Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et område like stort som Spania med solceller kan dekke hele verdens energibehov

Elon Musk er blant dem som har stor tro på solenergi.

FORNYBART: Solceller vil bli en viktig energikilde i framtida, og mer effektive solceller er under utvikling. Her fra en park i Spania. Foto: Reuters / NTB Scanpix / Marcelo del Pozo
FORNYBART: Solceller vil bli en viktig energikilde i framtida, og mer effektive solceller er under utvikling. Her fra en park i Spania. Foto: Reuters / NTB Scanpix / Marcelo del Pozo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Folk flest tenker kanskje på hytta uten innlagt strøm og med et slitent batteri på veggen når de tenker på solcellepanel.

Men, teknologien er kommet lenger enn som så, og en av dem som nylig har vært ute og kjempet solcellekraftas sak er Tesla-gründer og visjonær Elon Musk.

For under et par opptredener den siste tida har Musk gitt oss en liten wow-opplevelse.

Solcellekraft Under et intervju med fagforeningen for amerikanske geofysikere fortalte Musk at om man i USA dekket et lite hjørne av delstatene Utah eller Nevada med solcellepaneler, ville man kunne dekke hele USAs energibehov.

Under klimakonferansen i Paris holdt Musk et foredrag på Patheon-Sorbonne-universitetet i Paris, der han også overførte det hele til Europa.

- Om det eneste energikilden vi hadde var solceller, kunne vi dekket hele Europas energibehov ved å bare bruke en liten del av Spania, uttalte Musk, ifølge Tech Insider.

KART: Dette kartet viser grafisk hvor store området i forskjellige regioner av verden som må fylles med solcellepaneler for å oppfylle de respektive områdenes energibehov i 2030. Foto: Land Art Generator
KART: Dette kartet viser grafisk hvor store området i forskjellige regioner av verden som må fylles med solcellepaneler for å oppfylle de respektive områdenes energibehov i 2030. Foto: Land Art Generator Vis mer

Det høres nærmest urealistisk ut med tanke på hvor mye energi verden bruker, men tanken er langt fra fremmed. Flere studier har sett på hvor stor landareal med solcellepaneler man vil trenge for dekke jordas energibehov.

En framstilling er laget av Land Art Generator Initiativ, er prosjekt opprettet for å fremme fornybar energi.

De har brukt USAs energidepartements prognoser for energiforbruk av alle slag i 2030, og omgjort dette til solkraft.

Med gjennomsnittlig 250 soldager i året og åtte timer sollys, samt solcelleteknologi som klarer å ta til seg 20 prosent av energien sola stråler mot jorda, ville man trengt et område på 496 805 kvadratkilometer med solceller for å dekke hele verdens energibehov - et område omtrent på størrelse med Spania.

Deres framstilling er fra 2009, men er blitt brennaktuell igjen etter Musks uttalelser.

- Trenger ikke stort areal Ved Institutt for energiteknikk (IFE) på Kjeller utenfor Oslo, forskes det hver dag på fornybar energi og hvordan å gjøre solcelleteknologi mer effektivt.

VISJONÆR: Tesla-gründer Elon Musk under en konferanse på Patheon-Sorbonne-universitetet i Paris. Der uttalte han at bare en liten del av Spania fylt med solceller trengs for å oppfylle hele Europas energibehov. Foto: Ap / NTB scanpix
VISJONÆR: Tesla-gründer Elon Musk under en konferanse på Patheon-Sorbonne-universitetet i Paris. Der uttalte han at bare en liten del av Spania fylt med solceller trengs for å oppfylle hele Europas energibehov. Foto: Ap / NTB scanpix Vis mer

- Vi har ikke gjort egne beregninger på dette, men vi har selv brukt ulike framstillinger og sett ulike studier som viser at det ikke nødvendigvis må være veldig store arealer til. I teorien tror vi på dette, men det er ikke rett fram, sier kommunikasjonsdirektør i IFE Viktor A. Wikstrøm jr. til Dagbladet.

En av årsakene er selvsagt at teknologien ikke er på plass. Blant annet er solceller som klarer å ta opp 20 prosent av solas energi foreløpig forbeholdt laboratorier.

Ei heller er batteriteknologien god nok i dag, noe Musk blant annet har forsøkt å gjøre noe med med nyvinningen Powerwall, et kraftig hjemmebatteri.

- Solenergi vil bety veldig mye i åra framover, og potensialet er enormt. Til sjuende og sist dreier det seg om kostnader og politisk vilje. Det må også være en back up. Sola skinner ikke hele tida, og vi må forske videre - blant annet på batteriteknologi, sier Wikstrøm.

- Ikke svaret alene Framtidas batterier er nemlig et globalt teknokappløp, der silisium ses på som et av de mest lovende materialene. Et prosjekt som jobbes med hos IFE akkurat nå.

- To ting vi spesielt ser på nå er hvordan å få mer kraft ut av hver solcelle og hvordan man kan produsere solceller med silisium som utgangspunkt mer effektivt. Det krever mye energi og er dyrt, sier han.

- Sol er ikke svaret alene. Vi må jobbe videre med vindkraft, vannkraft, CO?-håndtering og selv om folk ikke liker det - kjernekraft. Det lar seg ikke gjøre på 15 år, og det er heller ikke bare å bygge overføringskabler, som per nå heller ikke er dimensjonert for å takle det, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media