-  Et rent drapsforsøk

Musikkgruppa D.D.E. politianmelder et tilfelle av sabotasje, etter at bremsene til traileren med to fra crewet og alt turnéutstyret ble blokkert med en tikronemynt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): -  Dette er veldig alvorlig, og trist at noen går så langt, sier bandets frontfigur, Bjarne Brøndbo. Han vil ikke spekulere i bakgrunnen for sabotasjen, men klarer ikke å overbevise seg selv om at det bare er en dårlig spøk.

Teknisk kompetanse

-  Jeg skjønner at folk i lystig lag utfører guttestreker, men dette er litt mer alvorlig. Det må være noen med teknisk kompetanse som har gjort det, og da har de jo visst hva de har gjort, sier Bjarne Brøndbo. Likevel håper han det var ubetenksomhet som ligger bak, og ikke et drapsforsøk.

-  Hvis det er noen som hater D.D.E. så voldsomt så er det skremmende, sier han.

-  Bare flaks og en dyktig sjåfør, gjorde at ikke liv gikk tapt, sier D.D.E.-medlem og daglig leder i Rai Rai Entertainment, Bård Jørgen Iversen, til Dagbladet.

-  Vi ser meget alvorlig på det som skjedde, og vil betegne det som et rent drapsforsøk.

Søndag morgen var den svære D.D.E.-traileren på vei fra Flekkefjord mot Kvinesdal. Ved den første fjellovergangen på E39 skulle bilen kjøre ned en lang bakke, da den 30 tonn tunge trailertralla mistet all bremsekraft.

-  Jeg hadde bremser på trekkvogna, men det hjalp lite da den tunge trailertralla lå og skubbet på bakfra. Vi var bare centimeter fra å havne i fjellveggen i enden av bakken, sier sjåfør Dag Rune Bergheim.

I LIVSFARE:  Produksjonsleder Espen  Isachsen ved D.D.E.-traileren som skal ha blitt utsatt for sabotasje i helga. Både han og sjåføren priser seg lykkelige over at de berget livet. Foto: TOM E. ØSTHUUS
I LIVSFARE: Produksjonsleder Espen Isachsen ved D.D.E.-traileren som skal ha blitt utsatt for sabotasje i helga. Både han og sjåføren priser seg lykkelige over at de berget livet. Foto: TOM E. ØSTHUUS Vis mer

-  Jeg ble redd, men greide heldigvis å holde hodet kaldt. Jeg tenkte bare på å holde bilen på veien med den minimale bremsekraften vi hadde. Utrolig nok greide vi svingen.

Tikrone

Ved nærmere undersøkelser viste det seg at noen hadde blokkert bremseslangen mellom trekkvogn og tralle ved å legge inn en tikronemynt.

-  Om jeg ble redd da vi mistet bremsene, så ble jeg rasende da vi oppdaget årsaken. Det er ingen tvil om at dette var en bevisst handling, og at den ble utført av en person som har greie på biler, mener Bergheim.

Han har kjørt tungtrafikk i 18 år, men aldri opplevd noe liknende.

I bilen satt også D.D.E.-turneens produksjonsleder, Espen Isachsen.

-  Det var en skremmende opplevelse, spesielt med tanke på at det må ha vært en bevisst sabotasje. Dette er ikke guttestreker, sier Isachsen.

Han tør ikke spekulere i motivet for handlingen, eller si noe om hvem som kan ha utført den.

Motivet

D.D.E.-traileren inneholder alt bandet trenger av utstyr på sommerturneen. Det gjelder alt fra instrumenter til miksebord, høyttalere og scenekonstruksjoner.

Turnébilen bruker kjøre om natta etter endt konsert, for at

crewet skal komme tidlig i gang med rigging på neste konsertsted. Bjarne Brøndbo, Bård Jørgen Iversen og de andre guttene i bandet kommer kjørende i egen bil dagen etter.

-  Hvis sabotasjen var ment å ramme D.D.E., så er det forferdelig at det går ut over crewet. Da er det bedre at de tar en telefon til oss i bandet, sier Bård Jørgen

Iversen.

-  Det er ingen tvil om at de har bommet kraftig og gått altfor langt, hvis dette var ment som et pek mot D.D.E.

Skjerper sikkerheten

Tar vi med åra bandet het After Dark, så har denne gjengen turnert i 20 år. Selv om det ikke er

alle som liker musikken deres, har de aldri tidligere blitt utsatt for trusler.

-  Vi skjerper helt klart sikkerheten etter det som nå har skjedd. Bilen sto vel litt for tilgjengelig til lørdag kveld, like utenfor inngangsporten for festivalområdet i Flekkefjord. Det skal ikke gjenta seg, sier Bård Jørgen Iversen.

Vondt

Brøndbo og resten av bandet tok fly fra Stavanger til Trondheim, og fikk høre om sabotasjen da de kom fram. Broren, og trommeslager Eskil Brøndbo er enig.

-  Det er greit at noen synes D.D.E. er forferdelig, men dette var litt for voldsomt. Jeg skjønner ikke hvem som vil oss så vondt, sier Eskil Brøndbo i D.D.E.

-  Dersom vårt crew blir utsatt for dette fordi de jobber for D.D.E., er det vondt. Heldigvis gikk det bra, sier han.

Anmeldes

D.D.E.s turnéleder, Jan Aage Hals, var i går i kontakt med politiet for å anmelde sabotasjen.

-  Når det er snakk om en bevisst handling som i verste fall kunne tatt liv, er det klart vi må anmelde forholdet. Politiet opplyste at anmeldelsen formelt sett må innleveres av bilens eier, som er Trondheim Lyd, sier Hals.

Vaktleder Rolf Arne Jøssund ved politiet i Namsos bekrefter henvendelsen, og at de er kjent med saken, men han vil ikke gi ytterligere kommentarer.

Daglig leder i Trondheim Lyd, Hege Strand, opplyser at hun vil levere inn politianmeldelsen i løpet av dagen i dag.

D.D.E.s sommerturné startet 20. mai og avsluttes på Rockefeller i Oslo 9. september. Kommende fredag og lørdag spiller bandet henholdsvis i Selbu og Bardufoss.

LIVSFARLIG: Bremseluftrøret (den gule slangen) på den 30 tonn tunge traileren som fraktet D.D.E. sitt utstyr fra konsert i Flekkefjord sist helg.