Gaute Drevdal

- Et seks år langt mareritt

I fjor sommer ble kulturprofil Gaute Drevdal dømt for flere voldtekter og et seksuelt overgrep. Tirsdag starter ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

TILTALT: Gaute Drevdal møter tirsdag i Borgarting lagmannsrett, tiltalt for flere voldtekter. Selv nekter han straffskyld. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TILTALT: Gaute Drevdal møter tirsdag i Borgarting lagmannsrett, tiltalt for flere voldtekter. Selv nekter han straffskyld. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det har vært et seks års langt mareritt. Jeg håper at dette marerittet straks er over.

Det sier kulturprofilen Gaute Drevdal (51) til Dagbladet, dagen før ankesaken skal opp i Borgarting lagmannsrett.

Drevdal ble i Oslo tingrett dømt til 13 år og seks måneders fengsel for ni voldtekter og seksuell omgang med en mindreårig. Selv nekter han straffskyld etter tiltalen og anket dommen i tingretten umiddelbart.

Nå ser han fram til at saken skal opp på nytt.

- I forrige runde opplevde jeg at det jeg kunne legge fram av argumentasjon og bevis ble feid under teppet. Det tror jeg ikke at vil skje nå, sier Drevdal.

- Støy, intriger og sladring

Det er satt av nesten to måneder til ankesaken. Forsvarer for Drevdal, advokat Victoria Holmen, er forsiktig med å gå inn på hva de kommer til å ha fokus på, men forteller at det vil bli annerledes enn i tingretten.

Drevdal har hele tida nektet straffskyld, og hevder seg utsatt for sverting.

- Så langt har denne saken dreid seg veldig lite om juss. Det har vært en sak preget av støy, intriger og sladring, fortsetter Holmen.

Drevdals forsvarer mener at aktørene har fått saken til å handle om noe annet enn det rettslige relevante.

- Vi vil fokusere på straffbarhetsvilkårene, sier Holmen.

- Hva tenker du om utfallet av denne runden?

- Det ønsker jeg ikke å uttrykke noe mening om på nåværende tidspunkt. Det blir helt feil.

FORSVARER: Advokat Victoria Holmen vil sammen med Ida Andenæs forsvare Gaute Drevdal i lagmannsretten. Arkivfoto: Nina Hansen / dagbladet
FORSVARER: Advokat Victoria Holmen vil sammen med Ida Andenæs forsvare Gaute Drevdal i lagmannsretten. Arkivfoto: Nina Hansen / dagbladet Vis mer

- Beintøft

Marte Svarstad Brodtkorb er koordinerende bistandsadvokat for de fornærmede. Den yngste fornærmede er 25 år yngre enn tiltalte. Drevdal er dømt for å ha hatt seksuell omgang med henne da hun var 15 år gammel. De fleste av de fornærmede kvinnene var i 20-åra da Drevdal var i 40-åra.

Hun forteller at hennes klienter også er klare for en ny runde i retten.

- De har forberedt seg på samme måte som i tingretten og ser fram til å få lagt saken bak seg.

Brodtkorb er derimot klar på at det blir en påkjenning for kvinnene som er fornærmet.

- Det blir selvfølgelig beintøft for dem å gå inn i saken igjen, men vi respekterer at det er slik systemet er lagt opp.

Bistandsadvokaten er også uenig i at saken er preget av støy, intriger og sladring.

- Det er en argumentasjon jeg overhodet ikke kjenner meg igjen i.

BISTANDSADVOKAT: Marte Svarstad Brodtkorb er koordinerende bistandsadvokat for de ni personene som er fornærmet i saken. Her fra da saken var oppe i tingretten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BISTANDSADVOKAT: Marte Svarstad Brodtkorb er koordinerende bistandsadvokat for de ni personene som er fornærmet i saken. Her fra da saken var oppe i tingretten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Forventer samme resultat

Brodtkorb sier at de vil ha fokus på saken, og hva kvinnene har opplevd.

- I tingretten var det 49 vitner og flere tusen sider med dokumenter. Det vil bli om lag det samme som skal legges fram i denne runden.

Oslo tingrett så på aldersforskjell, maktforhold, at de hadde fortrolige relasjoner og blant annet bruk av MDMA som skjerpende omstendigheter i saken. I tingrettsdommen, som nå er anket, ble det også vist til at et flertall av de fornærmede hadde en fortrolig relasjon til kulturprofilen, og at overgrepene derfor representerte et grovt misbruk av deres tillit til ham.

- Jeg opplevde tingrettsdommen som grundig og har forventninger om tilsvarende resultat denne gangen, avslutter hun.

Samme bevisførsel

I Borgarting er det igjen statsadvokat Trude Antonsen som skal være aktor.

- Denne saken handler ikke om sex man angrer på, ikke om sex man ikke husker og ikke om gjensidig seksuell kontakt i en slags gråsone mellom frivillighet og utnyttelse. De fornærmede i vår sak har fortalt at de våkner opp til at tiltalte har seksuell omgang med dem, sa Antonsen da saken var oppe i tingretten.

Antonsen sier i dag til NTB at de vil føre mange av de samme bevisene i lagmannsretten som i tingretten.

- Det har ikke skjedd noe siden sist som gjør at vi mener at saken stiller seg på en annen måte enn i forrige runde. Vi har i all hovedsak den samme bevisførselen som i tingretten, og de samme vitnene, sier Antonsen.

- Det er en fullstendig ny prøving av saken, og dermed skal alle bevisene vurderes på nytt av lagmannsretten, sier hun.

Rettssaken skal i utgangspunktet vare fram til 9. desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer