- Et problem om en skjuler inhabilitet

Nestleder i justiskomiteen Jan Bøhler (Ap) sier meddomer-dramaet illustrerer et reelt problem for rettsstaten.

FERDIG: Meddommer i 22.juli-rettsaken Thomas Indrebø hadde lagt upassende kommentarer om 22.juli på Facebook 23.juli 2011, og ble tirsdag erklært inhabil og erstattet av varameddommer.
Photo: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
FERDIG: Meddommer i 22.juli-rettsaken Thomas Indrebø hadde lagt upassende kommentarer om 22.juli på Facebook 23.juli 2011, og ble tirsdag erklært inhabil og erstattet av varameddommer. Photo: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meddomer i 22.juli-rettsaken Thomas Indrebø måtte i dag trekke seg som meddommer, fordi han er inhabil i saken. 23.juli hadde han nemlig skrevet at dødsstraff var den eneste riktige straffen for terrortiltalte Anders Behring Breivik. Dette skal han skrevet under et navn han kun bruker på sin facebook-konto.

Reelt problem
Nesteder i Justiskomiteen Jan Bøhler (A) har fulgt rettssaken gjennom mediene i dag. Han ser at meddommer-dramet illustrerer et reelt problem.
- Hva gjør vi hvis den som er inhabil går inn for å skjule dette? Det er et reelt problem. Her burde det nok være sikkerhetsventiler som fanger opp at dette ikke skjer, sier Bøhler til Dagbladet.

Han understreker samtidig at det er rettens aktører selv som har ansvar for å vurdere og informere om habilitetsspørsmål.

- Mer åpenhet
Advokat Jon Wessel-Aas sier til Dagbladet i dag at Indrebø-saken viser at vi trenger mer offentlighet i rettspleien. Han mener at domstolen bør gjøre enkle personsøk for å kunne sjekke personers habilitet, samtidig som han understreker at det i denne saken ville vært vanskelig å fange opp Indrebøs uttalelse.

Sigvald Oppebøen Hansen (A), fra justiskomiteen er enig at det blir svært vanskelig for domstolen å fange opp utsagn som Indrebø sitt, når han bruker falskt navn.

- Men det er overraskende å høre at Indrebø  ikke husker å ha skrevet dette, sier Hansen.

- Det er hans eget ansvar å informere om han har tatt stilling til straffespørsmålet. 23.juli var en spesiell dag, med mye sinne. Mange handlet i affekt, men det er likevel ingen unnskyldning. Han har helt klart tatt et standpunkt, sier Hansen.

Han mener også dette viser at vi, i en  tidsalder der sosiale medier i større grad preger kommunikasjonen vår, må forholde oss til uttalelser på en ny måte.

ET PROBLEM: Jan Bøhler (th) og Sigvald Oppebøen Hansen i justiskomiteen følger 22.juli-rettsaken.
Foto: Berit Roald / Scanpix
ET PROBLEM: Jan Bøhler (th) og Sigvald Oppebøen Hansen i justiskomiteen følger 22.juli-rettsaken. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

- Det er viktig å være varsomme med måten en uttaler seg spontant i sosiale medier, spesielt når en tar på seg viktige offentlig oppgaver, sier Hansen.

- Burde blitt fanget opp
- I ettepåklokskapens lys kan man si at dette burde blitt fanget opp av et apperat rundt domstolen, sier Tor Bremer (A) fra Kirke, utdanning og forskningskomiteen, om Thomas Indrebøs facebook-kommentar.

Han mener likevel at det er bra å se hvorden retten håndterer det når de mister en meddommer i dag.

- Det er et adelstempel for demokratiet vårt at rettssaken blir gjennomført på en så ryddig måte som vi ser nå, sier Bremer.

RYDDIG: Stortingsrepresentant Tor Bremer (Ap) synes det er flott å se hvor ryddig 22.juli-rettsaken blir gjennomført. Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX .
RYDDIG: Stortingsrepresentant Tor Bremer (Ap) synes det er flott å se hvor ryddig 22.juli-rettsaken blir gjennomført. Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX . Vis mer