Et overveldende flertall stemte for uavhengighet i Donetsk og Luhansk, men ingen vet hva som vil skje nå

Nå blir ukrainske soldater «okkupanter» i eget land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KIEV (Dagbladet): Selv om et overveldende flertall stemte ja til uavhengighet i Donetsk og Luhansk, er det ingen som vet hva folkeavstemningen i Øst-Ukraina vil føre til.

Separatistene selv meldte at valgdeltakelsen i spørsmålet om uavhengighet var på hele 80 prosent. Det er imidlertid meldt om sprikene valgdeltakelse fra flere journalister.

Valget er en realitet - Kanskje vil vi forbli en del av Ukraina, forent eller føderativt? Kanskje vi vil bli en del av Russland? Kanskje vi vil bli en uavhengig stat, eller en stat i en konføderativ modell, sa lederen av Den sentrale valgkommisjonen i Donetsk, Roman Lyagin. Han la til at det viktigste var å få mer selvbestemmelse.

Folk strømmet til valglokalene i de øst-ukrainske fylkene Donetsk og Luhansk i går. Lokale myndigheter meldte om en valgdeltakelse på 79 prosent allerede klokka 16. 00 i Luhansk i går, og en deltakelse på 69.3 prosent i Donetsk. I Kiev mener man at tallene viser at det er påfallende høy valgdeltakelse veldig tidlig i valget.

Ukrainske myndigheter fordømmer folkeavstemningen, og sier at den ikke har legitimiet. Men de blir nødt til å betrakte den som en realitet, selv om det er mange uregelmessigheter med avstemningen.

Det samme sier utenriksminister Børge Brende.

- Dette er en ulovlig avstemning, i strid med folkeretten, den har ingen verdi, sier Brende til NRK.

Mønsteret er Krim Folkeavstemningen arrangeres av væpnede menn som for noen uker siden begynte å okkupere offentlige byggninger med våpen. De vil ha løsrivelse fra Ukraina og fra myndighetene i Kiev som de betrakter som fascister, etter at den lovlig valgte presidenten Viktor Janukovitsj ble kastet i en revolusjon i februar.

De væpnede mennene har ingen legal status, og folkeavstemningen handler om å gi dem legitimitet, selv om det ikke er noen andre som anerkjenner resultatet av folkeavstemningen.

Russlands president Vladimir Putin ba onsdag de ukrainske saparatistene i øst om å utsette sin folkeavstemning. Det er derfor uklart om Russland vil betrakte folkeavstemningen som legitim.

<strong>SUVERENT:</strong> Det er sådd stor tvil om Donetsk og Luhansks framtid etter dagens valg. Foto: (AP Photo/Manu Brabo)
SUVERENT: Det er sådd stor tvil om Donetsk og Luhansks framtid etter dagens valg. Foto: (AP Photo/Manu Brabo) Vis mer

Folkeavstemningene i Donetsk og Luhansk holdes etter mønster av folkeavstemningen på Krim i mars. Det var den folkeavstemningen Russland mente ga legitimitet til å annektere Krim seinere i måneden.

Falske stemmesedler I utkanten av Mariupol, der det denne uka har vært harde kamper, og der 21 mennesker ble drept på torsdag, fant ukrainske soldater det de sier var en valgurne med ferdig utfylte falske stemmesedler i. De arresterte to menn, og nektet og overgi dem til lokalt politi, fordi de da fryktet at de ville bli satt fri.

En video lagt ut på YouTube viser beslaget. I videoen får man også se at det ble gjort våpenbeslag.

Guvernøren i Luhansk, som støtter myndighetene i Kiev, sier at mange steder i Luhansk er det ikke noe folkeavstemning i det hele tatt.

Det er heller ingen registre som gjør at det kan sjekkes om folk stemmer i flere valglokaler. Og det er ingen valgobservatører til stede.

<strong>DÅRLIG ORGANISERT:</strong> Valget var gjort på et lite budsjett og har vært spesielt utsatt for valgfusk.  Foto: REUTERS/Marko Djurica
DÅRLIG ORGANISERT: Valget var gjort på et lite budsjett og har vært spesielt utsatt for valgfusk. Foto: REUTERS/Marko Djurica Vis mer

Den selvutnevnte valgkomiteen innrømmer at valgfusk er fullt mulig, og at det ikke er noe helt vanlig valg som skal avholdes.

- Okay, det er ikke i tråd med loven, men det er den eneste utveien. Essensen er at dette er et folkevalg, avholdt av enkle folk uten penger, sier lederen Roman Lyagin.

Krigen fortsetter Den selvutnevte lederen for opprørerne i Donetsk, Denis Pushilin, sier at ukrainske styrker etter folkeavstemningen vil bli betraktet som okkupanter, melder nyhetsbyrået Interfax.

- Alle militære styrker på vårt område vil bli betraktet som illegale og okkupanter etter at resultatet av folkeavstemningen er offisiellt annonsert, sa Pushilin.

Det ukrainske dramaet er langt fra over med gårsdagens folkeavstemning. I Donetsk er det en klar stemning for uavhenghet. Men når spørsmålet om hva som skal være Øst-Ukrainas framtidige status kommer opp, er det dyp uenighet, om det fortsatt skal være en del av Ukraina, en egen stat, eller søke om å bli en del av Russland.

<strong>FLERTALL:</strong> Det ble meldt om massiv valgdeltakelse fra separatistene øst i Ukraina. Det er likevel usikkert om noen vil godta avstemningen. Foto: (AP Photo/Manu Brabo)
FLERTALL: Det ble meldt om massiv valgdeltakelse fra separatistene øst i Ukraina. Det er likevel usikkert om noen vil godta avstemningen. Foto: (AP Photo/Manu Brabo) Vis mer

Myndighetene i Kiev sier imidlertid at deres militæroperasjon i øst ikke er over.

<strong>FALSKE:</strong> Selv om et overveldende flertall stemte ja under dagens avstemning ble det i morgentimene i dag avslørt falske stemmesedler som var forhåndsutfylt. Foto: REUTERS/Baz Ratner
FALSKE: Selv om et overveldende flertall stemte ja under dagens avstemning ble det i morgentimene i dag avslørt falske stemmesedler som var forhåndsutfylt. Foto: REUTERS/Baz Ratner Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer