- Et ødelagt liv skal koste noe

Nils Oddvar Bergheim ble ødelagt i en trafikkulykke. Etter to runder i retten lurer kona på hvorfor man har forsikringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKRAUTVÅL (Dagbladet): Nils Oddvar Bergheim ble ødelagt for livet i en trafikkulykke. I våres tapte han og kona en rettssak mot forsikringsselskapet. Lagmannsretten satte ned forsikringsutbetalingen med 1,5 millioner kroner.

63-åringen sitter igjen med 3,9 millioner kroner etter den brutale ulykken. Pengene skal gi ham et verdig liv. Men han må selv betale saksomkostningene på 285 000 kroner.

-  Et ødelagt liv skal koste noe. Døgnet har 24 timer, og Nils Oddvar trenger hjelp i de fleste av dem, sier kona Tora Bergheim.

Fire uker i koma

Nils Oddvar Bergheim gråter. Hele den voksne mannen rister mens tårene triller. Han tar hånda til Tora og bøyer hodet med et høylytt hulk.

-  Jeg var så glad den dagen Nils Oddvar begynte å gråte igjen. Da kan han også le. Det er utrolig viktig å kunne vise følelser, sier hun.

Tora Bergheim har nettopp fortalt historien om Sankthansaftenen i år 2000. Avdelingsleder Nils Oddvar Bergheim ved Valdres videregåande skule hadde nettopp avsluttet et skoleår, og skulle unne seg en liten ferietur med kona. De to skulle dra til Østfold for å besøke slekt.

-  Vi bemerket faktisk hvor få biler det var langs veien, husker Tora.

 STREV: Nils Oddvar Bergheim (63) mistet alt språk i en bilulykke på E16 ved Ådal i Ringerike sommeren 2000. Den tidligere så språkmektige skolemannen, politikeren, kulturpersonligheten, forfatteren og mediemannen sliter nå med å greie å forme enkeltbokstaver. Her prøver han å formidle et ord til sin kone, Tora Hippe Bergheim (61). Foto: Sveinung Uddu Ystad
STREV: Nils Oddvar Bergheim (63) mistet alt språk i en bilulykke på E16 ved Ådal i Ringerike sommeren 2000. Den tidligere så språkmektige skolemannen, politikeren, kulturpersonligheten, forfatteren og mediemannen sliter nå med å greie å forme enkeltbokstaver. Her prøver han å formidle et ord til sin kone, Tora Hippe Bergheim (61). Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer

Men plutselig møter de en lang kø i en sving. Og ut av køen skjærer en gammel Mercedes i stor fart. Den kommer rett imot Nils Oddvar og Toras Ford.

-  Jeg hørte bare Nils Oddvar si «Nei! Å, nei!» før det smalt. Det hele var gjort på sekunder. Jeg rakk ikke engang å tenke «Nå dør jeg», sier Tora.

Da hun våknet, så hun bare røyk. Hun greide å krype ut av bilvraket. Så hørte hun helikopteret.

-  Jeg skjønte at noen var hardere skadd enn meg selv. Og da slo det meg: Hvordan går det med Nils Oddvar-en min?

Han lå i koma i fire uker. Den 10. juli var Tora frisk nok til å få se mannen sin etter ulykken.

-  Da jeg fikk se ham, kjente jeg bare hvordan livet rant ut av meg. Det føltes som om vi nettopp hadde hatt kaffepause i Begnadalen, og alt var bra. Men der lå han, som en liten fugl.

Hadde ordet i sin makt

Tora forteller med monoton stemme. Hun har vært gjennom historien så mange ganger før, både med advokater og forsikringsselskap. Men det tar på, hver gang. Nils Oddvars øyne er redde ved siden av.

- Et ødelagt liv skal koste noe

Det ble klart at hele venstresida til Nils Oddvar var ødelagt. Talesenteret i hjernen var knust, og språkmannen hadde mistet sitt viktigste verktøy.

Før ulykken var han utdannet i nordisk og engelsk, og pratet norrønt, islandsk, finsk, tysk, engelsk, fransk, spansk, italiensk og farsi, et persisk språk, i tillegg til morsmålet. Nå kunne han verken snakke, skrive eller lese.

-  Han jobbet som en helt, og greide å trene seg opp igjen fysisk. Men julaften 2000 debuterte han med epilepsi, og han hadde et anfall som varte i seks timer. Det sto om livet. På grunn av epilepsien, kan han ikke være alene, og ingen alarmsystem fungerer, sier Tora.

Nils Oddvar funderer på noe, men han får ikke sagt det. Øynene leter etter en måte å få uttrykt seg på. Han griper en tavle, og begynner å forme bokstaver. En etter en. Det blir feil, han visker, og prøver igjen. Til slutt står to ord med sirlig skrift: «Sylfest Lomheim». Vi leser, og hele Nils Oddvar lyser opp i glede.

-  Han bodde på hybel med Lomheim i studietida i Oslo, forklarer Tora med et smil.

Ektefelle og pleier

Kampen for erstatning startet. Mercedes-sjåførens forsikringsselskap, If, tilbød vel to millioner. Nils Oddvars advokater i Ness og Co mente det var skammelig lite.

I tingretten ble han tilkjent 5,4 millioner.

-  Vi var lettet, for vi trodde vi var ferdige der. Vi var så slitne. Men så anket If, sier Tora.

24. mars i år satte lagmannsretten ned erstatningen til 3,9 millioner. I tillegg måtte Tora og Nils Oddvar betale saksomkostningene på 285 000 kroner.

-  Man kan jo begynne å lure på hvorfor vi har forsikringer. Vi har vært uheldig, og minst ett liv har blitt ødelagt. Men istedenfor å hjelpe, prøver de å knekke oss. Seks år av våre liv har gått med. Og vi må betale saksomkostningene? Jeg skjønner det ikke, sier Tora.

Hun har fortsatt i jobben sin på trygdekontoret disse åra. Det er nødvendig å ha et liv utenfor hjemmet. Men klokka 16 presis må hun være hjemme, for da reiser omsorgshjelpen.

Resten av timene i døgnet er hun til stede. Nils Oddvar må ha hjelp til å spise, kle av og på seg og dusje. Han innser selv sin egen situasjon, og det gjør ham deprimert og apatisk.

-  I retten sa Ifs advokat at han anså min innsats til å være verdt 2000-2500 kroner i året. Da måtte jeg bare gå ut og gråte, sier Tora stille.

Ankefristen går ut 5. juni, men Tora orker ikke tanken på en ny runde. Nå skal pengene brukes fornuftig. Livet med Tora, deres to sønner og to barnebarn kan være godt å leve, men det koster.

-  Nils Oddvar kan fremdeles bidra med mye, men det krever mye hjelp og krefter jeg ikke har. Dessuten har jeg så lyst til å bli mer kjæreste og mindre pleier for ham, sier Tora.

De to feiret nylig 37-års bryllupsdag.