- Et øyeblikk av vantro

Amerikanske Ginger Walters lå å sov på Thon Hotell Rosenkrantz da hun hørte skudd. Da hun åpnet gardinene, så hun kropper liggende på gata under.

- SJOKK: Ginger Walters var på stedet da skytingen i Oslo fant sted. Hun beskriver hvordan folk forsøkte å hjelpe til. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Video: Mia Bratlie. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg sov da jeg plutselig hørte skudd. Først lurte jeg på om det var fyrverkeri, men da jeg skjønte det ikke var det, løp jeg til vinduet og åpnet gardinene. Da så jeg kropper liggende på gata, sier amerikanske Ginger Walters til Dagbladet.

Hun er på ferie i Norge og bor på Thon Hotell Rosenkrantz, vis-à-vis London pub og nabopuben Per på hjørnet, hvor masseskytingen fant sted natt til lørdag.

- Det var et øyeblikk av vantro da jeg innså at dette er skyting og jeg så blod på fortauet, sier Walters til Dagbladet.

- Stillhet

- Det var en stillhet på sett og vis. Jeg hadde kanskje forventet at folk skrek og løp i alle retninger, men jeg tror folk var helt i sjokk, sier Walters til Dagbladet.

Folk begynte umiddelbart hjelpe hverandre, forteller hun videre.

- Jeg så en kvinne dra en annen kvinne inn på en restaurant. Og jeg så folk starte med hjerte- og lungeredning på de to som ble drept.

Deretter kom det store politistyrker. Først en, så flere.

- Folk var helt knust, naturligvis, sier Walters videre.

Per nå er to personer bekreftet drept, og minst 21 personer omtales nå som skadd i forbindelse med hendelsen. Ingen av de skadede er livstruende skadet, meldte politiet på pressekonferansen kl. 09.

Politiet har opplyst at de fikk hjelp av sivile med å få kontroll på den siktede mannen.

- Det finnes folk som har gjort en heroisk innsats for å få kontroll på gjerningspersonen, sa innsatsleder Tore Barstad under en pressebrifing i natt.

SKYTING UTENFOR LONDON PUB: To er drept og flere skadd etter skyteepisode utenfor utested i Oslo sentrum natt til lørdag 25. juni. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet Vis mer

- Det er politiet umåtelig takknemlige for, fortsatte han.

- Hva var din umiddelbare reksjon på det du var vitne til?

- Jeg kunne ikke tro det. Jeg tenkte «skjer dette virkelig?». Det er surrealistisk å være vitne til noe sånt, sier Walters.

Walters forteller videre at hun ikke så gjerningsmannen, da han allerede hadde løpt videre.

- Hjerteskjærende

- I dag er jeg bare utrolig trist. Slike ting er hjerteskjærende. I mitt hjemland skjer hendelser som dette ofte, og det knuser hjertet mitt hver eneste gang.

Walters, som er fra delstaten North Carolina, forteller til Dagbladet at egne barn har opplevd skoleskyting ved deres skole hvor medelever er blitt drept.

- Jeg liker virkelig ikke våpen. Men landet vårt gjør ikke noe med det problemet.

En 42-åring som er kjent hos PST, er siktet for terror etter masseskytingen utenfor London pub i Oslo natt til lørdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer