–Et politisk prosjekt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge og Jonas Gahr Støre leder Giverlandsgruppen for Det palestinske området og gruppen sliter med å få inn penger som allerede er lovet på tidligere giverlandsgruppemøter. Blant deltakerne møtte også USAs fredsutsending George Mitchell, den palestinske statsministeren Salam Fayyad og Tony Blair på vegne av den såkalte Midtøsten-kvartetten. Den består av USA, EU, Russland og FN. Den palestinske økonomien er i en kritisk situasjon, og Støre mener det er helt avgjørende å bygge opp institusjoner og regjeringskapasitet, slik at det til slutt kan bli en selvstendig og levedyktig palestinsk stat. En politisk løsning i Midtøsten er umulig så lenge Israel nekter å godta en palestinsk og en israelsk stat side om side. Inntil da må det internasjonale samfunnet holde liv i de palestinske selvstyremyndighetene, mener Støre.

– Hjelper denne pengeinnsprøytningen i det hele tatt?

– Det er ingen pengeinnsprøytning, men helt nødvendige økonomisk hjelp slik at man kan lønne nødvendige yrkesgrupper som for eksempel lærere, sykepleiere og andre offentlig ansatte. Det dreier seg ikke om å bygge veier eller infrastruktur. Pengene det er snakk om er øremerket og blir strengt disponert og kontrollert. Det handler om å holde institusjonene gående. Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet har gitt klar beskjed at alle hindringene Israel har laget gjør dette arbeidet svært vanskelig.

– Hvor mye penger dreier det seg om etter Oslo-møtet?

– Oslo-møtet har ikke vært et givermøte. Her har det viktigste vært å få donorene på banen igjen. Vi driver ikke et humanitært prosjekt, men et politisk prosjekt. Derfor må den politiske horisonten være tydelig. Når den politiske situasjonen fryser, skjer det samme med donasjonene.

– Og det

har skjedd nå?

– Det har vært viktig å få i gang en ny start. Finanskrisen har delvis skylden, men det er like mye fordi det ikke har vært politisk framgang. Det har vært en markant tilbakegang hos donorene de siste sju månedene. Nå er alle klar over situasjonen. Alle har fått det samme kartet. Signalene etter møtet i Oslo er at donorene vil gi det de har lovet. Og litt mer.

– Ifølge Mitchell vil president Barack Obama så raskt som mulig få i stand nye samtaler mellom Israel og palestinerne?

– Vi setter vår lit til USA. Og tror vi har et maksimalt press med Obama. Israel har også lovet å lette på restriksjonene. Det gjelder også Gaza. Israels delegater på møtet signaliserte viktigheten av å samarbeide med palestinske myndigheter og lette på fysiske hindringer i de okkuperte områdene.

– Er du

optimist?

– Jeg er en forsiktig optimist. Den israelske delegasjonen hadde en ryddig opptreden, og statsminister Fayyad har fått mye ros av alle parter for måten han styrer på. Både Tony Blair og jeg mener det er uakseptabelt å holde en israelsk soldat fanget. Det samme palestinske raketter mot israelske områder. Men stadig flere ser at det ikke er akseptabelt at palestinerne skal avstraffes kollektivt. Derfor er det viktig at det er klar sammenheng mellom et tydelig politisk fokus, og hva givergruppen kan gjøre for å støtte både den israelske og den palestinske siden til å leve i fred ved siden av hverandre.