Kongsberg-drapene

- Et offer for egen sykdom

Forsvarer Fredrik Neumann mener at Espen Andersen Bråthen ikke kan dømmes til fengsel.

KONGSBERG: Onsdag 18. mai settes Kongsberg-rettssaken i gang i Buskerud Tingrett - Espen Andersen Bråthen er tiltalt for fem drap, elleve drapsforsøk og 13 tilfeller av grove trusler. Reporter: Vegard Krüger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HOKKSUND TINGRETT (Dagbladet): - Dette har vært en svært krevende sak. Det ligger mange ofre i kjølvannet av Espen Andersen Bråthens ugjerninger. Jeg ønsker likevel å poengtere at Bråthen også er et offer. Han er et offer for sin egen sykdom.

Slik innledet forsvarer Fredrik Neumann sin prosedyre da rettssaken mot hans klient ble avsluttet onsdag.

De sakkyndige i saken har i sin rapport konkludert med at 38-åringen lider av paranoid schizofreni.

Den 38 år gamle drapsmannen har erkjent straffsskyld etter tiltalen, men Neumann påpeker at det ikke er sikkerhet rundt om hans klient kan dømmes til straff. Han la derfor ned påstand om tvunget psykisk helsevern.

- LITEN TVIL: Forsvarer Fredrik Neumann mener det er helt klart at hans klient er syk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
- LITEN TVIL: Forsvarer Fredrik Neumann mener det er helt klart at hans klient er syk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Det er sjeldent at jeg har vært så enig med påtalemyndigheten. Det er liten tvil om at vilkårene for lovanvendelsen er oppfylt, sa Neumann.

Forsvareren påpekte også at at han er i tvil om at angrepene på Kongsberg ville funnet sted om Bråthen ikke hadde vært syk.

Bråthen er tiltalt for fem drap, elleve drapsforsøk og 13 tilfeller av grove trusler for angrepet han utførte i Konsberg i oktober i fjor. Han erkjenner straffskyld og har uttalt at han angrer.

- Ingen tvil

- Det er ingen tvil at det er Bråthen som har gjennomført handlingene, sa Neumann før han påpekte at dommen burde samsvare med tiltalen som er nedlagt fra påtalemyndighetens side.

Onsdag formiddag bedyret bistandsadvokat Haakon Borgen i sin prosedyre at tiltalen endres for fire av de fornærmede.

Borgen er bistandsadvokat for ni av de totalt 31 fornærmede. Han mener at minst fire av de som var i Coop Extra-butikken, der tiltalen går på grove trusler og krenkende atferd, heller skulle vært en del av tiltalepunktet om drapsforsøk.

KONGSBERG OG EIKER TINGRETT: De dramatiske hendelsene i Kongsberg forklares detaljert under rettssaken til Espen Andersen Bråthen. Reporter: Christina Holen Korneliussen / Stian Drake Vis mer

- Vilkårene er oppfylt

Da aktoratet la ned sin påstand i saken tirsdag, var heller ikke de i tvil om hva Bråthen bør dømmes til.

- Det er helt klart at vilkårene for dom for overføring til tvunget psykisk helsevern er oppfylt, sa aktor Vibeke Martins.

Hun la også vekt på at det er svært sannsynlig at Bråthen ikke vil bli frisk, og at han trenger behandling livet ut.

Dommen mot Bråthen er ventet å falle innen kort tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer