Et siste farvel

HERØY (Dagbladet): Rundt åtte hundre mennesker fulgte lensmann Sigurd Wangs gravferd fra kirken på Herøy da han ble gravlagt i går. Hele øysamfunnnet sto stille mens sørgehøytideligheten varte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I skiftende, barskt helgelandsvær var alle preget av stunden og tragedien. Den romslige middelalderkirken med 350 plasser ble liten. Flere hundre fulgte gravferden på storskjerm i Herøy sentralskoles lokaler.

Lensmann Sigurd Wang falt på sin post, og selv om hans familie var begravelsens formelle vertskap, var det derfor et stort antall deltakere fra politi- og lensmannsetaten med justisminister Aud-Inger Aure i spissen. Også hun tydelig rørt da hun talte.

Politimester Knut Jensen, Helgeland politidistrikt, karakteriserte sitt forhold til Wang med sitatet: «Din venn er svaret på dine ønsker.»
Jensen beskrev den rolige og sindige lensmannen som en klippe. Mange yngre tjenestemenn så opp til ham som en farsfigur, sammen med ham følte de seg trygge. Han var blant sine mange verv nylig valgt som kollegastøtte.

En avholdt mann

Lensmann Wang ble beskrevet som en meget avholdt og respektert mann både som politi, politiker og sivilt medlem av lokalsamfunnet. Hans stillings autoritet og hans personlige autoritet ble kombinert på en god og vis måte.

Til sommeren skulle han bli bestefar.

- Smerten er intens

Presten Arne Magnus Smørvik var selv tydelig beveget under sørgehøytideligheten.

- Vi har vel hjelpeløst spurt: «Hvor er den Gud som elsker sine barn?» Om troens svakhet i slike stunder siterte han dikteren Hans Børli:

Min Tro er liten
Min Tro er ikke større enn
det blodige fotografiet av et barn
i brystlommen til en fallen soldat

Æresvakt

Ialt 38 kolleger sto æresvakt i kirken, og det var langt flere til stede. Fra hele landsdelen, Oslo og så langt borte fra som på perm fra tjeneste i Bosnia.

Fra ledelsen i Politiets Fellesforbund kom leder og nestleder, Terje Ødegård og Arne Johannessen. Fra Norges lensmannslag formann Otto Stærk. Ellers var representert et stort antall ledere fra etaten, kommunen, fylket og fra departementet.

Wangs båre ble båret fra kirken til kirkegården av seks kolleger.

Lensmannsbetjent Trond Kirkeby som gravlegges fra Sandnessjøen kirke i ettermiddag, får også sine kolleger og etatens æresbevisninger. Presten talte i går om deres sterke kollegiale forhold og gode vennskap: Sammen gikk de også i døden.

Sørgemarsj

Et enslig norsk flagg stakk opp fra toget av mørke mennesker mot det hvite landskapet. At mange av dem som marsjerte mot den bitende nordvesten hadde frostrøde ansikter, skyldtes nok ikke bare vinden.

På den flate, forblåste kirkegården der generasjoner av øyværinger har sin siste hvile, lød prestens siste ord støtvise i styrke gjennom vindkastene. En siste honnør fra kollegene.

Så kom stormkastene.

I et hvitt piskende inferno, som på sekunder fylte landskapet, stampet sørgeskaren bort til samling og minnestund.

Minutter seinere var landskapet dekket av et hvitt barmhjertighetens teppe, der de hundrer av fotspor ble visket ut.