Et OL i vanry

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Da boka «Ringenes herrer» kom i 1992 med sine avsløringer om korrupsjon og maktmisbruk i Den internasjonale olympiske komité (IOC), ble alle påstander avvist som fritt oppspinn både av IOC selv og mesteparten av den såkalte olympiske bevegelse. Her i landet ble Juan Antonio Samaranch og hans kolleger oppvartet etter alle kunstens regler både før og under OL på Lillehammer. Den eneste som våget å banne i kirken, var Vegard Ulvang.
  • Nå vet vi at IOC er en korrupt organisasjon. Begge topplederne for OL i Salt Lake City i 2002 har trukket seg etter avsløringer om at arrangementet ble kjøpt ved hjelp av penger, gaver og horer til de høye herrer i IOC. Likevel slo IOC tirsdag fast at det ikke kommer på tale å flytte lekene. Det spiller ingen rolle at mormonenes hovedstad har fått arrangementet ved hjelp av juks og fanteri.
  • Det er åpenbart at IOC frykter for egne konsekvenser hvis OL blir flyttet. Det vil være ensbetydende med å innrømme at organisasjonen er pill råtten. Men ingen ting kan lenger redde Vinter-OL i Salt Lake City. Det vil alltid hefte uærlighet og skittent spill ved arrangøren. Samtidig settes det samme stempel på IOC selv.
  • Vi går ut fra at dette spørsmålet ennå ikke er avgjort. I det minste må vårt eget IOC-medlem, Gerhard Heiberg, gripe inn og fortelle sine kolleger hvilket uføre de er havnet i. Heiberg lovte å kjempe for demokratiske reformer da han fikk det mektige og ettertraktede vervet i IOC. Nå må han vise i praksis at han mente alvor.
  • Selvsagt er det ikke for seint å flytte arrangementet. Det skjedde også i 1976, da Denver sa fra seg lekene etter en folkeavstemning. Tre års forberedelser må være nok når anleggene ligger stort sett klare i flere tidligere OL-byer. Finansene må det styrtrike IOC selv ta anvaret for. For idrettens anseelse og stilling i samfunnet er det nødvendig at det nå ryddes opp. Det fortjener også deltakerne, som tross alt skal være de sentrale aktørene i pengesirkuset.