I GAPESTOKKEN: I går måtte Fabrice Tourre svare for seg under høringen av Goldman Sachs i Senatets underkomité. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/SCANPIX
I GAPESTOKKEN: I går måtte Fabrice Tourre svare for seg under høringen av Goldman Sachs i Senatets underkomité. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/SCANPIXVis mer

«Et produkt av ren intellektuell masturbasjon»

Slik spøkte Goldman Sachs-sjefene på e-post om hvordan de skulle selge låneprodukter ingen forsto.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Det var en dag for offentlig pisking.

Slik omtales senatshøringen om Goldman Sachs. På «tiltalebenken» sitter blant annet toppsjef Lloyd Blankfein og ikke minst den 31 år gamle handelssjefen Fabrice Tourre. I går måtte de svette seg gjennom en 11 timer lang høring og 900 sider med dokumenter.

Sistnevnte Fabrice Tourre er havnet i gapestokken for anklagene om at investeringsbanken svindlet kundene da de solgte finansielle låneprodukter de visste var dårlige

Til grunn for siktelsen fra det amerikanske kredittilsynet, ligger blant annet e-poster som Tourre har sendt:

- Intellektuell masturbering«Når jeg tenker på at jeg har bidratt til å skape dette produktet (som for ordens skyld er et produkt av ren intellektuell masturbasjon, en type ting du skaper mens du sier til deg selv:

«Vel, hva om vi skapte en «ting», som ikke har noe formål, som er rent konseptuelt og høyst teoretisk og som ingen vet hvordan de skal prissette?»), så blir jeg dårlig av å tenke på at det blir skutt ned midtveis...Det er litt som Frankenstein som vender seg mot sin skaper», skriver 31-åringen i en e-post datert 29. januar

Oppfinnelsen Tourre snakker om er Abacus 2007-ACI, et komplisert finansprodukt gjort om til verdipapir med pant i boliger, og som i praksis ikke er noe annet er enn et veddemål om det amerikanske boligmarkedet.

Ifølge søksmålet fra finanstilsynet unnlot Goldman Sachs å informere kundene om at det var hedgefondet Paulson & Co som hadde plukket ut de misligholdte lånene, som var del av pakken som ble solgt.

Veddet imot kundenePå samme tid som Paulson & Co hadde innflytelse over sammensetningen av papirene Goldman solgte, inngikk hedgefondet et gigantisk veddemål om at lånene ville misligholdes.

Goldman Sachs på sin side fortalte kundene at det var forsikringsselskapet ACA Management som hadde stått for utvelgelsen. Og mens boligmarkedet og verdensøkonomien ble lammet, tjente hedgefond-forvalteren John Paulson snaue seks milliarder kroner.

E-post korrespondanse som ble offentliggjort foran senatshøringen, viste også hvordan ansatte i Goldman skrøt av at de hadde profittert på veddemål om boligmarkedets fall.

- Vil ikke vare så lenge!!!Det var misligholdte boliglån, bakt inn i sammensatte produkter som Abacus, som blant annet førte til finanskrisen høsten 2008.

I går var første gang  Abacus-oppfiner Tourre snakket i offentlighet. Siden finanskrisen er han blitt forflyttet til London. 31-åringen nektet for å ha gjort noe galt og hevdet at kundene som tapte millioner av dollar, visste hva de gikk til.

Men en e-post datert 7. mars 2007 tyder på noe annet:

«Markedet er helt dødt, og de stakkars subprime-lånetakerne vil ikke vare så lenge!!! Jeg har ikke tenkt å vente til det eksploderer...»

Allerede to måneder tidligere skrev han følgende:

«Hele systemet er i ferd med å falle sammen. Det kan skje når som helst. Den eneste som kan overleve er fabulous Fab», skriver Tourre, og bruker sitt eget kallenavn.

Uthalingstaktikk
Under gårsdagens høring hadde Tourre vanskelig for å minnes disse e-postene.

På et tidspunkt spurte senator Susan Collins om en e-post han hadde skrevet, der han antydet at han ville selge til mindre sofistikerte investorer.

Tourre trengte lang tid, og måtte spørre tre ganger før han forsto hvilken e-post senatoren siktet til. Deretter ba han om at hun måtte gjenta spørsmålet.

- Jeg har på følelsen av at vitnet har en strategi der det forsøker å bruke opp tiden til hver av de som stiller spørsmål, sa en oppgitt senator.

I en av e-postene fra 2007, omtaler Tourre kundene som «enker og foreldreløse jeg tilfeldigvis traff på flyplassen».

Verre enn VegasGårsdagens høring var et av de største slagene mellom Wall Street  og Kongressen, og demonstrerte misforholdet mellom hvordan investorene på Wall Street ser seg selv og hvordan de blir sett på av andre, skriver avisa Wall Street Journal.

Den republikanske senatoren John Ensign mener Wall Street knapt tåler sammenlikningen med gamblingbyen Las Vegas, skriver Washington Post.

- Fordi i Las Vegas er folk faktisk klar over at de har oddsene imot seg.

President Barack Obama har varslet at han vil innføre nye restriksjoner for å begrense bankenes mulighet til å spekulere i aksjemarkedet. Goldman Sachs fikk i 2009 minst tre fjerdedeler av sine inntekter fra aksjehandel og investeringer.

SYNDEBUKKER: En gjeng demonstranter iført fengselsdrakter viser hva de mener under høringen om Wall Street og finanskrisen. Foto: REUTERS/Jim Young/SCANPIX
SYNDEBUKKER: En gjeng demonstranter iført fengselsdrakter viser hva de mener under høringen om Wall Street og finanskrisen. Foto: REUTERS/Jim Young/SCANPIX Vis mer