Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et rent helvete

Postfunksjonæren ble truet til å utlevere millioner fra postkontorets hvelv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Postansatt gissel i ti timer.
  • Truet til å utlevere millioner.
  • «Morgenranerne» tiltalt.

- Det var et rent helvete. De truet meg flere ganger, sier postfunksjonæren (25) til Dagbladet.

Sju personer er tiltalt for de såkalte morgenranene i hovedstaden. Ranerne skal ha fått med seg til sammen seks millioner kroner.

Ranene ble utført med betydelig brutalitet.

Tiltalen mot sju unge menn i alderen 23 til 27 år er svært omfattende. De må møte i Oslo tingrett 25. august for å svare for til sammen tre postran, et mislykket bankran og for å ha holdt en postansatt fanget i flere timer.

Kidnappet

Om kvelden 19. desember 2001 var postfunksjonæren ved Peppes Pizza på Hauketo i Oslo.

- To personer må ha spanet på meg. Først går bakdøra opp, og en person setter seg inn i bilen. Idet jeg snur meg, kommer det ytterligere en person og setter seg i setet foran. De hadde finlandshetter og pistol med lyddemper. Jeg blir kjørt til en leilighet hvor jeg ble plassert med hette over hodet, forteller funksjonæren. Han ble ifølge tiltalen truet med skytevåpen og holdt fanget i ti timer.

- Det var ganske mørkt der jeg satt, men jeg så at det var to mann som hadde pistoler. Jeg hadde en slags hette over hodet. De truet meg flere ganger, og jeg trodde de ville banke meg opp eller gjøre meg lam ved å skyte meg.

Flere ran

Ifølge tiltalen mot den ene av ranerne (24) i ligaen, ble funksjonæren kjørt til Majorstua postkontor tidlig dagen etter.

- Jeg ble truet til å åpne personalinngangen. 4-5 ansatte var kommet på jobb for å ha tidlig vakt. En etter en ble de bundet og tapet over munnen. Jeg fikk beskjed om å se ned. Jeg ble videre truet til å låse opp hvelvet. Pengene ble plassert i poser og en stor bag, sier funksjonæren. 24-åringen skal ha fått med seg 2231925 kroner fra det brutale ranet.

Fire måneder seinere ble Manglerud postkontor ranet. Fire av de tiltalte skal ha fått med seg 1446630 kroner fra hvelvet til postkontoret. Også her brukte ranerne betydelig makt.

Fire av de unge mennene er også tiltalt for grovt ransforsøk av Nordea Bank på Årvoll i mai i fjor. Ranet ble avverget da en tredje ansatt klarte å varsle politiet.

To av de tiltalte må også svare for ranet av Økern postkontor tirsdag 16. juli i fjor. I en time lå to postansatte lenket fast i kjelleren før de endelig klarte å varsle om det grove ranet.

Ransutbytte: 2272305 kroner.

Millioner borte

Politiet mener at ranerne har fått hjelp fra ansatte. Ranene er nøye planlagt, og de tiltalte må ha kjent rutinene til postkontorene og banken. Under rettssaken vil det komme fram at ranene er gjort med innsidekunnskap.

- Til tross for møysommelig etterforskning har vi funnet minimalt med penger, sier politioverbetjent Tore Røkke.

Etter det Dagbladet får opplyst, erkjenner ikke de tiltalte straffskyld.

HOLDT SOM GISSEL: Postfunksjonæren har slitt mye etter at han ble kidnappet og holdt som gissel i ti timer av brutale ranere. Ransutbyttet var over to millioner kroner. <!--FOTO-->