Kongsberg-drapene:

- Et sjeldent menneske

Fotograf Morten Krogvold var en god venn av Gun Marith Madsen, som ble drept på Kongsberg.

DREPT: Kunstner Gun Marith Madsen, bedre kjent under kunstnernavnet Gun Mads, ble drept på Kongsberg. Foto: Privat
DREPT: Kunstner Gun Marith Madsen, bedre kjent under kunstnernavnet Gun Mads, ble drept på Kongsberg. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Gun Marith var et sjeldent menneske. Hun søkte de store, åndelige, religiøse og filosofiske spørsmålene, som «hvem er vi», «hvor skal vi» eller «hvor kommer vi fra», sier fotograf Morten Krogvold om sin venn, Gun Marith Madsen (78).

Hun er blant de fem som onsdag ble drept på Kongsberg.

Krogvold, som både har stilt ut sammen med Madsen i Kongsberg kirke og vært kurator for henne i Oslo, beskriver henne som en undervurdert kunstner.

- Hun startet seint med kunsten og døde uten å få en skikkelig bekreftelse på talentet sitt. Jeg synes hun var god, og det er ikke noe jeg sier fordi hun er borte nå. Hun gjorde så mange vakre ting, ofte med ikonisk og dypt religiøst innhold, sier Krogvold, og forteller at han ofte fortalte Madsen dette når de to møttes eller snakket på telefon.

MISTET VENNEN: Morten Krogvold var venn med Gun Marith Madsen. - Hun betydde mye for meg. Jeg fikk veldig respekt for henne og likte å være sammen med henne, sier Krogvold. Foto: Anders Grønneberg
MISTET VENNEN: Morten Krogvold var venn med Gun Marith Madsen. - Hun betydde mye for meg. Jeg fikk veldig respekt for henne og likte å være sammen med henne, sier Krogvold. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Tro på det gode

- Hun hadde en sanselighet i uttrykket sitt og en undring som er så viktig. Hun våget å være naiv, og innen kunsten er det et kvalitetsord. Som undrende kan du være naiv og tro på det gode, sier Krogvold.

Men så møtte hun det vonde, fortsetter han.

- Der holder ikke fantasien tritt med virkeligheten. Ingen kunne tenke seg den avslutningen på hennes liv, sier han.

KONGSBERG: Onsdag kveld ble fem personer drept i Kongsberg, dette er menneskene som mistet livet. Video: Dagbladet TV. Foto: Privat/Politiet Vis mer

Fem drept

Madsen var blant de fem som ble drept da Espen Andersen Bråthen gikk til angrep onsdag ettermiddag. Bråthen har erkjent at det var han som sto bak handlingene, men har fortsatt ikke tatt stilling til om han erkjenner straffskyld. Politiets hovedhypotese er at bakgrunnen for angrepet er psykisk sykdom.

De fire andre drepte er Andréa Meyer (52), Hanne Merethe Englund (56), Liv Berit Borge (75) og Gunnar Erling Sauve (75).

Astrid Røkeberg har vært koordinerende bistandsadvokat for familiene de siste dagene. Hun fortalte Dagbladet lørdag at familiene var i dyp sorg.

- Rørt av kunsten

Krogvold opplevde at Gun Marith Madsen elsket det hun holdt på med, og sier at han så at det kunne gjøre henne rørt.

- Hun kunne bli rørt av naturen eller av kunstens storhet. Hun kunne bli rørt av å se opp i himmelen. Hun var så til stede.

Han fortsetter:

- De store tingene var så stort for henne. Om vi snakket om arkitekturen kunne hun begynne å gråte av bevegethet. Naturen betydde også mye for henne. Hun sanset naturen, sanset lukten av våren og sommeren - og hun sanset kunsten.

- Og kunsten ga henne mening og holdt henne oppe, fortsetter Krogvold i beskrivelsene av sin venn.

Hun ønsket at kunsten skulle bli tatt mer på alvor. Hun mente det ville gjøre et samfunn bedre, sier han.

MANGE BERØRTE: Politiinspektør Per Thomas Omholt i Sørøst politidistrikt kom med nye detaljer om de dramatiske minuttene på Kongsberg. Foto: NTB Vis mer

Betydningsfull

Krogvold forteller at Madsen iblant ringte ham for å dele noe med ham, eller for å få råd.

- Hun kunne ringe og spørre om vi kunne snakke om noe fint, slik at det kunne gi henne noen nye impulser. «Kan du lese noe godt for meg,», kunne hun spørre om. Hun ønsket gjerne noe som kunne stimulere henne videre, eller en klapp på skuldra, sier Krogvold.

- Hun betydde mye for meg. Jeg fikk veldig respekt for henne og likte å være sammen med henne, avslutter fotografen.

Dagbladet har vært i kontakt med bistandsadvokat Astrid Røkeberg, som representerer hennes etterlatte. De har godkjent at Dagbladet publiserer saken.

- Dypt savnet

Blant de andre som ble drept, var 52 år gamle Andrea Meyer. Knut Fure er bistandsadvokat for familien hennes. Han sier til Dagbladet søndag at datteren savner henne.

- Andrea etterlater seg et voksent barn. Datteren uttrykker stor sorg og savn etter tapet av sin mor. Andrea vil bli dypt savnet av både sin norske og tyske familie. Familien ønsker ellers ro etter denne tragiske hendelsen, sier Fure.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer