- Et selvmordsangrep

Nord-Korea er verdens mest militariserte land, men de vil likevel være sjanseløse i en krig mot Sør-Korea, mener ekspert.

- TO DREPT: Så langt er det meldt om to drepte sørkoreanske soldater etter angrepet. Foto: AFP / Sørkoreanske forsvaret
- TO DREPT: Så langt er det meldt om to drepte sørkoreanske soldater etter angrepet. Foto: AFP / Sørkoreanske forsvaretVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea angrep i morgentimene norsk tid den sørkoreanske øya Yeonpyeong. Så langt er to soldater meldt drept. Ifølge Nord-Korea-ekspert Geir Helgesen er situasjonen den mest alvorlige siden Koreakrigen ble avsluttet i 1953.

- Dette er et planlagt og målrettet angrep, sier Sør-Koreas forsvarsminister Kim Tae.

Sør-Korea mener handlingene strider med våpenhvileavtalen fra 1953.

Nord-Korea er verdens mest militariserte land, samtidig er regimet nærmest hermetisk lukket for omverdenen. Landet med 24 millioner innbyggere har en stående hær på 1,2 millioner mann. Totalt har nesten en tredel av landets befolkning militær utdannelse.

20 prosent av den voksne mannlige befolkningen er yrkessoldater, noe som betyr at landet har verdens femte største hær.

- På andre verdenskrig-nivå I tillegg har landet atomvåpen, samt avanserte mellomdistanseraketter. Det gjør dagens nordkoreanske angrep potensielt svært farlig.

ÅRLIG ØVELSE: Sør-Korea avholder sin årlige militærøvelse for å møte en eventuell invasjon fra Nord-Korea. Øvelsen pågår i disse dager. Det er ingenting så langt som tyder på at øvelsen har noe med dagens angrep. Foto: Reuters
ÅRLIG ØVELSE: Sør-Korea avholder sin årlige militærøvelse for å møte en eventuell invasjon fra Nord-Korea. Øvelsen pågår i disse dager. Det er ingenting så langt som tyder på at øvelsen har noe med dagens angrep. Foto: Reuters Vis mer

Men selv om Nord-Korea har en stor hær og avanserte våpensystemer, er de smågutter sammenlignet med naboen i sør. Ifølge Korea-ekspert Geir Helgesen ved Københavns Universitet er det nordkoreanske forsvaret svært umoderne.

- Sør-Korea har et langt, langt større militærbudsjett enn Nord-Korea. Nord-Korea har et militære som er på nivå med det som var i andre verdenskrig. Så har de en nisje med topp moderne missilteknologi, sier Helgesen.

Soldater som anleggsarbeidere Helgesen har vært i Nord-Korea en rekke ganger, seinest for få uker siden.

- Det jeg har sett i Nord-Korea er at militære blir brukt som anleggsarbeidere. De bygger hus, utbedrer veier og graver diker og kanaler etter flommer. Slik jeg vurderer det er de vel så flinke til å bruke spade og greip som militære redskaper. De står mot en supermoderne sørkoreansk kraft, som også har 25 000 amerikanske soldater i landet med topp moderne utstyr.

- Det ligner en form for selvmord hvis de angriper et land som er så mange ganger sterkere enn dem, sier Helgesen.

Sør-Korea med 49 millioner innbyggere har gjennomgått et økonomisk mirakel etter Koreakrigen ble avsluttet i 1953. Landet har gått fra å være svært fattig, til å bli verdens 12. største økonomi - større enn for eksempel Spania, som har omtrent like mange innbyggere.

- Farlig situasjon I sterk motsetning står Nord-Korea med sitt lukkede kommunistiske diktatur, der økonomien er sentralisert. Selv om Nord-Korea bruker en svært mye større del av verdiskapningen på militære, bruker likevel Sør-Korea mer siden økonomien er mange ganger større.

NORD-KOREA-EKSPERT: Geir Helgesen ved Københavns Universitet.
NORD-KOREA-EKSPERT: Geir Helgesen ved Københavns Universitet. Vis mer

Sør-Korea er en nær alliert av USA, som har 25 000 soldater stående i landet. Det store spørsmålet nå er hvilken forklaring Nord-Korea har på dagens angrep.

Det er en stor militærbase på Yeonpyeong, og for få uker siden ble det avholdt en sørkoreansk-amerikansk militærøvelse i området. Det har kommet meldinger om at dagens angrep er et svar på den militærøvelsen.

- Hvis så er tilfelle er det en veldig farlig situasjon. Hva blir det neste fra Nord-Korea? spør forsker Geir Helgesen.