Et øyeblikks glede i sorgen

Sorgen på åstedet ble avbrutt av et øyeblikks lettelse og applaus da Terje Mjålands venner og nærmeste fikk beskjeden om at en mann var pågrepet for drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terje Mjålands kjæreste og hans foreldre kom til åstedet ved 21-tida. Der ventet allerede mange av Terjes venner fra døvemiljøet i Oslo. De slo ring om minnestedet, der en rekke tente lys, hilsener og blomster hadde blitt samlet løpet av dagen.

-  Døvemiljøet er så tett at hver eneste en er en bror, Terjes venner og nærmeste er preget av fortvilelse, savn og tap, sa døveprest Asgeir Straume. Tidligere i går holdt han en minnevake over Terje Mjåland i Døvekirken på Fagerborg.

Like etter at foreldrene hadde forlatt minnestedet på Bislett, kom beskjeden om at en mann var pågrepet og siktet for drapet. Da ble sorgen et øyeblikk avbrutt av jubel og lettelse. Folk omfavnet hverandre, klappet og hevet armene i været.

Men stemningen stilnet raskt hen. Selv om gjerningsmannen kan være tatt, vil Terje aldri mer være blant dem.

En gul rose

I går natt kom de første vennene til minnestedet for Terje Mjåland. Da lå en enslig gul rose, et stearinlys og en hilsen fra kjæresten på minnestedet.

-  Jeg hadde aldri trodd jeg skulle miste en venn på denne måten. Det er vanskelig. Men vi har mange gode minner som vi snakker om nå. Mest av alt tenker vi på foreldrene og kjæresten hans, sier Terje Halvorsen (26) fra Skien.

Flere og flere venner og kjente kommer til Bislet Bad utover dagen. De gråter, holder rundt hverandre og legger ned blomster, lys og hilsener på minnestedet. Hilsenene uttrykker sorg og sinne over vennens død.

«Det har skjedd noe som gjør at hjertet vårt blør. Det har skjedd noe som vi ikke kan trøste med tegnspråk,» står det på et av kortene.

Sjokk

-  Dette var et veldig sjokk. Jeg har det ikke så bra. Jeg fikk melding av broren min som kjente Terje veldig godt. Jeg jobbet sammen med Terje og har kjent ham lenge, forteller Muharrem Shehu (21) fra Oslo.

-  Hvorfor akkurat han? spør to av vennene, Linn Lykke Walla (20) og Marianne Rasmussen (20) fra Oslo.

Utenfor Døvekirken i Oslo vaiet flagget på halv stang i går. Der samlet venner og kjente av Terje seg til en minnestund. Etterpå samlet mange seg igjen ved minnestedet utenfor Bislet Bad.

-  Mange satt helt stille og bare tenkte. Det ble sagt veldig mye pent om ham under minnestunden. Nå står det mange tente lys i Døvekirken, forteller ei god venninne som ikke ønsker navnet sitt på trykk.

Tegnet i sanden

-  Det er rart å tenke på at han er borte, sier Stian Andresen Giltvedt. Han kjente ikke Terje så veldig godt, men han forteller at det lille døvemiljøet gjør Terjes død sterk for alle.

-  Når man er døv, kjenner man nesten alle døve. En av alle døves venner er borte.

Før vennene gikk tilbake til Døvekirken igjen, begynte noen av dem å tegne i sanden. Marianne Rasmussen (20) og Henriette Thorstensen (20) risset inn et stort hjerte med en pinne. «We will miss you!» skrev de blant annet. De er gode venner av kjæresten til Terje.

-  De to var skapt for hverandre, sier Rasmussen.

-  Ja, kjæresten har det veldig vondt nå. Hun er helt knust. Det er ufattelig for oss at dette kunne skje med akkurat vår venn. Jeg har ikke ord, sier Thorstensen.

FLINK I FOTBALL: Terje Mjåland (23) var en aktiv fotballspiller. Bildet er tatt da han spilte på juniorlaget for døve under Norway Cup i 1998.