Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus:

- Et sjeldent vindu

Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen er optimistisk til hvilke følger de strenge tiltakene i Norge kan få for befolkningen.

PÅVIRKNING: Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen forteller om hvordan han tror dagens situasjon vil påvirke befolkningen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
PÅVIRKNING: Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen forteller om hvordan han tror dagens situasjon vil påvirke befolkningen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Sosialantropolog ved Universitetet i Oslo, Thomas Hylland Eriksen, forteller til Dagbladet at han er optimistisk med tanke på de samfunnsmessige konsekvensene som følge av de strenge tiltakene for å hindre spredning av coronaviruset i Norge.

- Dette er et sjeldent vindu som kan føre til innovasjon på flere måter. Man kan oppleve at å møtes digitalt er like greit som å møtes fysisk, eller man kan oppdage nye tjenester som hjemmelevering av matvarer. Man vil bli introdusert for alle mulig måter å gjøre ting på, som reduserer smittefare. sier Hylland Eriksen til Dagbladet og fortsetter:

- Man kan også oppleve større trygghet og mer nærhet som følge av at hastigheten senkes. Det er i krisesituasjoner at man oppdager de usynlige nettverkene som holder verden gående. Når man ser dem, kan man stille spørsmål om det virkelig er slik vi vil leve.

- Det gjør vondt å omstille seg i en overgangsfase. Men ikke mer vondt enn å rive av et plaster fra en hårete legg.

I hjemmekarantene

Hylland Eriksen forteller at han selv sitter i hjemmekarantene etter å ha vært på reise i Irland. Han sier at det er nå vi virkelig får testet solidariteten blant det norske folket.

- Vi har sett at folk hamstrer varer i butikken, noe som ikke er særlig solidarisk. Det er en moralsk prøve, selv om vi ikke blir stagget dersom vi ikke lytter til rådene.

- Tror du at nordmenn er mer solidariske enn andre?

- Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror at urinstinktene kommer boblende fort i en slik krisesituasjon. Dette er bare første stadium, og dersom det blir en langvarig situasjon, vil vi se en forandring. Da rekker befolkningen å tenke seg om, sier Hylland Eriksen og tilføyer:

- I det store og hele, er ikke nordmenn bedre enn andre. Vi har institusjoner som fungerer godt, og derfor stoler vi på dem. Men det er en risikabel situasjon for dem, som er limet i samfunnet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Karanteneunntak

Lørdag ble det kjent at helsedirektør Bjørn Guldvog og Folkehelseinstituttet-direktør Camilla Stoltenberg settes i karantene etter at en nær medarbeider testet positivt for coronavirus.

Videre meldte NRK at medarbeideren, Geir Stene-Larsen, hadde blitt påvist smitte etter at Guldvog ga ham unntak fra karantenebestemmelsene. Stene-Larsen ankom nemlig Norge fra Spania tirsdag.

Hylland Eriksen frykter at en slik hendelse reduserer tilliten til myndighetene på kort sikt.

- Dette fører til redusert tillit til myndigheten på kort sikt. Befolkningen får inntrykk av at myndighetene taler med to tunger, og ikke er konsekvente. På lengre sikt vil det ikke få store konsekvenser.

Hylland Eriksen begrunner dette med at det er en flytende situasjon hvor det gjøres nye vurderinger hele tiden.

- Man danner seg et inntrykk av at myndighetene ikke vet hva de gjør, også kommer det nye opplysninger som tar oppmerksomheten. Generelt sett har nordmenn stor tillit til helsemyndighetene i landet.

LONDON: Mari Maldal studerer krigsstudier og filosofi ved Kings College i London. Hun er ikke fornøyd med mengden informasjon hun har fått. Video: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Coronaviruset

Søndag opplyste FHI at totalt 1077 personer er bekreftet smittet med viruset. I tillegg er tre personer bekreftet omkommet som følge av coronavirusinfeksjon.

Statsminister Erna Solberg har omtalt de strenge bestemmelsene det norske samfunnet nå er underlagt, er de mest inngripende tiltakene i Norge i fredstid.

- Det er et kjempeinteressant sosialt eksperiment fra et forskningsperspektiv. Nå har vi et samfunn som er helt avhengig av mobilitet: Å bevege seg til jobb og skole, reise med fly og krysse grenser. Og plutselig så stopper dette opp, og det gir merkelige ringvirkninger, sier Hylland Eriksen.

- Flyselskap og turistnæringer får problemer, og aksjeeiere skjelver i buskene. Det har stor konsekvenser for samfunnet. Og for folk flest fører dette til at hele livet går langsommere. Man får tid til å tenke seg om, og det kan være farlig.

- Man kan begynne å vurdere hvorvidt dette er den type samfunn vi ønsker å ha. Kanskje opplever noen et positivt møte med en mer langsom hverdag, nå som møter avlyses og man får mer tid med barna.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!