KRITISK: Sosiolog og professor Grete Brochmann er kritisk til forslaget om arbeidstillatelse til asylsøkere. Foto: Monica Strømdahl / Aftenposten
KRITISK: Sosiolog og professor Grete Brochmann er kritisk til forslaget om arbeidstillatelse til asylsøkere. Foto: Monica Strømdahl / AftenpostenVis mer

- Et signal om at alle som kommer til Norge, skal få jobbe

Professor kritisk til opposisjonens forslag om arbeidstillatelse til asylsøkere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i kveld ble det kjent at Venstre, Kristelig Folkeparti, Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne mener regjeringen bør gi midlertidig arbeidstillatelse til asylsøkere.

Siden kom det fram at Senterpartiet ikke sluttet seg til forslaget, og det er dermed ikke flertall for å instruere regjeringen om en slik lovendring.

Professor Grete Brochmann ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo (UiO), synes forslaget fra opposisjonspartiene virker forhastet.

- Det virker forhastet å plukke ut et element på den måten. Det er store dilemmaer involvert i det å skulle tillate folk å jobbe mens de er asylsøkere. Skal det gjelde også de som sannsynligvis får avslag? Det er et uspesifisert signal om at alle som kommer til Norge skal få jobbe og få arbeidstillatelse, sier Brochmann til Dagbladet.

Tiltrekkende Senterpartiet vil stille strengere krav om at identiteten må være avklart og at asylsøkeren må ha pass for å kunne jobbe.

Statsminister Erna Solberg (H) mener Senterpartiet gjorde en klok vurdering. Hun deler også en del av Brochmanns synspunkter.

- Jeg tror ingen partier på Stortinget mener at alle som kommer hit, skal få arbeidstillatelse fra dag én, men det er det høres ut som for alle som sitter og lytter og tenker: Hvor er det lurest å reise? Det er den typen signaler vi skal passe oss for, sier Solberg til NRK.

Professor Brochmann ved UiO sier til Dagbladet at arbeidstillatelse er en av de viktigste faktorene for asylsøkere.

- Man bør i hvert fall se på hvilke grupper som i så fall skal få den midlertidige arbeidstillatelsen. En av de viktigste faktorene asylsøkere nevner når de forteller hva som er tiltrekkende med land, er arbeidstillatelse. Det er et dilemma, fordi det er en god idé å starte integrasjonen tidlig. Samfunnsøkonomisk er det også et dilemma: sysselsetting sparer velferdsbudsjettene, men kan det føre til mange nye grunnløse asylsøkere, sier hun.

- Trekker flere slektninger Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) for i flere gått i bresjen for at asylsøkere skal få adgang til å jobbe - og dermed ha mulighet til å bli raskere integrert i det norske samfunnet - mens selve søknadsprosessen pågår.  

Etter tirsdagens uttalelse fra Kommunalkomiteen er det fortsatt ikke flertall i Stortinget for en slik ordning, men seniorrådgiver Jon Ole Martinsen i NOAS oppfatter det som at Arbeiderpartiet har tilnærmet seg NOAS-forslagene mest.  

- Dersom asylsøkere får jobbe fra dag én - vil ikke da Norge virke som en magnet på enda flere asylsøkere?  

- Dette er ingen eksakt vitenskap, men NOAS svarer nei. Vi tror bestemt at slektninger og nettverk for øvrig er en større drivkraft for å ønske seg til Norge, sier Martinsen til Dagbladet.

I Sverige kan asylsøkere begynne å jobbe dagen etter at søknaden er levert - i Danmark et halvt år etter, under forutsetning at identiteten  er fastslått med rimelig sikkerhet.  

NOAS peker på at det er nedbrytende å vente så lenge på å få komme i gang med å jobbe som nå. Gjennomsnittlig behandlingstid for asylsøknader er et drøyt år. Og i snitt tar det ytterligere et år å bli utplassert i en kommune  - og dermed komme i gang med integreringsprogram.  

76 prosent fikk ja UDIs tall pr. 31. oktober viser at 76 prosent (5 450 personer) har fått innvilget sine asylsøknader så langt i år mot 26 prosent nei (1 721 personer). 

- Det ville vært en fordel både for samfunnet og for de asylsøkerne som får ja at de hadde vært  godt i gang med å orientere seg i arbeidsmarkedet når avgjørelsen når avgjørelsen kommer, mener seniorrådgiver Jon Ole Martinsen i  NOAS.

- Er det noen overraskelser rundt tilstrømmingen til Norge i høst slik NOAS ser det pr. i dag?  

- Den store mengden asylsøkere som har kommet, og som fortsatt vil komme, til grensestasjonen i Finnmark hadde vi ikke forutsatt - ei heller at fly fra Istanbul i Tyrkia til Moskva skulle bli en ny stor asylsøkerute i Europa. Russiske myndigheter har åpenbart endret praksis. Istedenfor å sende tilbake folk som kommer med fly til Russland, blir de åpenbart geleidet den andre veien mot Storskog, sier Martinsen, som understreker at NOAS støtter myndighetenes forsøk på å nå fram i Russland med informasjon om at oppholdstillatelse der ikke gir grunn til asyl i Norge.

- Sp er korttenkte Organisasjonen Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF), mener Senterpartiet er korttenkte.

- Det betyr at de aller fleste ikke får lov til å jobbe. Man setter livene til asylsøkerne på vent i årevis, og samfunnsøkonomisk må dette være veldig uheldig. Hvis man ser på kostnadene må det være i alle sin interesse at folk lærer seg norsk blir bosatt og får seg en jobb. Det store flertallet av asylsøkerne ankommer jo Norge uten pass, sier Georg Schjerven Hansen i SEIF.

Ifølge tall fra UNE som Dagbladet har fått tilgang på kommer over 90 % av dem som søker asyl uten pass.

- Å stå hardnakket på at noen skal framlegge et pass som myndighetene ikke tror på uansett, er en fantastisk lite praktisk tilnærming, sier Schjerven Hansen.