Et robust system

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Byrettsdommer Tor Langbach, som forsterket Nes herredsrett under hovedforhandlingen i Orderud-saken, skriver i en artikkel i Aftenposten at «Troen på objektive domstoler styrkes ikke ved å begrense omtalen av hva vi gjør». Det går klart fram av artikkelen at han har sine meninger om medienes dekning av den ni uker lange rettssaken, men han konstaterer enkelt og greit at dersom samfunnet ønsker en kritisk og kvalifisert journalistikk, følger den ukritiske og ukvalifiserte med på kjøpet i et åpent og demokratisk samfunn. Dommer Langbach observerer også at domstolen stort sett er gått fri for kritisk journalistikk, «selv om vi beveger oss i et minefelt av problemstillinger knyttet til verdier, holdninger og arbeidsmetoder».
  • Assisterende riksadvokat og formannen i Den Norske Advokatforening er blant dem som har bekymret seg offentlig for rettssikkerhet, forhåndsdømming og påvirkning av domstolen i Orderud-saken. Til høsten legger et utvalg nedsatt av riksadvokaten og Advokatforeningen fram forslag til nye regler som skal ta vare på de bekymringer strafferettsjurister og andre har hatt i tilknytning til medienes dekning av rettsprosessen. Mens vi venter på utvalget, er det av betydelig interesse å lese hva dommer Langbach skriver om det å sitte som dommer i en straffesak. Han utelukker på ingen måte ubevisst påvirkning, men skriver at avisartikler og TV-innslag uansett blir irrelevante i forhold til den konkrete opplevelsen det er når bevis legges fram og vitner forklarer seg direkte for retten. Mot denne virkeligheten blekner medienes redigerte og sjablonmessige framstilling. Den fare for påvirkning som alltid finnes, er en risiko vi må leve med, og kan i et demokratisk samfunn ikke begrunne begrensninger på medienes virksomhet.
  • Det er slik det skal være. Dommer Langbach beskriver et system som er robust nok til å fungere etter sine forutsetninger, også i de tilfeller der massemediene fatter spesiell interesse for en rettssak.