Et politisk liv opp i røyk

Det er minner fra et langt politisk liv som ligger i brannruiner i Lysneveien 38 på Ski. Yngve Hågensen hadde stua full av gaver og gjenstander som var samlet gjennom over 35 års fagligpolitisk virksomhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hans rødmalte hus har først og fremst vært hjemmet for ham og Astrid, og barna Kari og Harry før de forlot redet. Men hjemmet har alltid vært åpent for politiske venner og «respekterte motstandere».

OSS JOURNALISTER har han helst villet samle i hagen til et bestemt tidspunkt sommerstid - han har alltid hatt sans for det kollektive. Men han har også sluppet oss inn i stua når vi har kommet i håndterbare mengder. Jeg satt selv i en av skinnstolene hans sammen med fotograf Tore Bergsaker under EU-avstemningen 28. november 1994. Vi hadde tryllet fram fra arkivene et utsagn om at han skulle beholde sitt bukkeskjegg til Norge var blitt medlem av EU. Og den natta var det en stor statistisk sannsynlighet for at skjegget ville falle. Men sannsynligheten for at vi ble vitne til et av hans største politiske nederlag, i hans eget hjem, var like stor, om ikke større, ifølge de siste meningsmålingene. Han lot det likevel skje, ønsket oss velkommen, bød oss på pils og rakafisk.

Han er raus, landets erklært siste proletar.

PÅ SAMME MÅTE som når han gjentatte ganger sommerstid har fylt opp sin grønne plen med rikspressens utsendte. Der har han servert rikelig med spekemat, øl, akevitt og politisk krutt. Hunden Bobben har ligget ved hans føtter, og vittige journalister i Klassekampen har antydet at journalistene har gjort likeså. Andre vil si at Hågensen har stilt seg lagelig til for hogg.

Det var faktisk her, på egen plett, Hågensen formulerte den første 36,9-målsettingen foran valget i 1997. Men han var litt rundere i tallangivelsen enn Jagland var.

Og det var her han året etter fortalte kollega Kirsten Karlsen at Astrid, kona hans, hadde vært hans beste støtte gjennom alle år. Mens han har reist, med opptil 160 reisedager i året, har hun vært hans trofaste bakkemannskap hjemme. Og hans meget kyndige kokk når Hågensen har omgjort huset til et politisk verksted.

Tidligere NHO-sjef Karl Glad er blant husets flittige gjester. Mange har nok mistenkt de to motpartene for å ha løst tariffoppgjørene på kammerset. Om det har skjedd noen gang i Lysneveien, kan vi ikke bekrefte. Men Glad har selv fortalt at det har vært til beste for landet, når de to har tatt en rangel. LO-lederens rause omgangsform har etterlatt seg mange spor i hjemmet. I bakgrunnen av ethvert bilde av Hågensen tatt i hans eget hjem, finnes gjenstander som skriver seg fra hans lange liv i arbeiderbevegelsens tjeneste.

DA HÅGENSEN feiret 60-årsdag i Folkets Hus i 1998, sprengte hans venner alle rammer. Gavebordet var så overdådig at LO-lederen direkte gruet seg til jobben med å kjøre alt hjem til boligen i Ski. Fellesforbundet ga ham like godt en hel badstue. De kjente godt til LO-lederens lidenskap for finske svettetokter. Den kunnskapen deler også de journalister som har møtt ham på den årlige kartellkonferansen på Gol. Der har han gjerne holdt egne, uformelle, konferanser i badstua.

Nå er trolig både badstua, det nye boblebadet, gavene fra 60-årsdagen og et helt innbo med affeksjonsverdi ødelagt av røyk. Lite av inventar og løsøre kan reddes, ifølge skadebegrensningsfirmaet Polygon.

HANS NÆRMESTE politiske venn og støttespiller, Ap-leder Thorbjørn Jagland, forteller:

- Astrid og Yngve er veldig gjestfrie. Huset deres har alltid vært fullt av folk. Nå hadde han også fått installert den fine badstua han fikk i gave av Fellesforbundet. Det er en veldig fin, romslig badstue i finsk stil, som jeg vet han er veldig glad i å bruke, sier Jagland til Dagbladet. Han er en av mange som allerede hadde rukket å prøve varmen der.

- Jeg har ikke snakket med Yngve om brannen ennå. Men jeg vet at han setter veldig pris på hjemmet sitt. Når det har vært sammenkomster, har han alltid vist fram gjenstander og gaver som har betydd mye for ham og som jeg vet han og Astrid har et nært forhold til.

- Og som vel ikke kan erstattes?

- Slike ting kan ikke erstattes.

Jagland ble orientert om brannen i Hågensens hus mens han satt i Stortinget i går formiddag.

- Jeg ble ganske sjokkert da jeg satt i stortingssalen i formiddag og fikk melding om brannen. Min første tanke var at brannen kunne være påsatt og ha politiske motiver. Men vi vet ikke om det er en slik forbindelse, og det er viktig å ikke bidra til spekulasjoner.

- Uansett hva årsaken er, vil vi som er hans nære venner stille opp med det vi kan, sier Jagland.