Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Et par skudd fra total krise

Libanon er på randen av sammenbrudd. Forsvinner to ministere til, forsvinner regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hundretusener av libanesere fulgte landets industriminister Pierre Gemayel (34) til graven i går.

Den politiske krisen landet er kastet ut i etter drapet gjør at mange tror regjeringen vil lide samme skjebne. Time Magazine skriver at dersom to ministere til forsvinner, er tiden som statsminister ute for Fouad Siniora.

Med drapet på Gemayel fra det kristne Falangistpartiet og seks andre ministere som har trukket seg den siste tiden, er Libanons regjering farlig nær å måtte trekke seg, slik landets konstitusjon krever når mer enn en tredjedel av regjeringen faller fra.

Mistenker Syria

Det vil være en seier for Syria, fordi det vil underminere FNs arbeid med å føre de mistenkte for drapet på statsminister Rafiq Hariri for retten, skriver The Times.

Hariri var i likhet med Gemayel for å begrense nabolandet Syrias innflytelse i Libanon. Derfor mistenkes Syria for å ha blod på hendene både når det gjelder tirsdagens skyting på høylys dag i en av Beiruts kristne forsteder, samt bomben som tok livet av daværende statsminister Hariri i februar 2005.

Det er ingen hemmelighet at Syria støtter den libanesiske geriljaen Hizbollah, og dens arbeid med å få regjeringen fjernet.

Siden krigen mot Israel, har den proamerikanske koalisjonen vært hardt presset av Hizbollah, som krever at regjeringen skal gi fra seg vetomakten eller gå av.

FULGTE GEMAYEL TIL GRAVEN:Hundretusener av libanesere fulgte landets industriminister Pierre Gemayel (34) til graven i går. Foto: EPA/Scanpix
FULGTE GEMAYEL TIL GRAVEN:Hundretusener av libanesere fulgte landets industriminister Pierre Gemayel (34) til graven i går. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Da de seks prosyriske ministerne marsjerte ut av regjeringen tidligere denne måneden, var Hizbollah-leder Hassan Nasrallah, som anser statsminister Siniora for å være i lomma på USA, klar til å jage sine tilhengere ut i gatene for å demonstrere.

Protestene ble imidlertid stanset i siste liten på grunn av drapet på Gemayel.

- Trekke sine egne konklusjoner

Men det er ikke bare den libanesiske regjeringen som er hardt presset.

Storbritannias statsminister Tony Blair, som for knappe to uker siden tok til orde for at Iran og nettopp Syria skulle innlemmes i samtaler om en løsning på Irak-krisen, er kommet i hardt vær på grunn av sin Syria-politikk.

En talsmann for Blair manet til ro, og ønsket ikke å trekke noen konklusjoner før etterforskningen eventuelt avdekker hvem som er ansvarlig for kulene som drepte Gemayel.

USA derimot var raske til å antyde hvem de tror står bak ministermordet. Med referanse til Hariri-drapet, overlot FN-ambassadør John Bolton lite til fantasien, da han sa:

- Jeg tror folk kan trekke sine egne konklusjoner.

image: Et par skudd fra total krise

Maner til samhold

Fra Damaskus og president Bashar al-Assad har det ikke kommet annet enn fordømmelse av drapet - det femte i sitt slag.

Gemayel er den femte antisyriske lederen som er blitt drept siden Hariri. Kanskje ikke så rart at demonstrantene i går ropte på den Syria-vennlige presidenten Émile Lahouds avgang. Demonstrantene fordømte også den syriske presidenten og spyttet på bilder av general Michel Aoun, en kristen som har alliert sitt parti med Hizbollah, skriver New York Times\' korrespondent.

Og mens medlemmene i den 24 mann store koalisjonsregjeringen frykter for hvem nestemann som forsvinner ut av regjeringen er, maner statsminister Fouad Siniora til samhold.

Bare timer etter gårsdagens begravelse ba han de seks ministerne om å komme tilbake, skriver den libanesiske avisen The Daily Star.

- Dette er en mulighet for ministerne til å stå samlet i mange spørsmål, som bringer oss sammen, inkludert det internasjonale tribunalet ...som er den eneste veien til å finne sannheten bak forbrytelsene som har vært rettet mot libaneserne.

Hele Norges coronakart