Reagerer på Frp-strategi:

- Et rent politisk spill

På én måned har Frp lansert stadig tøffere krav til strømpriser. Ap reagerer på metoden.

UENIGE: Frp-politiker Frank Sve brukte Facebook for å fremme et nytt strømforslag om makspris på strøm. Det liker ikke Ap-politiker Terje Aasland. Video: Facebook Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fremskrittspartiet kom tirsdag med et nytt forslag for å presse strømprisen ned. Partiet ønsker at strømprisen ikke skal overstige 50 øre pr. kilowattime. De går altså enda kraftigere til verks enn Senterpartiet, som foreslo et makstak på 70 øre.

Frps forslag ble ikke først lansert på Stortinget, men i Facebook-gruppen «Vi som krever billigere strøm», som har over 560 000 medlemmer. Her spilte Frps energipolitiske talsperson Frank Sve inn en video og høstet tusener av likes.

Terje Aasland (Ap) er kritisk til metoden. Han mener partiet i stedet for å søke Facebook-støtte i den store gruppen, burde søke flertall på Stortinget.

- Jeg lurer på om det er et rent politisk spill. Jeg tror dessverre det, sier han.

Stadig nye forslag fra Frp

Aasland leder energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Ap-politikeren peker på at Frp den siste måneden har kommet med stadig nye og lavere strømprisforslag:

  • I desember foreslo partiet å gi folk en kompensasjon på 75 prosent på strømpriser over 50 øre pr. kilowattime.
  • Nå i januar ville Frp øke den samme kompensasjonen til 80 prosent på priser over 50 øre.
  • En knapp uke seinere går partiet altså enda lenger og foreslår en makspris på 50 øre.

Partiet har også ønsket å dele ut 4000 kroner til alle husstander i Norge. De har dessuten foreslått å fjerne elavgiften og moms på strømforbruk.

Ap-politikeren sier han er lei av at Frp hele tiden prøver å være partiet som går lengst.

- Jeg synes det er utrolig vanskelig å forholde seg til Frp slik de nå opptrer, legger han til.

Frp uenig

Frank Sve, energipolitisk talsperson i Frp, er uenig i kritikken. Partiet har gått bort fra kompensasjoner og vil ha en maksprisen fordi folk ikke ønsker gaver og almisser. Den konklusjonen har partiet kommet til, forteller han.

- Burde dere i større grad søkt samarbeid med andre partier om dette og ikke bare komme med egne forslag?

- Det kunne vi nok gjort. Men vi har blitt møtt med en kald skulder av Høyre. Og de andre partiene stemte mot våre framlegg, sier Sve.

Oppmerksomhet foran gjennomslag

Forslaget ble først lagt fram i en video på Facebook-gruppen av Frank Sve selv, dagen før det ble fremmet i Stortinget. Gruppen er blitt en ventil for folks frustrasjon over strømprisene. Frps toppolitikere har deltatt aktivt i gruppen og hatt direktestrøm der de svarte på spørsmål. Det har også Rødt.

Terje Aasland (Ap) er lei av slike metoder.

- For meg virker det som de er mer opptatt av oppmerksomhet enn gjennomslag, sier han.

Også Rødt har fått kritikk for bruken av Facebook-gruppen. Nylig ble Rødts stortingspolitiker Mímir Kristjánsson kritisert for å ha sammenliknet olje- og energiministeren med figuren «Komiske Ali». I et innlegg om strømpriser beskyldte han regjeringen for løgn. Høyre mente han nører opp under politikerforakt, ifølge Avisa Oslo.

Rødt-politikeren beklaget kommentaren om statsråden overfor AO, men mener gruppen er et viktig medium i strømdebatten.

Da Rødt lanserte i VG at de vil ha en maxpris på strøm på 35 øre, delte partileder Bjørnar Moxnes dette i Facebook-gruppen.

Aktiv Frp-strategi

Det er ikke første gang Frp går tungt inn i svære protestgrupper. Partiet deltok aktivt i gruppen «Oljebrølet» i høst og lanserte for noen år siden Facebook-siden «Eldreopprør».

- Det er på tide å lytte til folket. Det er rart å skulle bli kritisert for å være aktive i grupperinger der folk er, sier Frps Sve.

- Er disse Facebook-gruppene en aktiv strategi i Frp?

- Det er en aktiv strategi å være der folk er. Vi snakker hele tiden om at det er så vanskelig å få folk til å stille på liste og engasjere seg. Når folk da engasjerer seg politisk, hvorfor er ikke politikerne til stede?

- Kan denne måten å lansere politikk på også ha en polariserende effekt?

- Det kan ikke være slik at man skal bli kalt populistisk hvis man ønsker å gjøre noe bra folk. Vi burde kommet oss raskt ut av Stortinget hvis vi ikke hadde løsninger. Ap bør støtte forslagene våre og kan gjerne komme og forhandle med oss.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer