Et samlet storting

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lars Sponheim var siste taler og kunne slå fast at Venstres fulle støtte til regjeringens håndtering av krisen som er utløst av Muhammed-karikaturene, innebar at Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre har et samlet Storting i ryggen. Alle erklærte seg sjokkert etter å ha sett TV-bildene av rasende folkemengder som angriper Danmarks og Norges ambassader. Statsministeren innledet sin redegjørelse med å si at dette har vi nordmenn aldri tidligere sett maken til.

Det var også full samling om behovet for dialog for å forklare og forklare. Det vanskelige spørsmålet som er hva som skal følge etter dialogen, eller hva som skal være dialogens meningsfylte innhold, var det bare utenriksminister Jonas Gahr Støre som var i nærheten av å svare på. Det er forlengst klart at karikaturene av Muhammed bare har vært tennsatsen som har fått en mye større ladning til å gå av. Den ladningen henter sin sprengkraft fra hele serien av uløste konflikter i Midt Østen. Så lenge disse forblir uløst, vil det komme nye eksplosjoner hver gang en anledning byr seg, eller hver gang noen ser seg tjent med en ny runde.

Det ene avsnittet av alt som ble sagt i går, som peker ut en mulig vei ut av dagens onde sirkel, kom i Jonas Gahr Støres redegjørelse. Der sier han at vi må se etter nye måter å ordne internasjonalt samarbeid. Gahr Støre ønsker seg nye samarbeidsordninger som kan gi land gjensidig sikkerhet. Forbildet finner han i Helsingfors-prosessen som bidro til å oppheve delingen av Europa. Disse formuleringene ligger tett inntil forslaget som stortingspresident Thorbjørn Jagland lanserte her i avisa tirsdag, om en Helsingfors-konferanse for Midt Østen.

Liknende forslag har stått på dagsorden tidligere, blant annet i kontakter mellom EU og sosialistinternasjonalen. I det dystre, store bildet der norske soldater angripes i Afghanistan, observatørene i Hebron må evakueres, ambassaden i Damaskus er en brannruin og den i Teheran er forlatt, skimtes en konstruktiv mulighet dersom Gahr Søre klarer å mønstre for eksempel land som Finland og Tyskland bak et slikt norsk initiativ.