Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politimesteren om Hagen-saken:

- Et puslespill

Øst politidistrikt har etterforsket drapet på Anne-Elisabeth Hagen i 19 måneder.

- MANGE UBESVARTE SPØRSMÅL: Politimester Ida Melbo Øystese i Øst-politidistrikt sier Hagen-saken fortsatt har mange ubesvarte spørsmål, og at saken vil etterforskes så lenge det fortsatt er relevante etterforskningsskritt. Her er Øystese avbildet på sitt kontor på politihuset i Ski. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- MANGE UBESVARTE SPØRSMÅL: Politimester Ida Melbo Øystese i Øst-politidistrikt sier Hagen-saken fortsatt har mange ubesvarte spørsmål, og at saken vil etterforskes så lenge det fortsatt er relevante etterforskningsskritt. Her er Øystese avbildet på sitt kontor på politihuset i Ski. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

POLITIHUSET I SKI (Dagbladet): Ida Melbo Øystese har vært øverste leder i Øst politidistrikt det siste året etterforskningen har pågått, og omtrent like lenge som politiets hovedhypotese har vært at Anne-Elisabeth Hagen ble drept.

- Jeg opplever at vi stadig får tatt nye nødvendige etterforskningsskritt. Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål som vi jobber med å få svar på. Det er jo som et puslespill, ikke sant. Plutselig ser vi at det er en bit som passer her, fordi vi har fått bygget opp noe annet rundt som vi ikke så med en gang, men som plutselig passer, sier Øystese til Dagbladet.

- Jeg har øverste ansvar

Anne-Elisabeth Hagens ektemann, Tom Hagen, ble 28. april i år pågrepet av politiet og siktet for drap eller medvirkning til drap på kona. Politiet ønsket å varetektsfengsle Hagen, men bevisene mot ham holdt ikke i retten, og Hagen måtte slippes fri. Han er imidlertid fortsatt siktet i saken, men nekter for å ha noe med konas forsvinning å gjøre.

I etterkant av pågripelsen har det blitt full isfront mellom Hagen-familien og politiet, noe som har gjort den videre etterforskningen svært krevende. Hagen-familien og Tom Hagens forsvarer Svein Holden har vært svært uenige i politiets arbeid.

- TOM HAGEN ER PÅGREPET: Politimester Ida Melbo Øystese i Øst politidistrikt meddelte på en pressekonferanse 28. april at Tom Hagen var pågrepet i en politiaksjon i Lørenskog. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
- TOM HAGEN ER PÅGREPET: Politimester Ida Melbo Øystese i Øst politidistrikt meddelte på en pressekonferanse 28. april at Tom Hagen var pågrepet i en politiaksjon i Lørenskog. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Øystese valgte selv å fronte pågripelsen av Tom Hagen. En avgjørelse hun fortsatt står ved og mener var klok.

- Hvorfor valgte du å «legge hodet på blokka» på den måten?

- Det er viktig for meg å ta unna noe av det presset som kan komme på enkeltmedarbeidere hos oss. Det er en krevende sak og en sak som er veldig profilert. Det var viktig for meg å være tydelig på at dette er Øst politidistrikt, og jeg har det øverste ansvaret.

ENDEVENDTE HUSET: Etter at Tom Hagen ble pågrepet i april, inntok politiet på nytt ekteparet Hagens bolig i Sloraveien på Lørenskog. Foto Nina Hansen / Dagbladet
ENDEVENDTE HUSET: Etter at Tom Hagen ble pågrepet i april, inntok politiet på nytt ekteparet Hagens bolig i Sloraveien på Lørenskog. Foto Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- For oss utenforstående kan det kanskje virke som politiet har mindre og mindre framdrift i saken. Hva er din oppfatning?

- Vi jobber jevnt og trutt. Det er sammensatte problemstillinger, og for oss er det viktig å få gjort det vi kan for å belyse saken best mulig. Vi kan komme dit at det ikke er flere arbeidsoppgaver igjen, at vi rett og slett ikke kommer videre. Da må vi jo se om vi har nok beviser som holder til en tiltale, men det er altfor tidlig, og vi er jo ikke der nå. Men det er nok mer sånn jevnt-og-trutt-jobbing enn det ser ut fra utsida, altså.

- Viktig at vi har gjort alt vi kan

I starten av mars i år opplyste politiet at etterforskningen av Anne-Elisabeth Hagens forsvinning så langt hadde en prislapp på 19 millioner kroner. Fem måneder seinere etterforskes saken fremdeles for fullt.

Hvor lenge politiet har tenkt å holde etterforskningen gående, og med så mye ressurser, kan politimesteren ikke svare på.

VIL SNU HVER STEIN: Politimester Ida Melbo Øystese i Øst-politidistrikt sier Hagen-saken vil etterforskes så lenge det fortsatt er relevante etterforsknigsskritt å ta. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL SNU HVER STEIN: Politimester Ida Melbo Øystese i Øst-politidistrikt sier Hagen-saken vil etterforskes så lenge det fortsatt er relevante etterforsknigsskritt å ta. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Vi holder på så lenge vi har relevante etterforskningsskritt å gjennomføre. Det er viktig at vi har gjort alt vi kan.

- Så det er ikke rett rundt hjørnet å trappe ned?

- Nei, det er det ikke. Nei.

Ser framover

Øystese mener arbeidet som er lagt ned i saken, har vært tilfredsstillende.

- Vi jobber jevnt og trutt, og vi gjør vårt beste. Saken er så spesiell av mange årsaker, at jeg tror nok at den vil bli gjenstand for evaluering eller at folk vil være interessert i å vurdere om valgene vi har tatt er riktige eller kloke. Men vi kan ikke ha fokus på det nå. Vi må ha øynene framover og jobbe oss framover, og så kommer det en dag der vi i større grad kan åpne opp, og kanskje også andre vil se på saken.

DETTE SKJEDDE: Tom Hagen ringte Anne-Elisabeth åtte ganger den dagen hun forsvant. I denne videoen får du detaljene fra alt det andre som skjedde den dagen. Video: Marie Røssland Vis mer

- Flere av kollegaene dine virker å fortsatt ha tro på at saken kan løses. Hva mener du?

- Det er vanskelig å ha en mening om det. Jeg har tro på at vi skal gjøre alt vi kan for å få løst den, og så må vi se. Vi må gjøre opp status når vi ser at det ikke er noe mer vi kan få gjort, og så må vi se hvordan det ser ut.

- Neppe tiltale uten lik

Krimforfatter og ekspolitietterforsker Jørn Lier Horst sier til Dagbladet at han mener politimesteren gir en ærlig og riktig beskrivelse av situasjonen.

- Dette er jo en sak hvor det neppe vil bli tatt ut tiltale uten at Anne-Elisabeth Hagen blir funnet, eller man får en form for tilståelse fra en eller flere involverte. Det er vanskelig å si noe om hvor nær politiet er noen av delene, men det er åpenbart at det er langt igjen, sier Horst.

- ÅPENBART LANGT IGJEN: Tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst mener det er åpenbart at politiet har en lang vei å gå før de kan ta ut en tiltale. Her er han fotografert utenfor Sloraveien 4 på Lørenskog - ekteparet Hagens hjem. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
- ÅPENBART LANGT IGJEN: Tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst mener det er åpenbart at politiet har en lang vei å gå før de kan ta ut en tiltale. Her er han fotografert utenfor Sloraveien 4 på Lørenskog - ekteparet Hagens hjem. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Han tror politiets hovedfokus nå er rettet mot å finne andre involverte i saken, snarere enn å lete fram mer bevis mot Tom Hagen.

- Slik som denne saken har tegnet seg, må det jo også være andre enn Tom Hagen involvert. Tidslinja viser jo også at han har alibi. Jeg tror derfor jakten på sentrale medhjelpere er sentral. Man har jo brukt alle de metoder politiet har tilgjengelig, uten at det holdt til varetektsfengsling, sier forfatteren.

- Men å identifisere andre involverte vil jo også være bevis mot Tom Hagen, legger han til.

- Mer tro på at de lykkes

At politimester Øystese poengterer at etterforskningen av saken ikke har en utløpsdato, ser Horst på som betryggende.

- Men man kommer jo gjerne til et punkt hvor man ser at man kanskje ikke kommer lenger. Bunken kan snus mange ganger, men til slutt må man stikke fingeren i jorda.

PÅ STEDET: Advokat John Christian Elden og krimforfatter og eks-politi Jørn Lier Horst møtte Dagbladet på stedet hvor Anne-Elisabeth Hagen sist ble sett. Video: Røssland / Bones. Foto: Lillegård Vis mer

Horst mener imidlertid at man må være forberedt på at man aldri vil få alle svarene på hva som skjedde med Anne-Elisabeth.

- Det virker veldig nøye planlagt. I den planen inngår det også sikkert en god plan for å kvitte seg med liket. En permanent løsning for det er ofte det største problemet i en nøye planlagt drapshandling. Uten et lik blir mange spørsmål stående ubesvart, og når jeg har uttrykt skepsis til om denne saken vil bli løst, henger det jo nettopp sammen med det.

Om etterforskningen stopper opp, mener Horst at saken uansett vil hentes fram igjen etter hvert som det dukker opp nye tips og opplysninger.

- Å etterforske et drap i to år er strengt tatt ikke uvanlig eller lenge. Jeg har større tro på at politiet skal lykkes, enn jeg frykter at de feiler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!