- Et nytt statlig overgrep

Norske tatere mener regjeringen nå «raner» tilbake 75 millioner kroner gitt i oppreisning for statlige overgrep.

ET NYTT OVERGREP: Styreleder Holger Gustavsen i Stiftelsen romanifolket/taterenes kulturfond (RT-fondet) sier til Dagbladet at han opplever at regjeringen nå tar tilbake 75 millioner som ble gitt i kompensasjon for statlige overgrep. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ET NYTT OVERGREP: Styreleder Holger Gustavsen i Stiftelsen romanifolket/taterenes kulturfond (RT-fondet) sier til Dagbladet at han opplever at regjeringen nå tar tilbake 75 millioner som ble gitt i kompensasjon for statlige overgrep. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg er sjokkert over at det har skjedd. Jeg mangler ord, sier styreleder Holger Gustavsen i Stiftelsen romanifolket/taterenes kulturfond (RT-fondet) til Dagbladet.   

Både på Stoltenberg II-regjeringens statsbudsjett for 2014 og på den blåblå regjeringens tilleggsproposjon, der Høyre/Frp-regjeringen foreslår endringer på den avgåtte regjeringens budsjettforslag, er fondet på 75 millioner kroner fjernet.

Dette har satt sterke følelser i sving hos norske romanifolk/tatere, sier Gustavsen, som også er leder i Taternes landsforening, til Dagbladet.     

- Vi opplever det som et ran og et nytt maktovergrep fra staten, sier Gustavsen.

Kompensasjon for overgrep Han viser til at da fondet ble opprettet i 2004, skjedde dette etter at Bondevik II-regjeringen hadde uttalt følgende i en stortingsmelding: 

«Regjeringen mener at det er på tide å finne en løsning som kan framstå som en tilfredsstillende kollektiv oppreisning for overgrepene mot romani­folket/taterne, og har på bakgrunn av dette i revidert budsjett for 2004 foreslått å opprette et romani­folkets fond på 75 millioner kroner». 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer