Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et sjokk å bli kidnappet

Gerhard Wintersteller holdt ut 82 dager i konstant frykt som gissel i Algerie. 15 er fremdeles fanger i ørkenen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ettermiddag kunne 63-åringen stige ut av flyet på flyplassen i Salzburg. Flyet med de utmattede gislene kom rett fra Algerie. Blant de 17 gislene som ble befridd, var det ti østerrikere, seks tyskere og en svenske som bor i Tyskland.

I et intervju med den tyske kanalen RTL beskriver Wintersteller kidnapperne som rene muslimske terrorister.

- Vi var på slutten av kreftene våre. Nå tålte vi rett og slett ikke mer, sier han.

Kidnapperne tilhører gruppen Salafist Group for Call and Combat, en ekstremistisk muslimsk retning som vil gjøre Algerie til en islamsk stat. Gruppen har kontakt med al Qaida.

- Et sjokk

Men gisseldramaet i Algerie er enda ikke over. Ti tyskere, en nederlender og fire sveitsere er fremdeles fanger hos muslimske ekstremister.

Gislene deltok på tur i syv forskjellige grupper langs en av Algeries hovedveier da de ble tatt til fange. Veien går gjennom store ørkenområder og er svært populær blant vestlige turister på motorsykkeltur. Winterstellers gruppe ble tatt til fange da de fire bilene de kjørte, stoppet langs veien for å snakke med turister i en bil som kom i motsatt retning:

- Sjokket var enormt da vi stoppet. Åtte terrorister hoppet ut og pekte på oss med kalasjnikover. Vi måtte kaste oss ned. De rev bilnøklene ut av hendene våre, forteller han til AP.

Så begynte et uendelig antall dager i redsel for hva som ville skje.

- De ba hver dag og fortalte oss at de ville kaste regjeringen og skape en islamsk stat.

Skulle finansiere terror

De europeiske turistene ble holdt som gisler for at ekstremistene skulle tak i penger til våpen.

- De ville ha løsepenger, det var ikke noen politiske krav, så vidt jeg vet. De ville ha penger sånn at de kunne kjøpe våpen, forteller Wintersteller.

Wintersteller sier at de 82 dagene som har gått siden kidnappingen, har vært en stor prøvelse. Gislene har blitt flyttet rundt konstant for å unngå at de kunne bli funnet og reddet. Hver eneste natt måtte de gå til et nytt skjulested. De kunne ikke bruke lys av frykt for å bli oppdaget av myndighetene som lette etter gislene.

Wintersteller tør ikke å si noe mer om hvordan de ble behandlet av gisseltakerne. Han er redd for at de femten gislene som enda ikke er funnet, skal bli skadet eller drept.

På slutten oppholdt gislene seg ved en dal i et uttørket elveleie. På tirsdag ble de plutselig befridd av spesialstyrker i kamper som tok livet av ni av kidnapperne.

Detaljer rundt aksjonen holdes hemmelig mens myndighetene leter videre etter de femten ofrene som fremdeles er savnet. Slektningene til de savnede beskriver ventinga som uutholdelig. Faren til tyske Andreas Mitko har vært savnet siden begynnelsen av mars. Mitko tror at det som har vært redningen for noen av gislene, kan bety en grusom situasjon for de som er igjen.

- Kidnapperne kan hevne seg på de gjenværende gislene - min far, for eksempel, sier Mitko.

REDDET:</B> I går kunne Gerhard Wintersteller endelig sette bena på østerriksk jord.
TO OG EN HALV MÅNED I FANGENSKAP:</B> Tyske gisler jublet da de kom ut av flyet i Köln. Men femten gisler er fremdeles fanger hos gisseltakerne.
VENTETID: Udientifiserte gisler i et venterom på flyplassen i Algerie før avreise.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media