Valg-kaos i Iowa:

- Et salig rot

Resultatene fra Demokratenes valgmøter i Iowa er forsinka.

Valgresultatene fra demokratenes primærvalg var ventet rundt 05.00 norsk tid, men har latt vente på seg på grunn av en teknisk feil. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er et salig rot, og tegner ikke bra at de ikke klarer å få oversikt over resultatene fra en så oversiktlig stat som det Iowa egentlig er, sier Svein Melby til Dagbladet, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) ved Forsvarets høgskole.

På grunn av en teknisk feil med en app, er resultatene fra valgmøtene til Det demokratiske partiet i Iowa forsinket.

Iowa er den første staten som tar stilling til hvem av Demokratenes presidentkandidater de støtter.

USA-FORSKER: Svein Melby forsker på amerkansk politikk. Foto: IFS
USA-FORSKER: Svein Melby forsker på amerkansk politikk. Foto: IFS Vis mer

- Det er svært ødeleggende at man starter avstemningen med et valgsystem som ikke fungerer, sier Melby.

- Folk flest vil nå kanskje stille spørsmål ved resultatene uansett, sier han videre.

Usikkert

Ifølge Washington Post har både appen som skulle fungere og backup-løsningen feilet.

- Appen som skulle sende resultatene fra caucus-møtene har feilet, partiets telefonbaserte backup-system har feilet, skriver Det demokratiske partiet i en intern e-post som avisa har fått tilgang til.

- Nå forstår vi det sånn at caucus-lederne prøver på, og i mange tilfeller feiler på, å ringe inn resultatene med telefon til partiet. Disse akutte feilene skjer i hele staten, heter det i e-posten, ifølge avisa.

- Uakseptabelt

USA-ekspert og forsker ved Universitetet i Bergen, Hilmar Mjelde, mener Iowa-valget er så viktig at slike feil ikke skal skje.

- Dette er uakseptabelt på dette nivået. Dette er det viktigste valgmøtet, kanskje det viktigste enkeltvalget, i nominasjonsprosessen. Det står for mye på spill til at systemet kan krasje slik, sier han til Dagbladet.

Han legger til:

- Iowa har avviklet denne typen valg siden 1972. De har hatt all mulig tid på seg til å kvalitetssikre systemet. Kandidatene har all grunn til å være sinte nå, både over forsinkelsen og over måten valgmyndighetene nærmest har lagt lokk på kaoset.

Mjelde mener at valgkaoset ikke bare skader Demokratenes valgprosess, men renommeet til amerikanske valg.

- USA har ikke råd til dette i ei tid med svekket tillit til valgintegriteten. Mange mangler tillit til det politiske systemet selv når det fungerer som det skal, sier Mjelde.

Selverklærte vinnere

Selv om det ikke har kommet noen offisielle resultater enda har blant annet Pete Buttigieg erklært seg selv som vinner.

- Han mener selv at han er i toppsjiktet. Han kan jo mene at han har vunnet selv om han ender opp som nummer to eller tre, avhengig av hva han forventet i utgangspunktet, sier Melby.

HEVDER HAN VANT: Pete Buttigieg sa på valgvaken sin at han vant, selv om resultatene ikke er klare. Foto: Eric Thayer / Reuters / NTB scanpix
HEVDER HAN VANT: Pete Buttigieg sa på valgvaken sin at han vant, selv om resultatene ikke er klare. Foto: Eric Thayer / Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Det går jo rykter om at både Bernie Sanders og Elisabeth Warren også mener at de har vunnet, men hva som stemmer vet vi jo ikke før resultatene kommer, sier han.

Melby tror at det kan være en del av en veloverveid strategi, ettersom den som vinner Iowa ofte får vind i seilene i de andre delstatene. De får gjerne mer medieoppmerksomhet og penger fra støttespillerne sine.

Minsker Iowa-effekten

Hvordan kaoset vil slå ut i de kommende nominasjonsvalgene, er uvisst. Mjelde mener imidlertid valgfiaskoen vil kunne legge en demper på den positive effekten en Iowa-vinner tradisjonelt sett får.

- Dette er enkeltvalget som får mest oppmerksomhet i hele nominasjonsprosessen. Fra kandidatene, mediene og velgerne. Derfor har Iowa-valget historisk sett en stor effekt på hva som skjer videre. den effekten vil være mye mindre nå. Dette kan frarøve vinneren såkalt «momentum», altså medvinden en seier gir, sier Mjelde.

Så hvis det viser seg at Pete Buttigieg tar en overraskende seier i Iowa, kan den være mindre verdt etter valgkaoset.

- En Iowa-seier, spesielt en overraskende, skaper nye muligheter for vinnerkandidaten. Dører lukker seg for taperne. Derfor er Iowa-valget så viktig, sier Mjelde.

Trump tar over showet

En annen grunn til at valgrotet er ødeleggende nå, er at president Donald Trump snart tar over oppmerksomheten igjen.

- I kveld er det jo State of the union-talen til president Trump, og i morgen er det avstemning i riksrettssaken, så nå tar snart Trump over showet igjen, sier Melby.

- Nå vil snakket om «riggede valg» øke. Trump-leiren snakker allerede om valgrigging, sier Mjelde.

Apparatet rundt Trump har allerede vært ute og kritisert valg-kaoset.

- Og dette er folka som vil drive helsevesenet vårt, sa valgkampsjef Brad Parscale, ifølge CNN.

IOWA: Det aller første primærvalget ble avholdt mandag 3. februar. Grunnen til at mange kaller det et skjebnevalg er flere. Video: AP/CNN/NTB Vis mer

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer