Et politisk jordskjelv

I løpet av noen få uker har Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet byttet plass i det norske partilandskapet. Hver tredje velger foretrekker nå Carl I. Hagens parti, mens Arbeiderpartiet har nøyaktig samme oppslutning som Fremskrittspartiet hadde for en måned siden. Et politisk jordskjelv og velgeropprør har rammet landet på ettersommeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette viser dagens meningsmåling MMI har gjort for NRK og Dagbladet. Med en tilbakegang på 7,9 prosentpoeng fra august har nå Arbeiderpartiet en oppslutning på bare 23,4 prosent. Vi må tilbake til partisplittelsens tid etter første verdenskrig for å finne like lav oppslutning. Derimot fosser Fremskrittspartiet fram til en størrelse ingen vettug nordmann noen gang ville trodd var mulig. 34,2 prosent av velgerne ville i dag stemt på partiet. Det er en framgang på hele 10,8 prosentpoeng siden august.

Maken til endringer i løpet av en måned har aldri vært registrert siden vi fikk meningsmålinger her i landet for snart 50 år siden.

Hva har skjedd?

Selvsagt finnes det ingen fornuftig forklaring på det som nå har skjedd. Her må kommentatorene vike for krisepsykiatrien. Så vi får holde oss til de nakne bakgrunnstallene.

De viser at forklaringen på Fremskrittspartiets enorme framgang er todelt. Det er blitt færre tvilere enn før, og de tidligere gjerdesitterne går i flokk og følge til Hagen. Det gjør også de nye velgerne som er kommet til etter 1997. Ungdommen strømmer til Frp.

Men Hagen forsyner seg også grovt fra andre partier, og da særlig Arbeiderpartiet og Høyre. Og han jafser med seg en god del både fra KrF og Senterpartiet i samme slengen.

Styrken

Den typiske Frp-velger er en ung mann med ungdomsskolen som høyeste utdanning. Han har middels inntekt og bor på Vestlandet eller i Nord-Norge. Det er nå et tydelig kjønnsskille blant Hagens tilhengere.

Mennene er i klart overtall. Men det mest påfallende trekket er at Fremskrittspartiet har så sterk oppslutning i alle aldersgrupper, landsdeler og inntektsgrupper.

Ser vi på utdanningsnivå, er det bare blant folk med full universitetseksamen han viser svakhet. Den jamt fordelte oppslutningen i alle grupper og landsdeler gir partiet en spesiell styrke. Særlig er ungdommens sterke støtte verdifull.

Tragedien

På den andre sida er Arbeiderpartiets ras også jamt fordelt blant velgerne. Det er full flukt fra Stoltenberg og Jagland over hele landet og i alle velgergrupper. Utdanning, inntekt, alder, lands- og kjønnsdeler spiller ingen rolle.

Det er samme elendigheten overalt. Partiet får heller ingen overgang fra andre.

Denne flukten fra det som har vært vårt største parti siden mellomkrigstida, er enestående i vår partihistorie, særlig når vi ser hvor fort den har skjedd.

Kristelig Folkeparti får seg også en nesestyver denne måneden. Statsministerkandidat Bondeviks parti går tilbake med 3,1 prosentpoeng. Høyre får heller ingen gevinst av Arbeiderpartiets katastrofe. De andre partiene holder seg stort sett på sitt gamle nivå.

Målingen er gjort i tidsrommet 11.- 14. september blant 948 velgere.