Et nytt valg stjålet?

Rik på olje, men fattig på demokratiske tradisjoner. Kasakhstans rundt 17 millioner innbyggere stemte i går i den tidligere sovjetstaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Den sittende president Nursultan Nazarbajev er så sikker på seier at han har kalt sammen til seiersfest i dag tidlig, når resultatet er ventet å foreligge.

-  Valget i år holdes etter demokratiske prinsipper som vi aldri tidligere har sett, sa Nazarbejev i går.

Manipulert

Men opposisjonen sier at både den tekniske gjennomføringen av valget, og opposisjonens mulighet til å komme til uttrykk før selve valget, gjør at valget er manipulert.

Det betyr at valget i Kasakhstan er det femte valget på to år i det tidligere Sovjetunionen som er manipulert. Det var tilfelle i Georgia for to år siden, Ukraina for et år siden, Kirgisistan og Aserbajdsjan i år. I de tre første ble det «oransje revolusjoner» og maktskifte.

Men det blir det trolig ikke i Kasakhstan. Nazarbajev er populær etter 16 år ved makta. Ifølge meningsmålingsinstituttet Intermedia Survey Institute ville 71 prosent av velgerne stemme for presidenten.

-  Dette kan reflektere en viss frykt for å si åpent hva de mener, sier en representant for instituttet, ifølge telegrambyrået AP.

«Styrt demokrati»

DEMOKRATI: Opposisjonen hevder at valget er manipulert av de sittende elite. Foto: Scanpix
DEMOKRATI: Opposisjonen hevder at valget er manipulert av de sittende elite. Foto: Scanpix Vis mer

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE, har 450 valgobservatører i Kasakhstan. De vil komme med sin vurdering i formiddag.

Valgobservatørene fra SUS, sier valget «praktisk talt er uten brudd på reglene».

Men SUS er dominert av Russland, som i de fire tidligere har vært tidlig ute med å gratulere den sittende makt, til tross for at valgene av menneskerettighetsorganisasjoner har vært vurdert som fuske-valg.

Statene fra det tidligere Sovjetunionen opplever et «styrt demokrati», et system med formelt demokrati, men som er manipulert av en politisk og finansiell makt som er tett viklet inn i hverandre.

SITTER TRYGT? Nursultan Nazarbajev.