Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kom Joshua French nær som UD-utsending under rettssaken i 2014:

«Et øyeblikk av intens glede» for toppdiplomaten Kai Eide da Joshua French ble løslatt

Roser Kari Hilde French for hennes utholdenhet i kampen for sønnen.

- BETYDDE MYE: - Jeg føler at jeg kom ham ganske nær, gjennom alle besøkene i fengselet. Han kom til å bety mye for meg, forteller Kai Eide om sitt forhold til nå løslatte Joshua French. Her prater French med sin mor Kari Hilde French og Eide i rettssalen i 2014.
Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
- BETYDDE MYE: - Jeg føler at jeg kom ham ganske nær, gjennom alle besøkene i fengselet. Han kom til å bety mye for meg, forteller Kai Eide om sitt forhold til nå løslatte Joshua French. Her prater French med sin mor Kari Hilde French og Eide i rettssalen i 2014. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For Kai Eide, som var Utenriksdepartementets spesialutsending til Kongo under rettssaken mot Joshua French i 2014, var det et spesielt øyeblikk da han fikk vite at French ville bli satt fri.

- Det var et øyeblikk av intens glede, sier Eide til Dagbladet.

Når dette øyeblikket kom, og hvem som fortalte ham det, vil han ikke si.

- Det skal jeg holde for meg selv, sier den tidligere toppdiplomaten, som etter UD-oppdraget i Kongo i 2014 ble utnevnt til ambassadør i Stockholm.

- Moren var navet

Under rettssaken i Kongo i 2014, som endte med en dom på livsvarig fengsel for et drap Kripos mener ikke har funnet sted, var Eide en sentral støttespiller for French.

- Hans helsetilstand var vanskelig. Jeg føler at jeg kom ham ganske nær, gjennom alle besøkene i fengselet. Han kom til å bety mye for meg, forteller Eide.

Etter at han avsluttet oppdraget for UD i 2014, fortsatte han å ha kontakt med French' mor Kari Hilde French. Da hun i februar 2015 ble intervjuet på TV-programmet Skavlan, møttes de to for en lengre samtale.

Senere har de holdt kontakten gjennom e-poster og tekstmeldinger.

Eide vurderer morens innsats som både svært viktig, og veldig imponerende.

- Det liggere i kongolesernes kultur at de verdsetter den type utholdenhet og engasjement som hun har nedlagt, og hun har vært en pådriver overfor norske myndigheter. Hun har på en måte vært navet i alt som har skjedd, sier han, og forteller at også Joshuas søster har vært en aktiv støttespiller.

Begivenhetsrik karriere

Nå ser Kai Eide fram til å få snakket med, i første omgang, Kari Hilde French.

Hva han vil si til henne, vil han ikke fortelle i Dagbladet.

- Det må nesten være mellom henne og meg, sier den tidligere toppdiplomaten, som nå har gått av som Norges ambassadør i Sverige.

Han kan se tilbake på en svært begivenhetsrik karriere som blant annet fredsmekler på Balkan og som FN-topp i Afghanistan.

Nå er et av de vanskeligste oppdragene han har jobbet med, å få Joshua French løslatt, endelig avsluttet.