Et parti i sterk tvil

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstres landsmøte sa i går nei til norsk EU-medlemskap med svært knapt flertall, 86 mot 81 stemmer. Omregnet i prosent landet landsmøtet der partileder Lars Sponheim sier han befinner seg: 51,5 prosent mot og 48,5 prosent for medlemskap. De ni delegatene som avholdt seg fra å stemme kunne endret resultatet om de hadde stemt. I dette spørsmålet er Venstre et Norge i miniatyr. Det reflekterer velgermassens holdninger og usikkerhet. Partiets ledelse mener at debatten og avstemningsresultatet signaliserer at Venstre er et parti for alle, uansett holdninger til EU. Om det vil øke partiets appell og dermed sjanser til å komme over sperregrensen ved høstens valg, er en annen sak. EU-spørsmålet splitter også andre partier, for eksempel Frp.

Til tross for nei-flertallet gir avstemningsresultatet Venstres ledelse vide fullmakter hvis også Høyre og KrF går inn for å holde to folkeavstemninger. Da kan partiene oppheve selvmordsparagrafen og ikke framstå så splittet og låst i EU-spørsmålet som den rød-grønne alliansen i EU-spørsmålet. Det kan vise seg å være en strategisk fordel under valgkampen, ikke minst for Høyre, som er klart for medlemskap. Men det behøver ikke være det.

EU-debatten illustrerer imidlertid Venstres største problem. Partiet vil så gjerne ha plass til alle, enten de er ja- eller nei-, eller vet-ikke, enten de er for eller imot omstridte etterforskningsmetoder i bekjempelse av kriminalitet, enten de er for eller imot utbredelsen av privatskoler. Det gir Venstre en uklar profil og preg av å være en nødhavn for tvilere av alle avskygninger. Statsminister Kjell Magne Bondevik, som gjestet landsmøtet, hyllet tvisynet, og begrunnet det med at den som tviler seg fram til et standpunkt, ender opp med et sterkt standpunkt. Men etter 30- 40 års vedvarende tvil i EU-spørsmålet, er Venstre like uklart i sitt råd til velgerne. Det overlater i praksis spørsmålet til velgerne. Det er tillitsfullt, men neppe et strålende eksempel på lederskap.