- Et selvmordsangrep

Nord-Korea er verdens mest militariserte land, men de vil likevel være sjanseløse i en krig mot Sør-Korea, mener ekspert.

- TO DREPT: Så langt er det meldt om to drepte sørkoreanske soldater etter angrepet. Foto: AFP / Sørkoreanske forsvaret
- TO DREPT: Så langt er det meldt om to drepte sørkoreanske soldater etter angrepet. Foto: AFP / Sørkoreanske forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nord-Korea angrep i morgentimene norsk tid den sørkoreanske øya Yeonpyeong. Så langt er to soldater meldt drept. Ifølge Nord-Korea-ekspert Geir Helgesen er situasjonen den mest alvorlige siden Koreakrigen ble avsluttet i 1953.

- Dette er et planlagt og målrettet angrep, sier Sør-Koreas forsvarsminister Kim Tae.

Sør-Korea mener handlingene strider med våpenhvileavtalen fra 1953.

Nord-Korea er verdens mest militariserte land, samtidig er regimet nærmest hermetisk lukket for omverdenen. Landet med 24 millioner innbyggere har en stående hær på 1,2 millioner mann. Totalt har nesten en tredel av landets befolkning militær utdannelse.

20 prosent av den voksne mannlige befolkningen er yrkessoldater, noe som betyr at landet har verdens femte største hær.

- På andre verdenskrig-nivå I tillegg har landet atomvåpen, samt avanserte mellomdistanseraketter. Det gjør dagens nordkoreanske angrep potensielt svært farlig.

Men selv om Nord-Korea har en stor hær og avanserte våpensystemer, er de smågutter sammenlignet med naboen i sør. Ifølge Korea-ekspert Geir Helgesen ved Københavns Universitet er det nordkoreanske forsvaret svært umoderne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer