Kjemper mot Nav:

- Et sant helvete

Therese Engejordet Pardal har vært sykemeldt siden september, men Nav mener hun likevel ikke har krav på sykepenger.

HØNEFOSS: Therese Engjordet Pardal har trøbbel med NAV og får ikke de pengene hun har krav på. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HØNEFOSS: Therese Engjordet Pardal har trøbbel med NAV og får ikke de pengene hun har krav på. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har ikke klart å fordøye dette ennå. Det er et sant helvete. Vi er så slitne. Da hjelper det ikke når namsmannen setter deg på gata, sier Therese Pardal til Dagbladet.

I februar troppet namsmannen og huseierne opp på døra i leiligheten hun og mannen leide på Hønefoss.

Her hadde de bodd siden juli 2020. Men så måtte de ut.

Therese Pardal er utdannet vernepleier, og jobber som miljøterapeut på et botilbud for psykiatriske pasienter. Ektemannen Bruno Pardal, som er spansk statsborger, er kokk.

- Vi har vært utsatt for press av Nav siden november, sier hun.

Sykemeldt i september

Historien hennes begynner litt lenger tilbake i tid.

I september ble hun langtidssykemeldt for første gang i sitt liv.

- Jeg har aldri vært borte fra jobb lengre enn ei uke her og der tidligere. Jeg har i mange år vært plaget av nakkesmerter og nakkeproblematikk, som skyldes stress og tunge økonomiske år, sier hun.

Pardal sliter fra før av med en migrenediagnose og en nevrologisk svettesykdom - en lidelse hun har slitt med siden tenåra. I 2010 henviser en hudspesialist henne til Oslo universitetssykehus Rikshospitalet. Hun blir satt på Dridase, som er et ikke godkjent legemiddel. I sju år, mellom 2010-2016 har hun blitt fulgt tett opp av Rikshospitalet på grunn av sykdommen.

LANGTIDSSYKEMELDT: Therese Pardal ble langtidssykemeldt i september, men får ikke utbetalt sykepenger. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LANGTIDSSYKEMELDT: Therese Pardal ble langtidssykemeldt i september, men får ikke utbetalt sykepenger. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Medisinene Pardal står på er dyre. De har det trangt økonomisk og hun velger å slutte på medisinene høsten 2020, fordi hun ikke har råd og fordi hun i denne perioden begynner å undersøke lidelsen sin grundig, i håp om å finne en billigere medisin.

En pakke koster rundt 500 kroner, og hun anslår å ha brukt 100 000 kroner på medisinen siden 2010.

- Det er lite kunnskap om lidelsen min hos allmennpraktiserende leger. Jeg kan ikke gå i de klærne jeg vil, og har basert yrkesvalget mitt på bakgrunn av dette.

Kan knyttes til demens

Pardal søker gjennom Internett etter en alternativ medisin. Gjennom all letingen gjør hun et oppsiktsvekkende funn om doseringen og medisinen Dridase, som hun har stått på i nesten ti år. Medisinen som ifølge henne selv ga henne et nytt liv, har gjennom forskning vist seg å ha bivirkninger som tidlig demens og negativ kognitiv påvirkning.

- Jeg fikk livet i gave med den medisinen, og har aldri hatt det så godt. Jeg kjente på en frihet jeg aldri har kjent på før. Men nå tør jeg aldri å ta de igjen.

NAV-SKANALDE: NAV-direktøren, riksadvokaten og arbeidsministeren holdt mandag en pressekonferanse. Her kom det fram at minst 36 personer er uriktig dømt til fengsel for å ta med seg trygdeytelser til andre EØS-land. Vis mer

- I kjølvannet av at jeg kaster medisinen min, får jeg migreneanfall og urinlekkasjer, i tillegg til en hel haug med andre bivirkninger. Jeg har dårlig hukommelse, og svetter så mye på hele kroppen og spesielt i hendene. Parallelt med dette maser Nav om hvorfor jeg ikke er tilbake i jobb, sier Pardal.

- Jeg er oppriktig bekymret for at jeg er på vei til å utvikle tidlig demens.

Overmedisinert

Pardal stiller spørsmål ved oppfølgingen hun har fått underveis i behandlingen og hvorfor hun ikke har fått vite om funn av nye bivirkninger. Hun oppgir at hun allerede i 2012 opplyste legene på Rikshospitalet at hun tok 4-5 doser om dagen.

OVERMEDISINERT: Pardal fant nylig ut at hun har brukt for mye av medisinen hun har gått på mot hyperhidrose. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
OVERMEDISINERT: Pardal fant nylig ut at hun har brukt for mye av medisinen hun har gått på mot hyperhidrose. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Pasient- og brukerombudet har sendt klage til Statsforvalteren (tidligere Fylkesmannen) på vegne av Pardal. Det stilles spørsmål ved om hun har fått forsvarlig helsehjelp.

10. februar kaller Rikshospitalet henne inn til et møte. I referatet, som Dagbladet har fått tilgang til, bekrefter sykehuset at hun har stått på for høy dose av Dridase:

«Fra 12.10.2012 er det dokumentert at hun fikk foreskrevet inntil 5 tabl. daglig, som er over den maksimale doseringen for medikamentet (inntil 3 tabl. daglig)»

Samtidig påpeker sykehuset at nye funn om mulig sammenheng mellom medisinen og utvikling av demens først ble kjent i 2018, da Pardal ikke lenger var under oppfølging på Rikshospitalet.

- Leste du aldri selv pakningsvedlegget på medisinen?

- Nei, det er bare tilgjengelig på tysk og jeg stolte på Rikshospitalet.

Kastes ut

Etter at Pardal slutter på medisinen, merker hun raskt ulike symptomer. Hun blir etterhvert sykemeldt som følge av plagene og er avhengig av sykepenger for å kunne betale husleie og andre hverdagslige utgifter.

I oktober blir hun informert om at Nav trenger nærmere tilbakemelding av fastlege for å kunne fortsette utbetalingene. Dette skulle vise seg å by på utfordringer.

- Fastlegen min havnet i covid-karantene, og var en stund utilgjengelig. Ingen ble innsatt i stedet for ham. Coronautfordringene førte også til at det ikke nyttet å ringe et annet kontor og få hjelp et annet sted, ifølge Pardal.

Dagbladet har vært i kontakt med fastlegen, som er kjent med at saken omtales.

SLUTTET: Like etter at Pardal sluttet på medisinen hun hadde brukt i nesten 7 år merket hun flere bivirkninger. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SLUTTET: Like etter at Pardal sluttet på medisinen hun hadde brukt i nesten 7 år merket hun flere bivirkninger. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Like før jul slutter Nav å utbetale sykepenger, grunnet manglende informasjon fra fastlege. De har i ettertid etterbetalt husleia hun skylder.

Pardal forteller at namsmannen ikke utøver skjønn, og etter hvert må hun og samboeren ut av leiligheten. I mars ble paret tvangsflyttet. De bodde et par dager hos en Gjestegård i Ringerike, før de så flyttet inn i en ny leilighet som Pardal hadde funnet.

Dagbladet har vært i kontakt med namsmannen, som ikke hadde noen kommentar å gi.

Sykemeldt i ni måneder

Pardal har nå fått tak i en advokat som spesialiserer seg i Nav-saker og har jobbet med dette i tolv år. De bestemmer seg for å sende inn en klage til Nav.

Mandag 21. juni får hun avslag.

Det har gått ni måneder siden Pardal sist var i jobb. Hver dag bruker hun all energi på å få til at hun kan få utbetalt sykepenger.

- For å ha rett på sykepenger må man som hovedregel være arbeidsufør på grunn av en funksjonsnedsettelse som klart skyldes sykdom eller skade. Arbeidsuførhet som skyldes sosiale eller økonomiske problemer, gir ikke rett til sykepenger, opplyser Monica Schau, leder for markedsavdelingen ved Nav Ringerike.

Pardal finner etter hvert en ny fastlege. Likevel står hennes opprinnelige fastlege fortsatt oppført i alt av papirer.

Ifølge Pardal viste den nye fastlegen forståelse for at sykdom og bivirkninger sto i veien for arbeidet hennes, og de bestemmer seg for å fortsette å sykmelde henne. Dagbladet har sett dokumentasjon som underbygger dette.

- Jeg svetter så mye at det renner nedover armene mine og jeg er avhengig av å være i nærheten av et toalett hele tiden. Jeg sliter med hodepiner gjennom hele dagen, og har store problemer med informasjonsprosessering.

Nav på sin side mener at Pardal er i stand til å jobbe dersom arbeidsdagen tilrettelegges hennes situasjon.

- Therese Pardal ble informert om at Nav hadde opplysninger om at arbeidsgiver kunne tilrettelegge arbeidsdagen hennes og at det ikke forelå medisinske opplysninger som begrunnet at hun ikke kunne være i noe arbeidsrettet aktivitet, forteller Schau.

Dette mener Pardal ikke er gjennomførbart.

Vil bare finne en løsning

Helt siden desember har Therese Pardal lagt inn alt av krefter og ressurser for å kunne ordne opp og få utbetalt sykepenger. Hun får for tiden utbetalt 4300 kr i måneden, i arbeidsavklaringspenger, men dette er ikke nok til dekke halvparten av utgiftene engang, forklarer hun.

- Jeg vil ikke ha noen krig. Alt jeg vil er å finne en løsning. Jeg kunne vært selvgående dersom dette hadde vært løst på en bedre måte, men nå må jeg ringe venner for å låne penger til tamponger.

Pardal frykter nå at det bare er et spørsmål om tid før hun og samboeren kan stå uten leilighet igjen. Hun forteller at hun våkner hver dag uten å være helt sikker på hvor hun bor i morgen.

- Du blir gissel i din egen livssituasjon og måten den krever deg på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer