Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et paradoks at frukt ikke er nøkkelhullsmerket, mens Grandiosa er det

Merkingen har lenge irritert Arild Stokkan-Grande (Ap), som nå vil møte Jørgen Foss og regjeringen for å gjøre noe med uforståelig veiledning.

NØKKELHULLKAOS: Nøkkelhull-merkingen skal være til veiledning for å velge et sunnere alternativ, men nå klager flere over at merkingen er helt uforståelig. Foto: NTB Scanpix
NØKKELHULLKAOS: Nøkkelhull-merkingen skal være til veiledning for å velge et sunnere alternativ, men nå klager flere over at merkingen er helt uforståelig. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Debatten om hvem som har ansvaret for at stadig flere nordmenn blir overvektige har den siste tiden rast etter at trimekspert Kari Jaquesson gikk i strupen på lederen for Landsforeningen for overvektige, nylig fedmeopererte Jørgen Foss.

Jaquesson skrev i et blogginnlegg at Foss skylder på alle andre for «sitt matmisbruk» etter at han i en avisartikkel kritiserte myndighetenes kostholdsråd som uklare og lite tilgjengelige. I tillegg mener han merkingen av såkalte nøkkelhullsprodukter er mer villedende enn veiledende.

- Paradoks Nå tar stortingspolitiker Arild Stokkan-Grande (Ap) til orde for å fjerne eller evaluere merkeordningen.

- For det første må vi ta det på alvor når forbrukerne ikke finner fram i merkeordningen. Bakgrunnen for at den er der er at det skal være enkelt å finne fram, og når forbrukere opplever dette villedende er ikke det godt nok, sier Stokkan-Grande.

SKAPTE DEBATT: Jørgen Foss mener myndighetenes kostholdsråd er uklare og lite tilgjengelige, samt at merkingen av såkalte nøkkelhullsprodukter er mer villedende enn ledende.

Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
SKAPTE DEBATT: Jørgen Foss mener myndighetenes kostholdsråd er uklare og lite tilgjengelige, samt at merkingen av såkalte nøkkelhullsprodukter er mer villedende enn ledende. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

Arbeiderpartipolitikeren sitter i familie- og kulturkomiteen, som har forbrukersaker som ansvarsområde.

- Personlig har nøkkelhullsmerkingen irritert meg lenge som forbruker. Det gir motstridende råd. Det er et paradoks når frukt ikke merkes, mens pizza Grandiosa får nøkkelhull, mener Stokkan-Grande.

- Det viser at ordningen ikke er så god som vi håpet på, fortsetter han.

Kaos Han mener det er mange som ønsker å tjene penger på folks usikkerhet, og at det til slutt fører til at forbrukerne sitter igjen som taperen.

PARADOKS: Stortingspolitiker Arild Stokkan-Grande (Ap) mener det er et paradoks at pizza Grandiosa er nøkkelhullmerket, mens frukt ikke er det.
Foto: Berit Roald / Scanpix
PARADOKS: Stortingspolitiker Arild Stokkan-Grande (Ap) mener det er et paradoks at pizza Grandiosa er nøkkelhullmerket, mens frukt ikke er det. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

- Masse kostholdsråd fra ulike aktører skaper kaos, og når du kommer til butikken er det massevis av ulike merkinger. Nøkkelhullmerke, økologisk og flere. Det er i butikken kaoset blir komplett, sier han.

Nå har Stokkan-Grande tatt initiativ til et møte med Jørgen Foss, forbrukerrådet og de ansvarige departementene.

- Jeg ønsker at vi skal sette oss ned og finne en matmerking som kan gjøre valgene enkelt for folk. Det blir et omfattende arbeid for regjeringen.

I STRUPEN PÅ FOSS: Kari Jaquesson. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
I STRUPEN PÅ FOSS: Kari Jaquesson. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer