Kieran Culkin:

- Et sår som aldri vil bli leget

«Succession»-stjerna er kommet langt siden debuten i «Alene hjemme». Men det er særlig én hendelse som fremdeles tynger ham.

AKTUELL: Kieran Culkin (40) gjør i disse dager god figur i HBO-serien «Succession». Foto: NTB scanpix
AKTUELL: Kieran Culkin (40) gjør i disse dager god figur i HBO-serien «Succession». Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

SDet var to ting som ble skapt da «Alene hjemme» gjorde storeslem på kinoer over hele verden i 1990:

For det første fikk vi en av tidenes mest populære julefilmer. Hver eneste desember samler generasjoner seg framfor TV-skjermen for å se gjenglemte Kevin banke futten ut av innbruddstyver. Filmen er trofast gjenganger øverst på listene over tidenes juleklassikere.

Samtidig ble ti år gamle Macaulay Culkin verdensstjerne over natta og tidenes best betalte barneskuespiller. Historien om Macaulay er samtidig skrekkeksempelet på hva som kan skje når barn gjør suksess i Hollywood.

Men det var enda en Culkin på rollelista til «Alene hjemme».

Sorgen over storesøstera

Det er ikke mange minuttene han er på skjermen. Men bortsett fra Kevin og storebror Buzz, er det utvilsomt den barnerollen som de fleste husker best – Kevins bebrillede yngste fetter og fryktet sengevæter, Fuller.

STJERNEBRØDRE: Macaulay Culkin og Kieran Culkin kledd i smoking i forbindelse med Golden Glode-utdelinga i 1991. Foto: Berliner Studio/NTB
STJERNEBRØDRE: Macaulay Culkin og Kieran Culkin kledd i smoking i forbindelse med Golden Glode-utdelinga i 1991. Foto: Berliner Studio/NTB Vis mer

Kieran Culkin (40) er to år yngre enn storebror Macaulay Culkin (42), og fjerde ledd i en søskenflokk som totalt telte sju brødre og søstre. I 2008 mistet han storesøstera Dakota Culkin (29) da hun ble påkjørt og drept.

- Hun var den morsomste i familien. Hennes død er det verste som noen gang har skjedd, fortalte Culkin åpenhjertig i et intervju med Hollywood Reporter i 2021.

- Det er som et sår som aldri vil bli leget. Jeg kan fremdeles plutselig begynne å gråte over tapet av henne, innrømmet han.

Sterke beskyldninger

Allerede fra han var seks år gammel, gikk han på auditions sammen med sine eldre søsken. Så fikk han rollen som fetteren til storebror Macaulay Macaulay i «Alene hjemme», filmen som skulle snu hele tilværelsen på permanent basis for familien Culkin.

DEN GANG DA: Kieran og Macaulay sammen med foreldrene - tidligere teaterskuespiller Christopher «Kit» Culkin og Patricia Brentrup - i 1990. Foreldrene giftet seg aldri, og gikk fra hverandre i 1995. Foto: NTB
DEN GANG DA: Kieran og Macaulay sammen med foreldrene - tidligere teaterskuespiller Christopher «Kit» Culkin og Patricia Brentrup - i 1990. Foreldrene giftet seg aldri, og gikk fra hverandre i 1995. Foto: NTB Vis mer

Macaulay Culkin ble verdenskjent superstjerne og suste året etter rett til topps på lønningslistene da han fikk én million dollar for «My Girl». Men suksessen kom ikke gratis.

I en episode av podkasten WTF i 2018, gikk den tidligere barnestjerna rett i strupen på foreldrene Christopher «Kit» Culkin og Patricia Brentrup. Macaulay Culkin beskrev faren som voldsom «både fysisk og psykisk», og hevdet foreldrene var besatt av penger.

I 1995 gikk mora og faren fra hverandre. Dermed startet kampen om retten til å forvalte formuen til deres 14 år gamle sønn, som på den tida var på massive 133 millioner kroner.

I rettsdokumentene kunne man blant annet lese at Patricia anklaget Kit for «utstrakt drikking, fysisk mishandling og utroskap».

Unngikk «barnestjerne»-stempel

Enden på visa ble at Macaulay frigjorde seg fra foreldrene ved å få utnevnt en uavhengig forvalter til å overvåke pengene hans. I podkasten fortalte Macaulay at foreldrenes brudd ble hans etterlengtede utvei fra filmbransjen.

– Jeg ville til og med ta pause en stund. Til slutt tenkte jeg: «Jeg er ferdig, folkens. Håper at dere alle har tjent pengene deres, for det kommer ikke mer fra meg», sa han i WTF-intervjuet.

Kieran Culkin har på sin side beskrevet innspillingen av «Alene hjemme» som en morsom opplevelse. Ni år gammel fikk han rollen som sønnen til Steve Martin og Diane Keaton i «Brudens far» (1991).

ACTION: I 1993 spilte Culkin mot Jean Claude Van Damme i «Nowhere to Run». Foto: NTB
ACTION: I 1993 spilte Culkin mot Jean Claude Van Damme i «Nowhere to Run». Foto: NTB Vis mer

Innen han var fylt 13, hadde han spilt i sju filmer. Likevel klarte han å unngå den potensielt karrieretruende merkelappen «barnestjerne».

- Jeg bare gjorde det jeg skulle gjøre. Jeg fikk være et barn som dro hjem og spilte videospill etterpå, sa han i et intervju med The Guardian.

Minimal kontakt

Kit Culkin var selv en mislykket skuespiller som oppdro ungeflokken til å bli skuespillere, enten de likte det eller ei. Utover starten av 1990-tallet fungerte Kit Culkin som selvutnevnt manager for skuespillerungene.

Snart gjorde han seg til rene hatobjektet i filmbransjen med sine uendelige krav på vegne av barna.

FJERNET: En scene med Donald Trump i filmen «Alene Hjemme 2» ble fjernet fra skjermene da filmen skulle vises av det canadiske TV-selskapet CBC. Vis mer

I et intervju med Vanity Fair i 2018, var Kieran Culkin åpen om at Kit ikke akkurat var noen mønsterforelder. Siden han var 15 år, har han ikke hatt særlig kontakt med faren.

- Noen ganger på 1990-tallet forsvant han i to-tre uker av gangen, og barnevakten sa da til mamma: «Det er så merkelig, fordi faren deres har vært borte i tre uker, men ingen av dem har spurt hvor han er». Ingen brydde seg, egentlig, forteller han.

- Mamma var forelderen, så det var egentlig bedre at han ikke var der.

Avslo Hollywood

Uansett hvor mye suksess Kieran nøt som barneskuespiller, kunne det ikke måle seg med det storebroren opplevde. Mye av det han ble vitne til når fremmede oppsøkte Macaulay mens brødrene var sammen, gjorde ham skremt.

Kieran Culkin gjorde flere skuespillerjobber i åra som fulgte, før han i 2002 spilte hovedrollen i indiefilmen «Igby Goes Down» som ga ham hans store gjennombrudd.

GJENNOMBRUDD: Kieran Culkin og Claire Danes i en scene fra «Igby Goes Down». Foto: NTB
GJENNOMBRUDD: Kieran Culkin og Claire Danes i en scene fra «Igby Goes Down». Foto: NTB Vis mer

Innsatsen som den opprørske rikmannssønnen som erklærer krig mot sine privilegerte omgivelser, ga 19 år gamle Culkin hans første Golden Globe-nominasjon. Hollywood banket på døra og tilbudene sto på rekke og rad.

Men Kieran var ikke interessert.

- Jeg ville ikke ha vært i stand til å håndtere den formen for suksess eller oppmerksomhet som følger med, fortalte han til Hollywood Reporter.

- Jeg tror jeg visste det. Så jeg rømte bokstavelig talt fra det, fortsetter han.

Suksess med «Succession»

Framfor å la seg lokke av lukrative filmkontrakter, tok Culkin seg noen år fri for å bli skuespiller på forskjellige teaterscener. Åtte år seinere gjorde han film-comeback som kul, homofil romkamerat i «Scott Pilgrim vs. The World».

Så fikk han tilsendt manuskriptet til pilotepisoden til en TV-serie som gikk under tittelen «Succession».

FAMILIEDRAMA: Kieran Culkin i en scene fra HBO-suksessen «Succession». Foto: HBO/NTB
FAMILIEDRAMA: Kieran Culkin i en scene fra HBO-suksessen «Succession». Foto: HBO/NTB Vis mer

Serien kretser rundt Logan Roy (Brian Cox), en aldrende toppleder av et gigantisk, Rupert Murdoch-inspirerte medieimperium. Spørsmålet om hvem av hans fire voksne barn som får følge i farens store sko, er grobunn for dype konflikter i lukrative omgivelser.

Bak den blankpussede fasaden, utspiller det seg samtidig en historie om omsorgssvikt.

SUCCESSION 3: Logan Roy og hans knivende arvinger er klare for en ny runde, i tredje sesong av satireserien. Vis mer

Den bekmørke dramakomedieserien om familiekranglingens førstefamilie har tatt både kritikerne og publikum med storm. «Succession» er blitt belønnet med både Emmy og Golden Globe for beste dramaserie.

I fars fotspor

For rollen som seriefavoritten Roman Roy er Kieran Culkin blitt nominert til prestisjetunge priser som Golden Globe og Emmy gjentatte ganger.

Fjerde sesong av «Succession» - som blant annet er innspilt her i Norge - kommer våren 2023.

TRAILER: Den fjerde sesongen av HBOs «Succession» er delvis spilt inn i Norge. Video: HBO Max Vis mer

Men det er ikke bare som skuespiller alt ser ut til å ha klaffet for Culkin. I 2013 giftet han seg med Jazz Charton (34).

Seks år seinere ble de foreldre for første gang til datteren Kinsey Sioux. Høsten 2021 delte paret den gledelige nyheten at de var blitt foreldre igjen, til sønnen Wilder Wolf.

LYKKELIGE FORELDRE: Høsten 2021 fikk stjerneparet sitt andre barn. Foto: Dave Allocca/Starpix/NTB
LYKKELIGE FORELDRE: Høsten 2021 fikk stjerneparet sitt andre barn. Foto: Dave Allocca/Starpix/NTB Vis mer

Kort tid før datterens ankomst, spurte The Guardian Culkin om hvorvidt han ville komme til å oppmuntre barnet til å følge i hans karrierespor.

- Dersom barnet ønsker å begynne med skuespill, ville jeg vært hundre prosent støttende, svarte han før han fulgte opp:

- Det er ikke mange tidligere barneskuespillere som ville ønske å utsette barna sine for det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer