Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et rørende øyeblikk

Hva dronning Elizabeth II sa til Michelle Obama, og hva som egetlig foregikk bak kulissene på G20-møtet.

BARE GODE VENNER: Barack Obama med Italias Silvio Berlusconi og Russlands Dmitrij Medvedev ved sin side under fotoseansen på G20-møtet i går.Foto: REUTERS/SCANPIX
BARE GODE VENNER: Barack Obama med Italias Silvio Berlusconi og Russlands Dmitrij Medvedev ved sin side under fotoseansen på G20-møtet i går.Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Det gikk ikke upåaktet hen i media at USAs førstedame, Michelle Obama, la armen rundt dronning Elizabeth II, under mottakelsen på Buckingham Palace.

«Brudd på kutymen», konstaterte amerikanske Time Magazine, med henvisning til at det er strengt forbudt å røre dronningen. Noe Australias daværende statsminister, Paul Keating, fikk erfare i 1992, da han la en geleidende arm rundt midjen på dronningen.

Keating måtte tåle mye kritikk og fikk tilnavnet Trollmannen fra Oz.

Gjensidig og spontant
Men da Michelle Obama onsdag denne uken fikk nærkontakt med hennes kongelige høyhet, mente britiske The Times at det var et «rørende øyeblikk».

Ikke bare det, avisen påpeker også at det faktisk var dronning Elizabeth som først la armen rundt fru Obama. Et brudd på kutymen? Neppe, skriver avisen, som til og med har fått kommentarer fra Buckingham Palace.

- Dette var et gjensidig og spontant uttrykk for hvor mye de verdsetter hverandre, dronningen og Michelle Obama, sier en talsmann for det britiske kongehuset til The Times.

Alt tyder nemlig på at «The Obamas» og dronningen fant tonen fra første stund. De småsnakket og lo, og under fotograferingen oppførte de seg nesten som om de var gamle venner, sier de som var tilstede.

Det amerikanske presidentparet hadde også med seg en ipod og en sangbok i gave til den britiske monarken.

Ifølge CNNs reporter skal dronningen mot slutten av møtet ha sagt til Michelle Obama «at de burde holde kontakten».

Blandet mottakelse
Mens USAs førstedame vant britenes hjerter, hva så med Barack Obama og hans første opptreden på den internasjonale arenaen?

NÆR STUND: Michelle Obama og dronningn Elizabhet II under det mye omtalte møtet på Buckingham Palace. Foto: AP Photo/Daniel Hambury/SCANPIX
NÆR STUND: Michelle Obama og dronningn Elizabhet II under det mye omtalte møtet på Buckingham Palace. Foto: AP Photo/Daniel Hambury/SCANPIX Vis mer

Avisa The New York Times gir Obama blandet mottakelse for det han klarte å få til under G20-møtet i London.

Obama gjorde alt fra å megle i en pågående krangel mellom Frankrikes Nicholas Sarkozy og Kinas Hu Jintao, til å opptre på velregisserte pressekonferanser, og avslutningsvis karakterisere toppmøtet som en suksess.

Det oppstod nesten en krise da Sarkozy kom for sent til middagen i Downing Street 10. Da han satte seg til bords fant han ut at han hadde fått den kinesiske presidenten til bordkavaler. Under middagen ble det en heller kjølig og avmålt tone, der Dalai Lama ble hovedtema, skriver The Guardian.

Etter på inviterte Sarkozy kineserne til å fortsette samtalene på sitt hotell. Kineserne nektet. Møtet fant til slutt sted halv elleve onsdag kveld, og de to fikk diskutert spørsmålet om Macao burde svartelistes som skatteparadis.

Kranglingen om Macao fortsatte imidlertid fram til det gjenstod fem minutter av toppmøtet dagen etter. Da utbrøt Obama:

- La oss få litt perspektiv her, karer.

OK
Men Obama fikk ikke det han kom for, løfter om store offentlige tiltakspakker fra de andre nasjonene.

Enkelte kommentatorer har ment han framsto som litt for tilbaketrukket under toppmøtet. Sarkozy mente han var veldig hjelpsom.

Obama evaluerte seg selv slik:

- Vel, jeg synes jeg klarte meg OK.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling