- Vi opplever det som et ran og et nytt maktovergrep fra staten, sier Gustavsen.

Kompensasjon for overgrep Han viser til at da fondet ble opprettet i 2004, skjedde dette etter at Bondevik II-regjeringen hadde uttalt følgende i en stortingsmelding

«Regjeringen mener at det er på tide å finne en løsning som kan framstå som en tilfredsstillende kollektiv oppreisning for overgrepene mot romani­folket/taterne, og har på bakgrunn av dette i revidert budsjett for 2004 foreslått å opprette et romani­folkets fond på 75 millioner kroner». 

Fondet, som har vært operativt siden 2007, har hatt en grunnkapital på 75 millioner kroner. Avkastningen, som har ligget på rundt 3,5 millioner kroner årlig, forvaltes av stiftelsen Gustavsen er styeleder for. Midlene skal gå til prosjekter bidrar til å utvikle og syngliggjøre romanifolket og taternes historie.  

I den avgåtte og den nye regjeringens forslag til 2014-budsjettet er fondet og avkastningsmodellen fjernet til fordel for en bevilgning på fem millioner kroner. 

- En fjerning av fondet vil kunne oppfattes som et tilbakeskritt i forhold til den politikk myndighetene har har gitt uttrykk for at man nå ønsker å føre. Selv om Stortinget formelt sett kan omføre et tidligere budsjettvedtak, vil det i dette tilfellet oppfattes av de berørte som at staten «tar tilbake» noe som er gitt dem som kompenasjonsasjon for overgrep, skriver stiftelsen i et brev til Stortingets finanskomité, der de borgerlige samarbeidspartiene nå forhandler om budsjettet.

Les brevet her.
 
Statssekretær Anders Bals (H) i Kommunal og regionaldepartementet forklarer endringen med lavere rente. Han opplyser at også Samefolkets fond omorganiseres på samme vis. 
  
- Både Romanifolkets/taternes kulturfond og Samefolkets fond ble i sin tid opprettet som fond med 75 millioner kroner som grunnkapital.  Avkastningen ble satt tilsvarende renten på statsobligasjoner med 10 års løpetid. Romanifolkets/taternes kulturfond har hatt en årlig avkastning på omlag 3,6 millioner kroner, men rentekursen skulle bli justert ned fra og med juli neste år. Dette er bakgrunnen for at vi oppretter forslaget fra den forrige regjeringen om å gå bort fra avkastningsmodellen, og heller gi en årlig bevilgning på fem millioner kroner, sier han.  

Dette er en økning fra det stiftelsen ville fått etter dagens regelverk, påpeker Bals.
 
- Viktig symbol I brevet til finanskomiteen skriver imidlertid stiftelsen at:  

 «Når fondet er gitt som kompensasjon for overgrep fra staten til en nasjonal minoritet, er det særlig viktig at minoriteten har et eget fond forvaltet av en stiftelse og ikke blir avhengig av årlige bevilgninger fra staten og dermed av den til enhver til rådene politisk vilje.»

Og Gustavsen sier til Dagbladet at det er viktig, reint symbolsk at de 75 millionene som ble gitt som kompenasjon for statlige overgrep, ikke tas tilbake.

- Dette er ikke et alminelig statlig fond. Det er viktig at fondet blir stående som det symbolet det er.  Vi har jo en grusom historie bak oss. Nå føler vi oss overkjørt og trampa på, igjen, sier han.  

Bals mener stiftelsen ikke trenger å bekymre seg over skiftende politisk vilje.

- Det er tverrpolitisk enighet om statens ansvar overfor romanifolket/taterne. Når det er sagt, tar vi brevet til etterretning. Selv om dette nå blir opp til Stortinget å avgjøre, sier han.

• Vi ble dessverre nødt til å stenge kommentarfeltet på grunn av hets og usakeligheter.