Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et oppdrag som går bra 99 av 100 ganger

Politimester Tormod Bakke i Hedmark politidistrikt sier det ikke var den skuddskadde politimannen som skjøt og drepte 38-åringen som avfyrte skudd mot politiet i går.

- NØDVERGE: Politimester Tormod Bakke i Hamar om hendelsen hvor en person ble skutt og drept av politiet og en tjenestemann hardt skadd.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
- NØDVERGE: Politimester Tormod Bakke i Hamar om hendelsen hvor en person ble skutt og drept av politiet og en tjenestemann hardt skadd. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 38 år gammel mann døde da han ble skutt av politiet i Ottestad sør for Hamar i går. En polititjenestemann i 40-åra ble også skutt. Tilstanden hans skal være alvorlig, men ikke livstruende. Hedmark politididistrikt opplyser at han ble truffet av ett skutt i overkroppen, utenfor området vernevesten dekker.

- Tjenestemannen vår ser ut til å bli restituert, det er i alle fall håpet. Den andre personen som ble skutt døde. Det viser hvor små marginene kan være, sier politimester Tormod Bakke i Hedmark politidistrikt til Dagbladet søndag formiddag.

Han sier reaksjonen dagen derpå i politidistriktet er at hendelsen er tragisk og viser hvor skjørt livet er. Hendelsen er naturligvis det store samtaleemnet i distriktet.

- Det viser at risikoen for at noe kan skje alltid er der, også i oppdrag som dette som går bra i 99 av 100 tilfeller, sier politimesteren.

Tre personer Meldingen gikk på at en person var beruset, ustabil og hvor det kunne være våpen involvert. Da politiet kom til stedet ble de møtt i døra, de kom inn i en felles oppgang i blokka der de ble beskutt, opplyste politiet i går.

Tre tjenestepersoner var til stede under oppdraget.

image: - Et oppdrag som går bra 99 av 100 ganger

- Det er tre personer som må ivaretas. En tjenesteperson er skutt og får behandling. Dette var også spesielt for personen som har avfyrt skuddet som fikk fatale konsekvenser. Det vil være naturlig å vurdere, i dialog med vedkommende, om vi skal tilby en annen type tjeneste i tida som kommer. Og det var en tredje person til stede som blir ivaretatt, sier Bakke til Dagbladet.

Politimesteren mener det må være liten tvil om at det oppsto en nødverge-situasjon da politiet skjøt tilbake.

- Så får etterforskningen avgjøre om det ble håndtert korrekt, sier han.

Våpendebatt Spesialenheten for politisaker etterforsker hendelsen, mens Vestoppland politidistrikt etterforsker delen som handler om vold mot en offentlig tjenestemann.

- Når dette komme på avstand må vi ikke glemme risikoelementet, sier Bakke, som sier han regner med at hendelsen vil bli hentet opp i argumentasjonen i den pågående debatten for og imot fast bevæpning av politiet. Politiet er i dag midlertidig bevæpnet som følge av PSTs trusselvurdering.

Samtidig, tror Bakke, at tjenestelaget ville fått bevæpningsordre til dette spesifikke oppdraget selv uten den midlertidige bevæpningsordren, og at politiet ville vært bevæpnet på stedet.

- Det er blant annet fordi det i meldingen til politiet var beskrevet at det kunne være våpen involvert, sier Bakke.

Han sier det vil bli naturlig å evaluere og vurdere politiets verneutstyr som følge av hendelsen også, da tjenestemannen skal ha blitt et sted utenfor utstyret som skal hindre nettopp dette.

Sjekker våpen Vestoppland politidistrikt presiserer i en pressemelding at den 38 år gamle mannen var kjent for politiet, men ingen såkalt kjenning.

- Gjerningspersonens tilgang til våpen er en del av etterforskingen. Politiet kan ikke gå nærmere inn på dette på nåværende tidspunkt, skriver politiadvokat Julie Dalveen i en pressemelding.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!