- Et show der alle skal være enige

Jan Arild Snoen om Frp-landsmøtet.

FORBEREDER: Frp-leder Siv Jensen og nestleder Per Sandberg under pressekonferansen onsdag, om partiets landsmøte som arrangeres denne helga. FOTO: SCANPIX
FORBEREDER: Frp-leder Siv Jensen og nestleder Per Sandberg under pressekonferansen onsdag, om partiets landsmøte som arrangeres denne helga. FOTO: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| GARDERMOEN/OSLO (Dagbladet.no) Som siste parti ut, skal Fremskrittspartiet denne helga arrangere sitt landsmøte på Gardermoen.

Partiets prinsipp- og handlingsprogram skal meisles ut, og delegater fra hele landet skal komme med sine innspill til hvordan partiet bør drive sin politikk i åra som kommer.

Partiformann, snart partileder, Siv Jensen kalte landsmøtet for det «aller, aller viktigste», da hun møtte pressen onsdag.

- Vi er klare, og vi er styringsklare, sa Jensen til pressen.

Striglet
Hennes parti er klart størst på borgerlig side, og er klare for en valgkamp der de vil følge Arbeiderpartiet skritt for skritt og prosent for prosent. Ambisjonen er å bli størst, og da nytter det ikke med landsmøteflauser og uvelkomne forslag fra de rekordmange deltakerne.

Det er ventet mer enn 600 mennesker på Gardermoen i helga. Omtrent halvparten er delegater.

Gjennom prosessen, som nå har vart i to år, har ledelsen jobbet hardt og målrettet for å sikre seg at ingen tråkker utenfor streken. Det er fokus på enighet og optimisme.

Det er ikke bare grunn til jubel, sier noen.

Tidligere ungdomspolitiker i FpU og Minerva-skribent Jan Arild Snoen er bekymret for at landsmøtet i år blir så striglet at den politiske debatten blir borte.

- Jeg er spent på om Frp er i ferd med å forvitre som debattparti. Debatten flyttes ut av landsmøtet, som i større og større grad blir et show der alle skal være enige, sier Jan Arild Snoen til Dagbladet.no

Mest hos Frp
Snoen, som blant annet har skrevet en uautorisert biografi om Carl I. Hagen, har sett trenden i andre landsmøter tidligere i vår, men tror Fremskrittspartiet, med store ambisjoner og streng partidisiplin kan sette en ny standard i år.

- Det skjer til en viss grad i alle partier, men kanskje mer i Fremskrittspartiet enn hos andre, sier Snoen.

Han forventer få hete debatter på Gardermoen de neste tre dagene.

- Jeg tror det blir færre poliske uenigheter hos Frp enn det var hos for eksempel Høyre.

- Vet ikke hva han snakker om
Generalsekretær Geir Almåsvold Mo i Fremskrittspartiet, sier kritikken fra Snoen er sludder.

- Jan Arild Snoen vet ikke hva han snakker om. At Frp ikke har den krangelen hans Høyre hadde, det er ikke noe vi bekymrer oss for, sier Almåsvold Mo til Dagbladet.no

Frp-lederen, som har fått mye av ansvaret for partiets anerkjente partibygging de siste åra, sier det ikke er grunn til å stille spørsmål ved debattkulturen i Fremskrittspartiet.

- Vi har blant annet hatt ni konferanser, vi har hatt mer enn tusen forslag, og har sendt forslagene til høring hos eksterne organisasjoner. Dette er drøftet og gjennomgått og at dette ikke er debatt er tøv. I tillegg har vi satt av mye tid til debatt og forslag, og dissenser, så her blir det masse å diskutere, sier Geir Almåsvold Mo til Dagbladet.no