Vold mot politiet:

- Et økende problem at ungdom går til angrep på politiet

De siste ukene har det blitt meldt om en rekke voldsepisoder mot politiet. - Utviklingen er bekymringsfull, sier leder i Oslo Politiforening, Kristin Aga.

VOLD MOT POLITIET: Natt til fredag ble en mann i 20-åra knivstukket i Oslo sentrum. Da politiet kom til stedet ble politiet møtt av flere personer som var aggressive mot dem. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VOLD MOT POLITIET: Natt til fredag ble en mann i 20-åra knivstukket i Oslo sentrum. Da politiet kom til stedet ble politiet møtt av flere personer som var aggressive mot dem. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De siste to ukene har Dagbladet registrert fem episoder hvor det har blitt utøvd vold mot offentlig politibetjenter. Seinest natt til fredag måtte politiet håndtere en episode hvor tre personer var aggressive mot dem.

I flere episoder er det unge folk som tyr til vold.

- Mine tillitsvalgte rapporterer at det er et økende problem at ungdom fra 18 år og nedover tyr til vold mot politiet, sier leder i Oslo Politiforening, Kristin Aga, til Dagbladet.

John Roger Lund, leder for politiets enhet øst i Oslo, forteller også til Dagbladet at det har vært en økende registrering av episoder med aggressive ungdom den siste tiden.

Les om de forskjellige episodene lenger ned i saken.

SLIK ER OSLOS NATTELIV: Dagbladet ble med Oslo-politiet på jobb en lørdag natt for å se hvordan det jobbes for en trygg hovedstad. Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/skal-vi-ta-en-stripe/70253280 Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Episoden på Lambertseter skole

Aga viser i all hovedsak til voldsepisoden på Lambertseter onsdag hvor en politibetjent ble tatt kvelertak på og slått av elever ved skolen i 14-15 årsalderen.

Patruljene som kom for å bidra ble også møtt med vold. Tre elever er tatt inn til avhør av politiet.

- Når en 14-åring tar kvelertak på politiet så bør det være et signal på at hele samfunnet bør stoppe opp og gjøre noen refleksjoner. Da er terskelen nådd, og det hjelper ikke lenger å forebygge, sier Aga.

Hun forteller at handlingen må få konsekvenser også for mindreårige.

- Viser ikke respekt

I tillegg forteller hun om episoder hvor ungdom ute på byen ikke viser politiet respekt.

Hun mener at noe av grunnen til at unge tyr til vold mot politiet er fordi politiet med dagens ressurssituasjon ofte kommer når en hendelse har oppstått.

VARSLER: Kristin Aga, leder i Oslo Politiforening. Foto: Lars Eivind Bones, Dagbladet.
VARSLER: Kristin Aga, leder i Oslo Politiforening. Foto: Lars Eivind Bones, Dagbladet. Vis mer

- Politiet må være synlig og tilstede ute blant publikum for å forebygge.

Lederen har tidligere fortalt Dagbladet at hun er bekymret over at politimester Hans Sverre Sjøvold i siste budsjettoversikt har beregnet å kutte mellom 130-150 stillinger i Oslo-politiet i 2019.

Hun viser til samme bekymring i dag og tror at kuttene vil føre til færre tjenestefolk i gatene.

Aga mener at det også er politikerens nærpolitireform fra i fjor som gjør sakene vanskelig å håndtere.

- Allerede for budsjettåret 2019 har politikerne lagt inn budsjettkutt ut fra en effektiviseringsgevinst av nærpolitireformen. En slik gevinst vil ta mange år å gjennomføre i praksis med de mange nye kravene som er innført med reformen, sa Aga i starten av november.

Etterlyser foreldrene

- Det vi ser er at det er en økende tendens til at de blir yngre og yngre, og da må det være noe som svikter et sted, sier hun.

Politilederen ber foreldrene komme på banen.

- Når så unge folk krysser en grense må de også få konsekvenser og følges opp, sier hun.

Aga forteller at hun får tilbakemeldinger fra sine tjenestefolk om at utviklingen er bekymringsfull og at det har blitt et samfunnsproblem.

DETTE ER EPISODENE:

  1. Natt til fredag: Mann i 20-åra knivstukket i Osterhaus gate i Oslo sentrum. Tre tilfeller av utagerende oppførsel mot politiet. 3-4 personer er mistenkt.
  2. Onsdag 14. november: Voldsepisode på Lambertseter skole. En politibetjent ble tatt kvelertak på og slått idet hun prøvde å løse en slåsskamp på skolen. Patruljer som kom til stedet ble også møtt med vold. Tre mindreårige tatt inn til avhør.
  3. Natt til 4. november: Slagsmål i Storgata i Oslo sentrum: Fire pågrepet for ordensforstyrrelser og vold mot offentlig tjenestemann, en person pågrepet for å ha sparket politihunden.
  4. Natt til 4. november: Slagsmål i Stenersgata ved Oslo Spektrum: To personer pågrepet for vold mot offentlig tjenestemann.
  5. Natt til 4. november: Slagsmål i Hegdehaugsveien. Ikke meldt om noen som ble pågrepet, men meldt at flere skal ha vært voldelige mot politiet.

3-4. november var en ekstrem voldshelg for politiet. Det ble også meldt om voldsepisoder i Stortingsgata og Rosenborggata, men der ble det ikke utløst vold mot politiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer