Et nytt Vietnam?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Fredag er det ett år siden statuen av Saddam Hussein ble veltet i Bagdad, den endelige markeringen av at de amerikanskledete okkupasjonsstyrkene hadde makten i landet. Da kunne ennå noen tro at okkupantene ville bli møtt med glede fordi tyrannen var styrtet. Og det er fortsatt liten tvil om at irakerne er lettet over å slippe Saddams diktatur. Men det er like liten tvil om at amerikanerne stadig møter større og mer alvorlig motstand.
  • Inntil sist uke var den vesentlig å finne blant sunnimuslimer som tilhørte Saddams klan og blant egenrådige klanledere. Nå er det verst tenkelige i ferd med å skje: Sjiamuslimene, som utgjør flertallet i Irak, går til voldelig opprør mot okkupantene. Og de har en leder, Moqtada al-Sadr, som har ayatolla Khomeini som sitt forbilde.
  • Lørdag var verden vitne til at fire amerikanere ble myrdet og likene skjendet. Hendelsene siden da har vist at dette ikke var noe enkeltstående tilfelle. Amerikanerne står overfor en vilje til å jage okkupantene ut og grunnlegge et fundamentalistisk, sjiamuslimsk styre.
  • Den demokratiske senatoren Edward Kennedy hevdet mandag at Irak vil bli George W. Bushs Vietnam, og impliserte dermed at amerikanerne vil måtte bli stående i landet mange år framover, og at utsiktene til seier langt fra er sikre. Det kan også synes som om vi ser begynnelsen på en irakisk intifada, en bred, folkelig og voldelig motstand. I helga uttrykte al-Sadr sin støtte til den palestinske militante motstandsbevegelsen Hamas og dens søsterorganisasjon i Libanon, Hizbollah, samtidig som han erklærte hellig krig mot okkupasjonen.
  • Mot dette bakteppet foregår høringen om 11. september 2001 i USA, og det blir stadig tydeligere at George W. Bush bare dager etter terrorhandlingen ønsket å benytte katastrofen i New York som anledning til å gå til krig mot Saddam Hussein. Like tydelig er det at hans og den amerikanske administrasjonens påstander om at Saddam hadde masseødeleggelsesvåpen var gale. Men påstandene om at Irak var et sentrum for terrorisme, begynner å bli virkelighet - takket være amerikanernes krig og seinere okkupasjon.