- BETYDDE MYE: - Jeg føler at jeg kom ham ganske nær, gjennom alle besøkene i fengselet. Han kom til å bety mye for meg, forteller Kai Eide om sitt forhold til nå løslatte Joshua French. Her prater French med sin mor Kari Hilde French og Eide i rettssalen i 2014.
Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
- BETYDDE MYE: - Jeg føler at jeg kom ham ganske nær, gjennom alle besøkene i fengselet. Han kom til å bety mye for meg, forteller Kai Eide om sitt forhold til nå løslatte Joshua French. Her prater French med sin mor Kari Hilde French og Eide i rettssalen i 2014. Foto: Marte Christensen / NTB scanpixVis mer

Kom Joshua French nær som UD-utsending under rettssaken i 2014:

«Et øyeblikk av intens glede» for toppdiplomaten Kai Eide da Joshua French ble løslatt

Roser Kari Hilde French for hennes utholdenhet i kampen for sønnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For Kai Eide, som var Utenriksdepartementets spesialutsending til Kongo under rettssaken mot Joshua French i 2014, var det et spesielt øyeblikk da han fikk vite at French ville bli satt fri.

- Det var et øyeblikk av intens glede, sier Eide til Dagbladet.

Når dette øyeblikket kom, og hvem som fortalte ham det, vil han ikke si.

- Det skal jeg holde for meg selv, sier den tidligere toppdiplomaten, som etter UD-oppdraget i Kongo i 2014 ble utnevnt til ambassadør i Stockholm.

- Moren var navet

Under rettssaken i Kongo i 2014, som endte med en dom på livsvarig fengsel for et drap Kripos mener ikke har funnet sted, var Eide en sentral støttespiller for French.

- Hans helsetilstand var vanskelig. Jeg føler at jeg kom ham ganske nær, gjennom alle besøkene i fengselet. Han kom til å bety mye for meg, forteller Eide.

Etter at han avsluttet oppdraget for UD i 2014, fortsatte han å ha kontakt med French' mor Kari Hilde French. Da hun i februar 2015 ble intervjuet på TV-programmet Skavlan, møttes de to for en lengre samtale.

Senere har de holdt kontakten gjennom e-poster og tekstmeldinger.

Eide vurderer morens innsats som både svært viktig, og veldig imponerende.

- Det liggere i kongolesernes kultur at de verdsetter den type utholdenhet og engasjement som hun har nedlagt, og hun har vært en pådriver overfor norske myndigheter. Hun har på en måte vært navet i alt som har skjedd, sier han, og forteller at også Joshuas søster har vært en aktiv støttespiller.

Begivenhetsrik karriere

Nå ser Kai Eide fram til å få snakket med, i første omgang, Kari Hilde French.

Hva han vil si til henne, vil han ikke fortelle i Dagbladet.

- Det må nesten være mellom henne og meg, sier den tidligere toppdiplomaten, som nå har gått av som Norges ambassadør i Sverige.

Han kan se tilbake på en svært begivenhetsrik karriere som blant annet fredsmekler på Balkan og som FN-topp i Afghanistan.

Nå er et av de vanskeligste oppdragene han har jobbet med, å få Joshua French løslatt, endelig avsluttet.